TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
ORMANLIK ALANLAR İŞLETMELERE FEDAEVRENSEL)

Resmi Gazete‘nin dünkü sayısında yayımlanan Orman Kanunu‘nun 16, 17 ve 18. maddelerinin uygulanmasına ilişkin yönetmelikler ile, ormanlık alanlarda enerji üretim santralleri, petrol ve doğal gaz boru hattı, petrol ve doğal gaz arama tesislerinin kurulmasına izin verilmesinin önü açıldı. 

İZİNLER GENİŞLETİLDİ

Yönetmeliğin "Verilecek izinler" kısmını düzenleyen 4. Maddesi, 2011 tarihli bir önceki yönetmeliğin 12. maddesine göre izin alanlarını oldukça genişletmiş. Yönetmelik hükümlerine göre ormanlık alanlarda haberleşme tesisleri, işletilme ve yeraltı doğal gaz depolanmasına ilişkin tesisler ile eğitim ve spor tesislerine, yol, liman geri hizmet alanı, havaalanı, demir yolu, teleferik hattı, tünel gibi ulaşım tesislerine izin verilebilecek. 

Ayrıca yeni yönetmeliğin "Kısıtlamalar" bölümünü düzenleyen 26. maddesi de bir önceki yönetmeliğe göre değişiklikler içeriyor. Örneğin, yeni yönetmeliğin 26. maddesinde, "Tünel şeklinde yer altında yapılacak depolama tesislerine, tünel girişinin ormanlık alanda olmaması ve üzerindeki orman örtüsünün zarar görmemesi kaydıyla izin verilebilir" deniliyor. Oysa ki, eski yönetmeliğin "kısıtlamalar" kısmını düzenleyen 35. maddesinde böyle bir düzenleme yer almıyordu. 

3. Köprü Projesi binlerce ağacı keserek devam ediyor. 

3. KOPRU İÇİN MI? 

Avukat Barış Yıldırım, bu değişiklik ile İstanbul‘a yapılan 3. Köprü Projesinin kolaylaştığını söyledi. Kuzey ormanlarında binlerce ağacı keserek yapılan projenin tünel inşaatı sırasında kullanılan patlayıcılar artık rahatça ormanları tahrip edecek ve yol yapım çalışmalarındaki hafriyatlar ormanlık alanlara dökülebilecek. 

Barış Yıldırım ayrıca, yeni yönetmeliğin, ardı sıra çıkan Milli Parkları ve sulak alanları yapılaşmaya açan yönetmeliklerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, bu düzenlemelerin koruma statüsü bulunan bölgelerin statülerini darbelediğine işaret etti. 

ENERJİ BAKANLIĞI GİBİ ÇALIŞIYOR

ORMANLIK alanlarda kurulmasına izin verilen tesislerde patlayıcı madde depolanması halinde çevre güvenlik alanları için yer üstünde de emniyet sahasına izin verilebileceği de belirtilen yeni yönetmelikte, "Ormanlık alanda olmayan yer üstündeki patlayıcı madde depolarına çevre güvenlik alanı için izin verilebilir. Ormanlık alanda yer üstünde patlayıcı madde deposuna izin verilmez" deniliyor. 

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, orman alanlarının zaten yapılaşmaya açıldığını ifade ederek, "Şimdi de ormanlarda yer altına patlayıcı madde deposu yapılabilecek. Bu oldukça riskli bir durum. Bu, orman arazilerinin yok olması, orman yangınlarının artması, sulak alanlara ve ağaç köklerine zarar vermek anlamına geliyor" dedi. 

Bakanlığın bu zamana kadar orman alanlarını koruyan bir yönetmelik ya da yasa çıkarmadığını ifade eden Bozoğlu, "Orman Bakanlığı artık, Enerji Bakanlığı ya da Sanayi Bakanlığı haline geldi. 0 zaman kapatın bu Bakanlığı, Enerji ve Sanayi Bakanlığının bir şubesi haline getirin" diyerek yönetmeliğe tepki gösterdi.

21.04.2014 00:00
Okunma Sayısı: 518