TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
AKMEŞE YOLUNDA BULUNANATIKLAR İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

 AKMEŞE YOLUNDA BULUNAN  ATIKLAR İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI
Geçtiğimiz günlerde İzmit Akmeşe yolu üzerinde geniş bir toprak arazi üzerinde gelişigüzel depolanan atıklar ve atılan hayvan ölüleri ile ilgili medyada yer alan haberler üzerine saha incelemesi gerçekleştirme gereği duyduk.

Bölgede birçok at çiftliği olduğu gibi haberde de bahsi geçen çiftliğin bulunduğu alanda ve yol boyunca o güzergah üzerinde gözlem yapıldı. Yol boyunca gübre fabrikalarının olduğu ve üretilen hayvan gübrelerinin gelişi güzel toprak alan üzerinde depolandığı, bir noktada da köpek besleme noktaları oluşturulduğu görülmüştür. Ancak bu nokta barınak olmayıp, özellikle bilinçsizce vatandaşlar tarafından getirilip başıboş bir şekilde bırakılan ve genellikle ev hayvanı oldukları için doğada kendi başına kalamayan bu hayvanların işlek bir trafik olduğu için can güvenliklerinin de olmadığı anlaşılmıştır. Bu sebepten ötürü yoldan geçen araçların çarpması sonucu hayatını kaybeden köpeklerin olduğu tespit edilmiştir.

Gübrelerin kimler tarafından bırakıldığı yetkili makamlar tarafından belirlenerek gerekli idari ve cezai yaptırımın uygulanması gereklidir. Bu atıkların Çevre Kanunu ilgili yönetmelikleri gereği lisanslı tesislere (biyogaz gibi) teslim edilmesi ve uygun geçici depolamasının atık üreticisi tarafından yapılması gerekmektedir. Herhangi bir kontrol olmadan atık üreticisinin sahası dışında açık alanda kontrolsüz depolama şartları hem toprak kirliliği yaratmakta hem de insan ve çevre sağlığına zarar vermektedir. Bu bölgede yaşayan sokak hayvanları için de yetkililerin önlem alması gerekmektedir.

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI KOCAELİ ŞUBESİ YÖNETİM KURULU

 

20.02.2021 00:00
Okunma Sayısı: 245