TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
ÜYE YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Resmi Gazete Tarihi: 14.02.2005

Resmi Gazete Sayısı: 25727

 

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI ANA YÖNETMELİĞİ

İKİNCİ BÖLÜM

Üyelik 

 

Madde 7 - Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda olup, 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun hükümlerine göre mühendislik mesleğini yürütmeye yetkili; yurtiçi ya da  yurtdışındaki denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş çevre mühendisliği fakülte ya da bölümlerinden mezun olarak çevre mühendisliği lisans diplomasına sahip; mühendisler, mesleklerinin gerektirdiği işlerle uğraşabilmek ve mesleki öğretim yapan kuruluşlarda çalışabilmek için Odaya kayıtlı olmak ve üyeliğin gereklerini yerine getirmek, kimlik bilgilerini onaylatarak üyeliklerini korumak zorundadır.

Geçici Üyelik

Madde 8 - Türkiye‘de mesleklerini uygulamalarına yasal olarak izin verilen  yabancı uyruklu çevre mühendisleri ya da denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş bölümlerin lisans diplomasına sahip çevre mühendisleri Odaya geçici üye olarak kaydolmak zorundadırlar. Geçici üyelik çalışma izni süresi ile sınırlıdır. Geçici üyeler Oda asil üyelerinin bütün haklarına sahiptir  ve sorumluluklarını taşır, ancak Oda Genel Kuruluna katılamaz ve Oda organlarında görev alamaz.

Öğrenci Üyeliği

Madde 9 - Çevre mühendisliği bölümü öğrencileri Odaya öğrenci üye statüsünde üye olabilirler. Öğrenci üyelerin ödenti zorunlulukları yoktur, ancak Odanın amaçları doğrultusunda faaliyet yürütmekle yükümlüdürler. Öğrenci üyeliğine ilişkin hükümler TMMOB‘nin belirlediği ilkeler ve düzenlemeler gereğince yürütülür.

Üye Yükümlülükleri

Madde 10 - Odaya kayıt olan üyeler;

a) Mesleki örgütlenme amaçlarına uygun olarak 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu, 2/12/2002 tarihli ve 24954 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren Birlik Ana Yönetmeliği ve diğer düzenlemeler ile birlikte bu Yönetmelik gereğince, kamu yararı esasına dayanarak ve kanuni mevzuata uygun olarak, mesleki etkinliklerde bulunur,

b) TMMOB‘nin mevzuatı uyarınca, mesleklerini uygularken, ülke ve toplum yararı ile insan onuruna yakışır hareket etmekle yükümlüdür. İnsan ve mühendis topluluğunun onuruna aykırı biçimde mesleki rekabet yapamaz. Odayı, yetkili organlarını ve üyelerini küçük düşürücü, rencide edici davranış, hareket ve açıklamalar yapamaz,

c) İlgili mevzuat çevçevesinde tanımlı makamlar ile yetkili TMMOB ve Oda kurullarınca kendilerine verilen görevleri, hakemlik, tanıklık, bilirkişilik, eksperlik ve benzeri ile bu Yönetmelik kapsamında yer alan görevleri kabul etmek ve gerçekleştirmek ve üyelik sorumluluklarını yerine getirmekle yükümlüdür,

ç) Oda amaçlarına uygun olarak, ilgili düzenlemeler kapsamında, Oda Genel Kurulları, organları, kurulları, komisyonları, seçimleri ve benzeri çalışmaları içinde yer alır,

d) TMMOB ve yetkili Oda kurullarınca belirlenen yıllık ödentilerinin zamanında ödenmesiyle ve ödeme belgelerinin üyeye ait kopyalarının saklanması ile yükümlüdür,

e) Odaya bildirdikleri üyelik bilgilerinin doğru olmasından sorumludur,

f) Üye kimlik kartını, kimlikte yer alan bilgilerden en az birinin değişmesi sonrasında bir (1) ay içerisinde değişikliğin belgesi ile yazılı olarak bağlı bulundukları Oda birimine bildirmek, bilgilerin değişmemesi durumunda ise beş (5) yılda bir, yeni üye kimlik kartı almak zorundadır. Üyelerin bilgileri güncellenmemiş olan ve son kullanma tarihini geçen kimlik belgesi geçersizdir, bu durumun sebep olacağı tüm hukuki ve mali sorumluluk üyeye aittir.

g) Adres değişikliklerini bir (1) ay içerisinde Odaya bildirmekle yükümlüdür.

Üyelik Vasfının Kaybolması

Madde 11 - Üyelik vasfının kaybolması aşağıdaki koşullarda gerçekleşir:

a) Oda Onur Kurulunun kararı ile Odadan ihraç cezası alan üyelerin cezası TMMOB Yüksek Onur Kurulunca onanması ile kesinleşir ve karar ile ilgili işlemlerin Oda Yönetim Kurulu tarafından uygulamaya konulması ile birlikte, üyelik vasfı kaybolur.

b) (Değişik:RG-04/03/2020-31058) Herhangi bir nedenle mesleki etkinliğini sürdürmek istemeyen, kamu kurum ve kuruluşlarında, kamu iktisadi kuruluşlarında asli ve sürekli görevde çalışırken üyelikten ayrılmak isteyen üyeler, bu durumu Oda Yönetim Kuruluna yazılı olarak bildirmek ve belgelemek, Oda üye kimlik kartını geri vermek ve o tarihe kadar olan üyelik ödentilerinin tümünü ödemek koşuluyla ayrılabilir."

Ayrılma isteği kabul edilmeyen üyenin, Oda Genel Kuruluna itiraz hakkı vardır. Üyelikten çıkarılan ya da ayrılan üyeler, Oda süreli yayınları ile duyurulur.

Yeniden Üye Olma

Madde 12 - Üyelikten çıkarılan üyelerin tekrar Odaya kaydolması, Oda Onur Kurulunun olumlu görüşü ve Oda Yönetim Kurulu kararı ile gerçekleşir. Her ne sebeple olursa olsun üyelik vasfı kaybolan üyenin, yeniden üyelik için başvurması durumunda, Odaya kayıt işlemleri yeni bir üye kaydı gibi yapılır.

Üyelik Ödentileri

Madde 13  - a) (Değişik:RG-04/03/2020-31058) Üyelik ödentileri ve üyelik ile ilgili tüm ücretler, mevcut olanak ve koşullara göre TMMOB`un belirleyeceği ve/veya önereceği tavan rakamdan daha yüksek olmamasına dikkat edilerek, Oda Genel Kurulu tarafından veya Oda Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Geçmiş yıllara ait üye ödentisi, borcun ödendiği tarihteki üye ödentisi miktarı üzerinden alınır. Üye yıllık ödentisi üyelerden peşin ya da Oda Yönetim Kurulunca belirlenecek esaslara göre taksitler halinde alınabilir.

b) (Değişik:RG-04/03/2020-31058) Oda Genel Kurulu ya da Oda Genel Kurulunca yetkilendirilen Oda Yönetim Kurulu, yeni üye kaydı sırasında bir defaya mahsus olmak üzere üye kayıt ücreti alınmasını kararlaştırabilir ve bu ücreti belirleyebilir, bu ücrete üye kimlik bedeli dahil olur. Aynı koşullarda kimlik yenileme işlemleri için kimlik bedeli alınmasını kararlaştırabilir ve Oda Yönetim Kurulu bu ücreti belirleyebilir.

c) (Değişik:RG-12/8/2016-29799) (Değişik:RG-04/03/2020-31058) Yurt içinde yüksek lisans öğrenimlerini gerçekleştiren üyeler için öğrenimlerinin ilk üç yılında üye yıllık ödentisinin yarısı alınır. Üyenin bu koşuldan faydalanabilmesi için yazılı başvurusu, okul kimliği fotokopisi ve/veya öğrenci belgesi ile bağlı bulunduğu birime başvurması ve her yıl bu belgeleri yenilemesi gerekir. Başvuru ya da yenileme yapılmamış yıla ait aidat normal bedeli üzerinden alınır.

ç) (Değişik:RG-04/03/2020-31058) Yurt dışına eğitim ya da çalışma amaçlı çıkan üyeler yurt dışına çıkış tarihinden önce yazılı başvuru yapmak ve dönüş tarihini yurda giriş tarihinden itibaren altı (6) ay içinde Odaya ibraz etmek koşuluyla yurt dışında kalış süreleri boyunca yıllık üyelik ödentisinden muaf tutulurlar. Söz konusu üyelerin yıllık üyelik ödentisinden muaf tutulabilmesi için yazılı başvurularında belirtilen yurt dışına çıkış tarihi itibarıyla varsa borçlarını kapatmaları gerekir.

d) (Değişik:RG-04/03/2020-31058) Oda üyesi olup da askerlik yükümlülüğünü yerine getirmekte olan yedek subaylar ile er ve erbaşlar terhis tarihinden itibaren en geç altı (6) ay içerisinde durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla askerlik süresince üyelik ödentilerinden muaf tutulurlar.

e) (Değişik:RG-12/8/2016-29799) (Değişik:RG-04/03/2020-31058) Resmi sağlık kurumlarından alınan sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzeri engelli olduğunu belgeleyen üyeler yıllık üye ödentisinden muaf tutulurlar. Mesleğini geçici olarak en az altı (6) ay süre ile yapamayacağı doktor raporu ile belgelenen üyeler yıllık aidattan muaf tutulur. Süreli olan raporların süresi sonunda yenilenmesi ve yenileme tarihi itibarıyla en geç altı (6) ay içinde üye tarafından Odaya ibraz edilmesi gereklidir.

f) (Değişik:RG-18/3/2021-31427) (Ek Madde:RG-04/03/2020-31058) Oda üyesi olup işsiz kalan üyeler; durumlarını, her yıl Aralık ayı içerisinde geriye dönük olarak resmi hizmet dökümü ile birlikte yazılı olarak beyan etmeleri halinde işsiz kaldıkları aylara denk gelen üyelik ödentilerinden muaf tutulurlar. Üyenin; eksik, yanlış ya da gerçeğe aykırı beyan verdiğinin tespiti halinde indirim tutarlarının tamamı üyeden geriye dönük olarak tahsil edilir. İşsiz üyenin, oda organlarından eğitim alması için yıllık üyelik aidatı ödeme şartı aranmaz.

g) (Ek Madde:RG-04/03/2020-31058) Emekli veya maluliyet aylığı alıp, mesleki faaliyette bulunmayanlar emekli veya maluliyet aylığını hak ettiği tarih itibarıyla altı (6) ay içerisinde belgelemeleri halinde yıllık üye ödentisinden muaf tutulurlar. Süresinde bildirim yapılmayan başvurular da yazılı başvuru tarihi itibarıyla işlem yapılarak muafiyete tabi tutulur.

 

ğ) (Ek Madde:RG-18/3/2021-31427)( Üyeler, doğum nedeniyle aldığı ücretsiz izin süresince üyelik ödentilerinden muaf tutulurlar.

h)(Değişik:RG-04/03/2020-31058) Tüm Oda alacaklarının tahsilatında gerekli işlemler yapıldıktan sonra başkaca bir yol kalmaması durumunda 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümleri uygulanır." 

22.09.2011 00:00
Okunma Sayısı: 1908