TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
15 EYLÜL DÜNYA TEMİZLİK GÜNÜ

 

Çözüm: insanlığın yeryüzündeki sorumluluklarını daha derin bir anlayışla kavramasına bağlıdır

15 Eylül Cumartesi günü dünyanın en büyük sivil hareketlerinden biri gerçekleşecek. Dünya Temizlik Günü olarak ilan edilen 15 Eylül Cumartesi günü için, hem bağımsız gruplar şeklinde hem de dünyanın ve Türkiye‘nin belirli noktalarında düzenlenecek etkinlikler katılımcılar ile birlikte çevre ve temizlik temalı etkinlikler gerçekleştirilecektir. Çevre ve temizlik hareketinin asıl amacı "çöp körlüğü" yaşayan insanlara devasa bir harekete geçme projesi ile farkındalık kazandırmaktır. Dünyanın dört bir yanındaki bu güzel ve anlamlı etkinliklerle birlikte dünyada sağlıklı çevre yaratmak mümkün olabilecektir.

İnsanlığın aymazlığı ve yanlış kararları ile tehlikeye atılan çevrenin yazgısı günümüzün en önemli sorunlarından birisi olmuştur. Bu sorununun etik boyutunun pek çok farklı öğesi vardır. Çözüm, insanlığın yeryüzündeki sorumluluklarını daha derin bir anlayışla kavramasına bağlıdır. Çevrenin bozulmasını önleyebilmek, tüm eylem ve düşüncelerin özünde doğanın ve yaşamın sunduklarına saygılı olmanın yer alabilmesini sağlayabilmek için toplumdaki yaşam merkezli değerlerin ve etik kuralların geliştirilip benimsenmesinden geçmektedir.

Çevre, insan merkezli olduğu kadar aynı zamanda ilahi bir güç tarafından sunulmuş, korunması gereken bir ‘emanet‘ olarak da görülmektedir. İnsanın doğa karşısında nasıl davranması gerektiğini sorgulayan çevre etiği, insanın canlı ve cansız varlıklara karşı olan davranışlarında ideal olanın ne olması gerektiğini aramaya çalışan bir yaklaşımı ifade etmektedir. Ayrıca çevre etiği, insanların doğa ile arasındaki ahlaki ilişkilerin sistemli olarak incelenmesi, insanların kimlere ve nelere karşı sorumlu olduğu, kuralların neler olması gerektiğini ortaya koymasını ele almaktadır. İnsanın doğaya karşı davranışlarını sorgulayan etik öğretilerden yoksun olmak günümüzün doğal koşullarını ve çevre kirliliklerinin temelini oluşturmaktadır.

Yeni bir takım çevresel değerlerin ve etik önceliklerin belirlenmesi dünyadaki her yurttaşın sorumluluğu altındadır. Bu değerler çerçevesinde hareket etmek ve insanların belirli bir çevresel etik kurallarının benimsemesi kentlerde daha yaşanabilir sağlıklı çevrenin oluşmasına neden olacağı kesindir. Bu nedenle, yurttaşlarımızın çevre etiği ilkelerini benimseyerek, çevre sorunlarına karşı bireysel önlemlerini alarak dengeli ve temiz bir toplum yaratmak adına tüm yurttaşlarımızın 15 Eylül Dünya Temizlik Gününü kutlarım.

Saygılarımla.

 

Sinan CAN

Tmmob Çevre Mühendisleri Odası

Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı

 

14.09.2018 00:00
Okunma Sayısı: 1239