TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

BASIN VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

BASIN AÇIKLAMASI

 

Gün geçtikçe artan sanayileşme, nüfus, plansız kentleşme, nükleer denemeler, bilinçsiz yapılan tarımsal faaliyetler ile dünya kamuoyu çevrenin verdiği alarma karşı çareler aramaya başlamış ve ilk defa 05-16 Haziran 1972 tarihinde Stockholm‘de 113 ülkenin katılımı ile "Çevre ve İnsan" konulu bir toplantı yaparak, 5 Haziran‘ın "Dünya Çevre Günü" olarak kutlanması kararını almıştır.


Çevre insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları, fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortama verilen isimdir. Çevreyi oluşturan dinamik elemanlar Denizler, göller, akarsular, bataklıkları, kumsallar, ormanlar, tarım alanları, dalyanlar, kırlar, dağlardır. Bu alanlar insanlar dahil bütün canlıların üreme ve beslenme ortamlarını sağlar.

Çevre kirliliği veya kirlenmesi: Bütün canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen, cansız çevre öğeleri üzerinde yapısal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancı maddelerin; hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışması olayıdır. Bir başka deyişle "Çevre kirliliği, ekosistemlerde doğal dengeyi bozan ve insanlardan kaynaklanan ekolojik zararlardır".

 

Sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesi ancak sağlıklı bir çevre ile mümkündür.

Günümüzde birçok sağlık sorununun ana sebebi çevre kirliliği olmakla beraber, bu gerçek göz ardı edilmektedir.  İçtiğimiz suyun kirli olması, soluduğumuz havanın kirli olması, her gün soframıza gelen bitki ve besinlerin yetiştirildiği toprağın kirli olması bizim güncel hayatımızda konuştuğumuz fakat farkına varmadığımız çevremizde ki kirlilikten kaynaklanmaktadır.

 

Mersin; Doğu Akdeniz`de yer alan limanı ve serbest bölgesiyle bütün dünyaya açılan önemli bir sahil kentimizdir. 1990`lı yıllarda aldığı aşırı göçle artan nüfusun beraberinde getirdiği çok önemli çevre sorunlarına sahiptir. Yapılaşmanın hızla devam ettiği kentimizde artan nüfusun artan ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalındığından Mersin`de topraktan suya denize havaya kadar bütün çevresel bileşenlerde kirlilik söz konusudur. İçme suyu kaynakları hızla kirletilmekte, tarımsal faaliyetler sonucu yeraltı suları da bundan nasibini almaktadır. Mersin Merkez ve yakın yerleşim birimleri için, yapılan arıtma tesisi önemli bir gelişmedir. Ancak il geneli değerlendirildiğinde, halen tamamlanamayan atıksu arıtma tesisleri ve kanalizasyon sistemi yüzünden deniz kirliliği devam etmektedir. Ayrıca İl sınırlarımız içerisinde kalan Akkuyuda yapılması planlanan Nükleer Santral çevresel açıdan her yönüyle tartışılması gereken bir konudur.

 

Çevre Mühendisleri Odası olarak 5 Haziran Dünya Çevre gününü kutlamak isterdik. Fakat çözüm bekleyen bunca sorun içerisinde bu günün kutlanacak bir gün olduğu zamanların gelmesini biz de dört gözle bekliyoruz. Çevre kirlenmesinin en büyük nedeni insanın bitmeyen istekleridir. Kirletenlerle, kirliliğe çözüm arayanlar aslında aynı kişilerdir. Bu kısır döngüyü aşıp eğitim ile aç gözlülüğümüzü dizginleyebildiğimizde daha iyi bir çevre yaratma düşlerimiz gerçeğe dönüşecektir. 

 

 Çevrenin en önemli elemanlarından olan insan, kendisi ve gelecek nesilleri için çevreye en az zararı vererek hayatını sürdürebilmelidir. Çevre bilincini yaratmaya yönelik eğitim öğretim hayatımızın en ön sıralarında yer almalıdır.

 

İçinde KİRLİLİK olan cümlelerin kurulmadığı günlerde, temiz ve sağlıklı bir çevrede, gelecekte buluşmak üzere…

 

Saygılarımızla. 

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI 

MERSİN İL TEMSİLCİLİĞİ

YÖNETİM KURULU

 

15.06.2012 00:00
Okunma Sayısı: 1049