ANAYASA MAHKEMESİ’NİN MADEN YASASI İPTAL GEREKÇESİ
Anayasa mahkemesi‘nin, petrol, jeotermal ve madencilik faaliyetlerinde çevresel etki değerlendirmesini göz ardı eden 5177 sayılı maden kanununda ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun değişiklikleri iptal gerekçesi resmi gazete‘de yayınlandı.
Yüksek Mahkeme, 5177 sayılı Kanun‘un 3. maddesiyle değiştirilen 3213 sayılı Yasa‘nın 7/1 maddesi ile 5. maddesiyle 3213 sayılı Yasa‘nın 10. maddesine eklenen altıncı fıkranın iptal edilmesi nedeniyle doğacak hukuksal boşluğu kamu yararını ihlal edici nitelikte gördüğünden, Anayasa‘nın 153. maddesinin üçüncü fıkrasıyla 2949 sayılı Yasa‘nın 53. maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları gereğince, bu fıkralara ilişkin iptal hükümlerinin, kararın Resmî Gazete‘de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar vermişti.
Söz konusu Kanun değişiklilerini çevresel etkiler ve ekolojik değerlerin korunmasının çevresel etki değerlendirmesi olmadan mümkün olmadığı iddiaları yönünden haklı bularak iptal edilen maddelere ilişkin iptal gerekçesi, 11.6.2009 tarihinde Resmi Gazete‘de yayınlandı.
Yüksek Mahkemenin gerekçeli kararına sitemizden tüze - yargı kararları bölümünden ulaşabilirsiniz.
5177 SAYILI MADEN KANUNUNDA VE BAZI KANUNLARDA DEĞIŞIKLIK YAPILMASINA İLIŞKIN KANUN‘UN DEĞIŞTIRDIĞI VE İPTAL EDİLEN 3213 SAYILI MADEN KANUNU MADDELERI
MADDE 7/1- (5177 - 26.5.2004 / m.3) Orman, muhafaza ormanı, ağaçlandırma alanları, kara avcılığı alanları, özel koruma bölgeleri, milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtı, tabiatı koruma alanı, tarım, mera, sit alanları, su havzaları, kıyı alanları ve sahil şeritleri, karasuları, turizm bölgeleri, alanları ve merkezleri ile kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri, askeri yasak bölgeler ve imar alanları ile mücavir alanlarda madencilik faaliyetlerinin çevresel etki değerlendirmesi, gayri sıhhi müesseseler ile ilgili hususlar dahil hangi esaslara göre yürütüleceği ilgili bakanlıkların görüşü alınarak Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir.
MADDE 7/8- (5177 - 26.5.2004 / m.3) Kurulun teşkili, çalışma usulü, karar alma şekli ve diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
(Burada söz edilen kurul bir önceki fıkrada tanımlanıyor; Maden işletme faaliyeti ile Devlet ve il yolları, havaalanı, liman ve baraj gibi kamu yatırımlarının birbirlerini engellemesi, kamu kurum ve kuruluşlarının uygulamalarından dolayı maden işletme faaliyetinin yapılamaz hale gelmesi, kamu ve özel yatırım için başka alternatif alanların bulunamaması durumunda, madencilik faaliyeti ve yatırımla ilgili karar, Başbakanlık Müsteşarı başkanlığında oluşturulacak bir kurul tarafından verilir)
MADD 10/6- (Ek fıkra: 5177 - 26.5.2004 / m.5) Gerçek dışı ve yanıltıcı beyanlar yönetmelikte tarif edilir. Tarif edilen bu fiiller dışındaki hallerde bu madde hükümleri uygulanmaz.