TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ HAKINDA Kİ GÖRÜŞLERİMİZ

Kuru ve sulu hurda akümülatörlerin toplanması, toplama araçlarının vasıfları, taşınması, ayrıştırılması ve depolanması kuralları hakkında görüşlerimiz

Aracı kullanacaklar için "terimler ve tarifler" kısmına "personel" başlığı da eklenebilir. 

"Genel Kurallar" başlığına "personel yeterliliği" başlığı eklenerek toplama, taşıma, ayrıştırma ve depolamada görev alacak personelin yeterlliğine dair hususlar detaylı olarak belirtilebilir. 

Atık akü taşıma aracı: Tek renk olmalı (şu anda kırmızı araçlar kullanılıyor), tehlikeli atık taşıma araçlarının bütün teknik donanımına sahip olmalıdır (sızdırmazlık, sızıntı toplama tankı, gerekli işaretlemeler v.b. ).

Atık akü geçici depolama ünitesi: Üstü ve yanları kapalı ve kilitli olmalıdır. Aside karşı dayanıklı betondan/malzemeden yapılmış zemin ve yan duvarlara (en az 2 m) sahip olmalıdır. Herhangi bir sızmaya karşı drenaj oluşturulmalı ve sızıntılar uygun bertaraf yöntemleri ile alandan uzaklaştırılmalıdır. İş güvenliği tedbirleri alınmalı ve gerekli ekipmanlara sahip olmalıdır (absorbanlar, uygun kimyasala sahip yangın söndürme tüpleri v.b.).

 

EK  (2) : Atık akü vb. geri kazanım tesisleri hakkında kuralları görüşlerimiz 

Cüruf, filtre tozu ve plastik depolama alanları: Tehlikeli atık geçici depolama alanlarıyla aynı özellikte olmalıdır.

Atık akü kabul ünitesi: Araçların lisanslarının kontrol edilip tonajının belirleneceği alandır. Kantar zorunluluğu olmamalıdır. Şu anki uygulamaların çoğunda adet olarak değerlendirme yapılmaktadır.

Atık akü depolama ünitesi: Üstü kapalı, üç tarafı çevrili ve kilitli kapısı olmalıdır. Yetkisi olmayanların girişi engellenmelidir. Yerler mutlaka beton v.s. aside karşı dayanıklı malzemeye sahip olmalıdır. Depolama alanı önünde kanal sistemi olmalı ve mutlaka nötralizasyon ya da arıtma sistemine bağlanmalı, iş güvenliği ile ilgili bütün tedbirler alınmalıdır.

Nötralizasyon ünitesi: pH metre istenilebilir.

Fiziki yapı ile ilgili kurallar: Tesis etrafı çevrili olmalı, yetkisi olmayanların girişi engellenmelidir. Giriş bölümünde  kantar istenilebilir ancak, kayıtlar adet olarak da tutulabilir. Bütün alan mutlaka aside karşı dayanıklı malzemeden yapılmış olmalıdır. Tesisin çıkış bölümünde araç teker yıkama bölümü bulunmalı, bu bölüm, atık ara depolarda istenilenle aynı özellikte olabilir. Araç tekerleri tesis içerisinde kontamine olabilir, bu nedenle mutlaka tesis çıkışında tekerler yıkanmalı ve yıkama suyu nötralizasyon/arıtma ünitesine bağlanmalıdır.

Bu gibi nötralizasyon havuzlarında ise pH sürekli olarak takip edilmelidir.

Bütün tesislerde mutlaka hurda akü depolama alanı olacağı gibi, cüruf vb. tehlikeli atıkların depolanacağı bir geçici atık depolama alanı olmalıdır.

Tüm tesisat ile ilgili kurallar: Tesiste mutlaka yağmur suyu kanalı ile proses suyu kanalı ayrı olmalıdır. Proses suyu kanalı da aside dayanıklı malzemeden yapılmalıdır.

Genel Kurallar başlığı altında, personel başlığı olabilir. Bu başlıkta tesis sorumlusu tariflenmeli ve tesis sorumlusu mühendislik disiplinine sahip, lisans eğitiminde çevresel konulara dair eğitim almış olmalıdır. 

 

27.04.2012 00:00
Okunma Sayısı: 1265