TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
Çevre Mühendisleri Odası: "Rize İkizderedeki taşocağı, geri dönülemez bir ekolojik yıkıma neden olacak"

 

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), 5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesinde yaptığı açıklamada, Rize‘nin İkizdere ilçesinde Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen Cevizlik TaşOcağı Projesi‘ne karşı İşkencedere Vadisi halkının mücadelesine destek verdilerini duyurdu. ÇMO tarafından yapılan açıklamada "Proje, doğal sit alanı olan vadide geri dönülemez bir ekolojik yıkıma neden olacaktır" denildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), yaklaşan 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve 31 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasındaki Ekolojik Yıkım ile Mücadele Haftası nedeniyle bir açıklama yayımladı. Türkiye‘nin içinde bulunduğu "ekolojik yıkıma" dikkat çekilen açıklamada, İkizdere‘de Cengiz İnşaat‘ın yapmak istediği taşocağı projesine tepki gösterildi.

Dünya Çevre Günü‘nün kutlama günü olmadığı belirtilen açıklamada, "Bu gün bizler için hiçbir zaman kutlanacak bir gün olmamıştır. Tam aksi; bu günler, ekolojik yıkıma dikkat çektiğimiz, çevreye karşı işlenen suçlarla mücadele ettiğimiz, bu mücadelelere çağrılarımızı yükselttiğimiz günledir. Bu günler bizlerde 31 Mayıs 2011‘de HES karşıtı mücadelede kaybettiğimiz Metin Lokumcu‘nun ölüm yıldönümü ve aynı zamanda Gezi Direnişi‘nin ilhamı ile 31 Mayıs-5 Haziran Ekolojik Yıkım ile Mücadele Haftası‘dır. Son günlerde Rize‘nin İkizdere ilçesinde Cengiz İnşaat‘ın yapmak istediği Cevizlik Taşocağı Projesine karşı İşkencedere Vadisi halkının mücadelesine tanıklık etmekteyiz" denildi.

ÇMO, İşkencedere Vadisi‘nin, UNESCO tarafından dünyada korunması gereken 254 vadi listesinde yer alan vadilerden biri olduğunu ve sahip olduğu sular, ormanlar ve zengin biyolojik çeşitliliği ile nadir/hassas türlere ev sahipliği yapan bir ekosistem ve aynı zamanda doğal sit alanına sahip olduğunu vurguladı. 

"Bitki örtüsünü yok edecek"

Yapılacak madencilik faaliyetiyle bölgeye geri dönülemez zararlar verileceği belirtilen açıklamada şu tespitler yer aldı: "Cengiz İnşaat‘ın yapmak istediği ve iktidar tarafından uygun bulunan Cevizlik Bazalt Ocağı Projesi; planlanan kapasite artışı ile birlikte patlatma yöntemiyle 37,02 hektar alandan yılda 20 milyon ton malzeme çıkarılmasını hedeflemektedir. Proje ile çıkarılan malzeme Rize İyidere Lojistik Limanı ve Dip Taraması projesi kapsamında bakım, onarım ve yol yapımı projelerinde kullanılacaktır. Bu proje kapsamında yapılacak patlatma, malzeme taşınımı vb. faaliyetlerin neden olacağı çevresel etkiler daha önce bölgede yapılan pek çok benzer projede olduğu gibi bölgenin bitki örtüsünü yok edecek, sularını kirletecek, yaban hayatını olumsuz etkileyecek; böylece doğal sit alanı olan vadide geri dönülemez bir ekolojik yıkıma neden olacaktır."

"Yöre halkı açlığa ve akabinde göçe mahkûm edilecektir"

Açıklamada, madenin ekolojiye zarar vermenin yanı sıra, halkın geçim kaynaklarının yok olmasına da yol açacağı belirtildi: "Doğaya düşman bu proje aynı zamanda emeğin de düşmanıdır. Bölge halkının temel geçim kaynağı olan organik çay üretimi, arıcılık ve büyükbaş hayvancılığı, taşocağının çevresel etkileri nedeniyle sona erecek; yöre halkı açlığa ve akabinde göçe mahkûm edilecektir. İkizdere örneğinde de olduğu gibi doğanın ve emeğin düşmanı pek çok projeye izin almak için yazılan ÇED raporları, projelerin çevresel etkilerinin boyutlarını olduğundan çok daha düşük göstermekte, söz konusu etkilere önlem olarak oldukça yetersiz taahhütler içermektedir, dolayısıyla bilimsel değildir ve kabul edilemez." 

"İktidar ve sermaye, yarın İkizdere‘den aldığı güçle Kanal İstanbul ve başka büyük yıkım projelerini hayata geçirmek için attığı adımları sıklaştıracaktır"

ÇMO‘nun açıklamasında şöyle devam edildi: "İktidarın İkizdere‘den Mersin Akkuyu‘ya, Hasankeyf‘ten Ergene Havzasına, Hewsel‘den Kanal İstanbul‘a kadar ülkenin dört bir yanında ‘kalkınma, ekonomik büyüme, 2023 hedefleri‘ propagandalarıyla gerçekleştirmeye çalıştığı rant ve yıkım projeleri, başta kendisine yakın Cengiz Holding ve türevleri olmak üzere sermaye gruplarını zenginleştirirken halkın geleceğini ve ekolojik yaşamın sürekliliğini yok etmektedir. Rize‘nin Pazar ilçesinin Haçapit Köyü‘nde yapılan ve büyük ekolojik yıkıma neden olan taşocağı engellenemediği için bugün İkizdere‘de benzer bir yıkımı yapma gücünü kendinde bulan iktidar ve sermaye, yarın İkizdere‘den aldığı güçle Kanal İstanbul ve başka büyük yıkım projelerini hayata geçirmek için attığı adımları sıklaştıracaktır."

"İktidarın yıkım politikalarının ve sermayenin nemalandığı rantın tam karşısındayız"

Çevre Mühendisleri Odası, "Başta İkizdere mücadelesinin en önünde yer alan kadınlar olmak üzere tüm mücadele edenleri selamlıyor, tüm yurdu bu mücadeleye sahip çıkıp; büyütmeye çağırıyoruz. Bizler bir kez daha ilan ediyoruz ki tüm mesleki birikim ve becerilerimizle emeğin, bilimin, doğanın ve İkizdere halkının yanında; iktidarın yıkım politikalarının ve sermayenin nemalandığı rantın tam karşısındayız" diyerek, tüm vatandaşları ekolojik yıkıma karşı mücadele etmeye çağırdı. 

Derleyen: Ufuk Çeri

Habere ulaşmak için tıklayınız.


 

12.05.2021 00:00
Okunma Sayısı: 435