TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
ÇMO: Doğayı bitirecek bir yasa, doğa adına kaygı duyuyoruz!

 

TBMM Genel Kurulu‘nda, görüşmelerinin başlaması planlanan enerji alanında düzenlemeler içeren torba teklifine çevreciler tepki gösteriyor.

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Dursun Kahraman, Torba Yasa ile getirilen Kanun Teklifi hakkında ‘Doğayı bitirecek bir yasa, doğa adına kaygı duyuyoruz" uyarısı yaptı.

Madencilik Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi isimli "Torba Yasa", AKP‘li milletvekillerinin imzasıyla 5 Ekim tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı‘na sunulmuş, 13 Ekim‘de alt komisyonda görüşüldükten sonra da 20-21 Ekim tarihlerinde Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu toplantısında oy çokluğuyla kabul edilmişti.  Söz konusu kanun teklifi; 3065 Sayılı KDV Kanunu, 3213 sayılı Maden Kanunu, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun, 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu olmak üzere 7 kanunda değişiklik öngörüyor.

Kamuoyunda çok tartışma yaratan ve ekoloji örgütleri ile STK‘lar tarafından ciddi kaygılarla karşılanan kanun teklifi hakkında "geri çekilmesi" için imza kampanyası başlatılması yanı sıra, kaygılar ve tepkilerin dile getirildiği "maden ve enerji yasa teklifi geri çekilsin" çağrısını içeren basın açıklamaları da peşpeşe yükseldi. Önümüzdeki hafta TBMM gündemine getirilmesi beklenen Kanun Teklifi‘nin Meclis Genel Kurulu‘nda ele alınması öncesinde bir açıklama yapan TMMOB ÇMO, torba yasa hakkında "Doğa adına kaygı duyuyoruz, doğayı bitirecek bir yasa teklifi" değerlendirmesinde bulundu.

DOĞA ADINA KAYGI DUYUYORUZ

TBMM Genel Kurulu‘nda, görüşmelerinin başlaması planlanan, maden ve enerji alanında düzenlemeler içeren torba yasa teklifine tepkiler de durmuyor. Cumhuriyet‘tin haberine göre, teklifteki, "ruhsatsız alanların madenciliğe açılmasına neden olabilecek" düzenleme ile "havaya zehirli gaz salan araba lastiği ve çöplerin yakılması ile elde edilen enerjiyi ‘yenilenebilir enerji‘ olarak tanımlayan" düzenlemeye tepki gösteren Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Dursun Kahraman, düzenlemeler ile "geçici" denilen maden sahalarının kalıcı olacağını düşündüklerini belirterek "Doğa adına kaygı duyuyoruz" diyerek kaygılarını ifade etti.ÇMO Başkanı Kahraman, açıklamasında torba yasa ile ilgili "Doğayı bitirecek bir yasa teklifi" değerlendirmesinde bulundu

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu‘nda kabul edilen enerji alanında düzenlemeler içeren torba teklifin önümüzdeki hafta genel kurula gelmesi bekleniyor. ÇMO Genel Başkanı Kahraman, "ruhsat alanının çeşitli nedenlerle uygun olmaması, özel mülkiyet izinlerinin alınamaması durumlarında ruhsat sahası dışında geçici tesis kurulmasına izin verilebileceği" yönündeki düzenlemeye dikkat çekerek bu uygulamanın, doğanın ve kamunun yararına kullanılmayacağını düşündüklerini söyledi. Ruhsatsız alanlardaki geçici tesisleri "yayılma" olarak nitelendiren Kahraman, "Bunun bir sınırı yok. Doğa adına kaygı duyuyoruz" ifadelerini kullandı

KİRLETME KAÇINILMAZ

Araba lastiği ve çöplerin yakılmasından elde edilen enerjinin "yenilenebilir enerji" olarak değerlendiren ve teşvik veren düzenlemeye de tepki gösteren Kahraman, binlerce ton lastiğin yakılacağını kaydetti. Atık yakımının sadece araba lastiği ile sınırlı kalmadığını, tüm plastikleri kapsadığını söyleyen Kahraman, atık ithalatına dikkat çekti. Kahraman, "Bu durum, ithalat ile eklenecek bir kaynak haline gelecek. Bu, ithal çöp çıkmazının sonucudur. Plastik atıkların tümünün kansorejen etkisi ve yakma sonucu atık oluşturması ile havaya verilen etkileri var. Havaya verilen emisyonların yağmurla toprağı ve suyu kirletmesi, insan sağlığını tehdit etmesi kaçınılmaz" uyarısında bulundu.

Haber linki için tıklayınız.

 

 

07.12.2020 00:00
Okunma Sayısı: 378