TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Dünya canlıları ve cansızları ile bir bütün olduğunu yıllardır söylemekteyiz ve söylemeye devam ediyoruz. Dünyamız bir kent gibidir. Suyu, havası, canlısı ve cansızı ile büyük bir barışın teminatıdır. Bu barışı günümüz üretim sistemi bozmaktadır. Bu sistemin adı Kapitalizm olarak konulmuştur. Doğa canlı bir varlıktır. İnsanlar, şirketler veya devletler doğanın sahibi olamaz, doğanın kadim dengesini ve işleyişini bozacak herhangi bir tasarrufta bulunamaz.

Eli kirlidir. Bacaları artı değer üretmek adına zehir kusmaktadır. Dünya Çevre Günü yaratılmak istenen farkındalık için önemlidir. Çünkü hayat ince hesaplar ve yeni tüketim alışkanlıklarına koşullanmıştır. İşte bu yüzden ne bu sağlığını kaybeden kent ne de başka kent bize düşlerimizin gerçek olacağını söylememektedir. Onlar konuşurken sermaye adına söz almaktadır.

Hepimiz bilsin istiyoruz, havadan zehir kusanları, suya hastalık katanları ve toprağın dahi ağladığını. Bilsin diyoruz onların istediği hayatın bize dayatıldığını. Dünya bir barışın türküsüdür. Bizim için Çevre Katliamı barışın bozulmasıdır ve daim seslerin susmasıdır, büyük bir yalnızlıktır.

Bu nedenle 5 Haziran Dünya Çevre Günü`nde diyoruz ki;

 İnsanoğlu kendi eylemselliğine eleştirel yaklaşmazsa kendi felaketlerinin müsebbibidir. Ekolojik felaketlerde ve yaşanılan çevre tahribatında toplumsal sessizliğimiz bir insanlık suçudur. Orman Arazilerinin istilasından, Afet Yasasına, Tabiat ve Biyolojik Çeşitlilik Kanuna pek çok konuda sesiz kalmak Kocaeli`nin sonuna onay vermektir. Aslında sessizlik bazen bir onaydır da. Sürdürülebilir yalanları olan bu DÜZEN sorgulanmalıdır ve tarihin "bertarafçısına" teslim edilmelidir.

 Kentimiz, rant odaklı arazi kullanımının kurbanı bir kenttir. 1960` tan bu yana süre gelen çarpık sanayileşme ve kalkınma yalanlarının sürekli düzensizlik ve çevre felaketi ürettiği bir alana dönüşmüş ve ağır yaralar almıştır. Kocaeli` nin bir kent olarak mevcut çevresel risklerin yönetilebileceği, yaşanan ve yaşanılabilen bir kent olma iddiasına ulaşması artık imkânsızlaşmıştır. Kentimiz için yarın çok geç olabilir, şimdiden çevresel tahribatlara dur demeliyiz.

Günümüz neoliberal politikaları hizmet sektöründe en fazla "taşımacılık" alanını desteklemektedir. Otoyollardan limanlara geniş bir bütünlüğü kapsayan bu alan aslında kentimizde bir tür felaketi gerçekleştirmiştir. Kıyı kent olma özelliğini sanayi kenti olarak dönüştürülmeye kurban etmektedir. Oluşan trafik yoğunluğu kentteki var olan egzoz ve gürültü kirliğini daha da arttırmıştır. Bu nedenle Kentimizin sanayi ve yatırım mantığı ile planlanmasından ziyade "yaşanılabilir" bir kente dönüştürülmesi elzemdir.

Ekümenopolis gibi bir kâbusa dönüştürülmekte olan kentimiz, "dev şehir" İstanbul ile bütünleştirilmek ve hatta İstanbul`un sanayi yükünün Kocaeli`ye aktarılması planlanmaktadır. Gelişmenin plansız gerçekleştiği ülkemizde, kentimiz bir plansızlığa daha kurban edilecektir.

Kocaeli`nin tek sanayi ve rant değmemiş tarım alanı olan Kandıra gelecekte İhtisas Gıda Organize Sanayi Bölgesi` ne dönüştürülmek istenmektedir.

Bir tarih kenti, bir spor kenti, bir kültür kenti, bir turizm kenti, bir sanat kenti ve bir bilim kenti olan Kocaeli` nin sanayi kenti olma uğruna tüm değerleri tehlikeye atılmaktadır. Bu değerler içinde insan sağlığı ve geleceği de vardır. Sanayi kenti olmanın bedeli kaybedilen sağlık, temiz çevre ve insanca yaşam hakkıdır.

Bu anlamlı günde, şube olma yolunda emin adımlarla ilerleyen TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli şubesi eleştirel ve bilimsel duruşundan ödün vermeden gerçekleri kamu yararını gözeterek toplumun tüm güçleri ile paylaşıyor ve paylaşacaktır. 850` yi aşkın üyemiz ve dayanışma içinde olduğumuz dost kurum ve kuruluşlarla, mesleki birikimimiz ve toplumsal bilincimiz doğrultusunda, insana ve doğaya saygılı bir yaşam mücadelesiyle kentimizde yaşanan çevre sorunlarına tepkisiz kalmadık ve kalmayacağız. Kentimize ve yaşam alanlarımıza dair tüm tehdit ve saldırıları her ne pahasına olursa olsun çözüm üretmek ve geliştirmek için toplum ile paylaşacağız.

Dünya Çevre Gününün kutlanışının 45.yılında yoksulluğun, adaletsizliğin, çevresel tahribatların olmadığı bir DÜNYA mümkün diyoruz. Herkesi her alanda YAŞAMI savunmaya davet ediyoruz.

 

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası

Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu

05.06.2017 00:00
Okunma Sayısı: 492