TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası Basın Açıklamamız

Basına ve Kamuoyuna

5 Haziran 1972 tarihinde, BM Stockholm Konferansı`nda insan doğa ilişkisi ele alınmış ve 5 Haziran tarihi, Birleşmiş Milletler tarafından "Sadece bir Dünya var." sloganı temel alınarak, Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. Çevre Günü kutlamak yerine doğamızı ve ekolojik hayatı olumsuz yönde etkileyen ve havamızı, suyumuzu, toprağımızı hızla kirleten bir süreç içerisinde hızla yol almakta olduğumuz bu zamanda, Odamızca 31 Mayıs-5 Haziran haftası “Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası” olarak bir mücadele haftası olarak değerlendirilmektedir.

Kentlerimizde ekolojik ve sürdürülebilir yaklaşımdan uzak faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, yaşam alanlarımızı tahrip etmektedir. Kentimizin çevresinde bulunan verimli ovalarımızda termik ve nükleer santraller, onlarca HES, son zamanlarda sayısı ve kapasiteleri artan madencilik faaliyetleri, orman alanlarımızın kentsel dönüşüm kapsamında yok olması, tarım arazilerimizin sanayiye açılması gibi birçok yanlış uygulama ne yazık ki gündemimizden hiç düşmemektedir. Hava, su, toprak gibi temel yaşam kaynaklarımızın hızla kirlenmesi önü alınamaz bir durum halini almıştır.

2023 yılı Dünya Çevre Günü “Plastik Kirliliğine Çözüm” teması ile anılmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’de plastik atık ithalatı son 19 yılda yüzde 196 kat artmış, Eurostat verilerine göre 2020 yılında 660.000 ton plastik alan ülkemiz adeta Avrupa’nın plastik çöplüğüne dönmüştür.

Geri kazanım amaçlı ithal edildiği belirtilen plastik atıkların araziye boşaltılarak yakılması, plastik atık geri kazanımı amacı ile kurularak lisans almış tesislerin, beyan ettikleri geri kazanım kapasitesine sahip olmadıkları veya ithal edilen plastik atıkların önemli bir kısmının geri kazanılabilir içerikten yoksun olduklarını göstermektedir. Bir dijital takip sistemiyle izlenen bir poşet, iki ay içinde Londra'dan 3200 kilometre uzaklıktaki ülkemizde bir sanayi bölgesinden ortaya çıktığı görülmüştür.

Plastik üretimi ve kullanımının geldiği boyut büyük bir tehdide dönüşmüş durumdadır. Yılda 381 milyon ton plastik atık oluşurken, yalnızca yüzde 9’u geri dönüştürülmektedir. Önümüzdeki 20 yıl içinde 1,3 milyar tondan fazla atığın denizlere, okyanuslara dökülmesi, ardından da karaya vurması beklenmektedir. BM’ye göre, her yıl 11 milyon ton plastik okyanuslara atılmaktadır.

Toprağa, bitkilere, yüzey sularına ve yer altı sularına kadar sızarak besin zinciri yoluyla da insan ve hayvan sağlığına zarar veren mikroplastikler artık; anne karnındaki fetüste, yeni doğan bir bebeğin plasentasında, insan kanında ve akciğerlerinde görülmektedir.

Gelecek nesiller ve dünyamız için, bu acı tablo karşısında bizlere düşen görev, ekolojik yıkımın etkilerini ve sorunları dile getirerek çözüme katkı vermek, insanlarda ve kamu yönetimlerinde farkındalık yaratmaktır. Doğru çevre politikaları ve çevresel etkiler konusunda hassas bir anlayışın yerleşmiş olduğu bir ülke de yaşayabileceğimiz ümidini kaybetmiyoruz.

 

                                                                                              TMMOB

                                                                                                Çevre Mühendisleri Odası
                                                                                             Samsun Şubesi
                                                                                                5. Dönem Yönetim Kurulu

05.06.2023 17:59
Okunma Sayısı: 609