TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
Hava Kirliliğinin Kontrolü ve Önlenmesi2008/11)

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

 

SAYI   : B.18.0.ÇYG.0.02.02-010.06-14784                                                                                                      27 Ağustos 2008

KONU : Hava Kirliliğinin Kontrolü ve Önlenmesi

 

GENELGE

(2008/ 11 )

 

Bilindiği üzere, 8 Mayıs 2003 tarih ve 25102 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4856 sayılı Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü‘nün görevlerinin tanımlandığı 9 uncu Maddesinin (c) bendi gereğince "yenilenebilir enerji kaynakları başta olmak üzere temiz enerji kullanımını desteklemek, yakıtların hava kirliliğine yol açmayacak şekilde kullanılabilmesi için gerekli önlemleri almak veya aldırmak çevreye uygun teknolojileri belirlemek ve bu maksatla, kurulacak tesislerin vasıflarını saptamak"  görevi Bakanlığımıza verilmiştir.

Bu çerçevede, "Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü (IKHKK) Yönetmeliği" 13 Ocak 2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 1 Nisan 2005 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş ve Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik yapılmasına Dair Yönetmelik 17 Mart 2005 tarihli ve 25758 sayılı ve 14 Mayıs 2007 tarihli ve 26522 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Anılan Yönetmeliğin 28. Maddesinde; "il ve ilçelerin kirlilik derecelendirilmesi; il ve ilçenin topografik yapısı, atmosferik şartlar, meteorolojik parametreler, sanayi durumu, nüfus yoğunluğu ve önceki yılların hava kalitesi ölçüm sonuçları dikkate alınarak 06.06.2008 tarihli ve 26898 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi (HKDY)Yönetmeliğine göre Bakanlık tarafından kış sezonu başlamadan önce ilan edilir." denilmektedir. Bu hususlar çerçevesinde, illerden alınan bilgiler de göz önünde bulundurularak tüm il ve ilçelerin kirlilik derecelendirilmesi yapılmıştır.  Buna göre; "Sınır Değerlerinin Aşıldığı İl ve İlçeler" (EK-I) ve "Sınır Değerlerinin Aşılmadığı İl ve İlçeler" (EK-II) olmak üzere sınıflandırma yapılmıştır.

Bu sınıflandırmaya göre, Yönetmelikte ısınma amaçlı kullanılacak olan yerli kömür özellikleri Tablo-11 ve Tablo-12‘de, ithal kömür özellikleri Tablo-10‘da, briket kömür özellikleri Madde 24‘de ve pirina briketi özellikleri Tablo-13‘de verilen yakıtların kullanılması, başta petrol koku olmak üzere IKHKK Yönetmeliğiyle yasaklanmış yakıtların ısınma amaçlı kullanılmaması, EK-I ve EK-II‘de yer alan il ve ilçelerin kirlilik derecelerine göre kullanılacak yakıtlarla ilgili programların ve diğer hususlarla ilgili Mahalli Çevre Kurulu (MÇK)Kararlarının ısınma dönemi başlamadan alınması gerekmektedir.

Bakanlıkça yayımlanan yönetmelik ve genelgelerin amacı bir taraftan hava kirliliğini azaltırken diğer taraftan da uygulamada birlikteliği sağlamaktır. MÇK Kararları ile mevzuatın etkinliği azaltılmamalı ve Yönetmelikteki 31 inci maddede belirtilen gerekçelerin sağlıklı bir şekilde işletilmesi amacıyla bütün İl Çevre ve Orman Müdürlüklerinin Bakanlığımız talimatları doğrultusunda hareket etmeleri ve bu çerçevede MÇK Kararları alınırken bu hususlara dikkat edilmesi ve Mahalli Çevre Kurullarınca karara bağlanan yıllık yakıt programları ile ilgili alınan MÇK Kararlarının Bakanlığa düzenli olarak gönderilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, kirlilik derecelendirilmesi yapılmış olan il ve ilçelerin dışında kalan köy ve belde yerleşim yerlerinde de topografik yapı, meteorolojik şartlar, yerleşim alanlarının il ve ilçe merkezlerine uzaklığı ve denetimin sağlanması hususu da dikkate alınarak İl Mahalli Çevre Kurulu Kararları doğrultusunda belirlenen kömürler kullanılabilir.

Diğer taraftan, fakir ailelere kömür yardımı yapılmasına ilişkin 30 Aralık 2007 tarihli ve 26742 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan 2007/13048 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde İl Mahalli Çevre Kurullarınca, kömürler vatandaşa dağıtılırken; hava kirliliği ile mücadelede başarı ve uygulamada birlikteliğin sağlanması amacıyla başta il ve ilçelerin kirlilik derecelerine göre özellikleri belirlenmiş kalitedeki kömürlerin dağıtılması, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği‘nde belirlenen hususlara uyulması gerekmektedir.

Isınmada kullanacak yakıtların yanma verimini arttırmak ve buna paralel olarak yakıt tüketimi ve bacadan atılan kirletici emisyonlarının azaltımını sağlamak için kış gelmeden önce soba ve kalorifer kazanları ile bacalarının periyodik temizlenmesi, kalorifer tesisatlarının izole edilerek ısı kayıplarının önlenmesi, tüm ısıtma tesisatının bakımı ve temizliğinin gereği gibi yapılması, kazan dairelerinin yeterince havalandırılması ve işletme talimatlarına uygun olarak işletilmesi, soba ve kalorifer kazanlarında kabul edilen standartlara uygunluğun aranması, kalorifer kazanlarının tekniğine uygun yakılması, kazan bakımı işlerinde çalışacaklar için "Yetkili Kalorifer Ateşçisi Kursları" düzenlenmesinin sağlanması için il çevre ve orman müdürlükleri, Belediyeler ve Gönüllü Kuruluşların işbirliği ile eğitim programları düzenlenmesi ve halkın bilgilendirilmesinin sağlanması önem arz etmektedir.

 

I-Yakıtlar:

 

Isınma amaçlı kullanılan ithal ve yerli katı yakıtlar  (kömür, briket kömür, prina briketi vb.) için katı yakıt satıcısı kayıt belgesi, uygunluk izin belgesi, satış izin belgesi, analiz, yükümlülükler, ihalelere katılım, denetim ve uygulanacak müeyyideler aşağıda belirtilen çerçevede yapılacaktır.

Katı yakıt satıcısı kayıt belgesi:

1-Katı yakıt satıcısı kayıt belgesi, satıcılara (bayi ve mahrukatçılar) ve ilde kendi adına satış yapmak isteyen ithalatçı ve üreticiye verilir. Katı yakıt satıcısı kayıt belgesi almak isteyenler;

- Katı yakıt satışı ile ilgili İşyeri Açma Ruhsatı,

- Oda Sicil Kaydı (Mahrukatçılar Odasına veya Sanayi ve Ticaret Odasına veya ilgili

Esnaf Odasına kayıtlı olduğuna dair belge),

- İmza Sirküleri (noter onaylı)

- Taahhütname (İl çevre ve orman müdürlüğünün talebine bağlı)

ile il çevre ve orman müdürlüğüne müracaat ederler ve il çevre ve orman müdürlüğünce katı yakıt satıcısı kayıt belgesi (EK-III) düzenlenir. Katı yakıt satıcısı kayıt belgesi bir işyeri için geçerlidir. Aynı ithalatçı/üretici/satıcının birden fazla işyeri var ise her bir işyeri için katı yakıt satıcısı kayıt belgesi numarası aynı kalmak üzere ayrı bir katı yakıt satıcısı kayıt belgesi düzenlenir. Ayrıca, katı yakıt satıcı kayıt belgesinin yanı sıra satıcılara EK-IV tablosu da verilir.

2- Katı yakıt satıcısı kayıt belgesi, alınan il sınırları içerisinde geçerlidir. Katı yakıt satıcısı kayıt belgesi almayan ithalatçı/üretici (kendi adına katı yakıt satmak isterlerse) ve satıcılar katı yakıt satışı yapamazlar.

3-Katı yakıt satıcısı kayıt belgesi‘nin düzenlenmesine esas bilgi ve belgeler daha önceki dönemlerde katı yakıt satışı yapılan ilin il çevre ve orman müdürlüğüne verilmiş ve geçerliliğini koruyor ise yeniden istenmez. Mevcut bilgi ve belgeler dikkate alınarak katı yakıt satıcısı kayıt belgesi düzenlenir. Ancak, mevcut bilgi ve belgelerde değişiklik veya eksiklik olması durumunda eksikliklerin tamamlanarak il çevre ve orman müdürlüğüne verildikten sonra katı yakıt satıcısı kayıt belgesi düzenlenir.

4-İthalatçı/üretici/satıcının il çevre ve orman müdürlüklerine vermiş oldukları her türlü belgelerin fotokopileri kendileri (ithalatçı/üretici/satıcı) tarafından imzalanıp kaşelenmesi halinde, (imza sirküleri hariç) noter onayı aranmaz.

5-İthalatçı/üretici/satıcının katı yakıt satıcısı kayıt belgesi‘nin kayıp olması, adres ve firma isim değişiklikleri halinde bir ay içerisinde il çevre ve orman müdürlüğüne müracaat ederek aynı katı yakıt satıcısı kayıt belgesi numarasıyla yeni katı yakıt satıcısı kayıt belgesi almak zorundadır.

Uygunluk izin belgesi:

Uygunluk izin belgesi yerli kömürler için düzenlenir. Ocaktan üretilerek satışa sunulacak hale getirilmiş ve miktarı belirlenmiş katı yakıt üreticisi, yakıtın çıkarıldığı ilin il çevre ve orman müdürlüğüne başvurur. İl çevre ve orman müdürlüğünce TS 5125, TS 4744 ve TS 2390 sayılı standartların belirlediği şekilde numune alınarak/aldırılarak, IKHKK Yönetmeliği‘nin 26 ncı maddesi kapsamında belirtilen laboratuarlarda analiz yaptırılır. Analiz sonuçları, IKHKK Yönetmeliğinde belirtilen sınırları sağlaması halinde, ekte örneği verilen uygunluk izin belgesi (EK-V) üreticiye verilir.

Satış izin belgesi:

 

İthalatçı/üretici, katı yakıta ait kontrol belgesi/uygunluk izin belgesi (ithalatçı/üretici tarafından fotokopisi tasdik edilmiş) ve katı yakıt satıcısı kayıt belgesi almış satıcıların listesinin (katı yakıt satıcısı kayıt belge nosu, satıcı adı ve adresi) yer aldığı bir dilekçe ile il çevre ve orman müdürlüğüne başvurur. Söz konusu başvuru, il çevre ve orman müdürlüğünce inceledikten sonra, uygun bulunması halinde, il çevre ve orman müdürlüğünce bir örneği ekte verilen (EK-VI) "satış izin belgesi" ithalatçı/üreticiye verilir. Ayrıca, satış izin belgesinin yanı sıra üretici/ithalatçıya EK-VII tablosu da verilir.

Analiz:

 

Katı yakıtın bulunduğu mekândan (depodan, işyerinden, araçtan vb.) TS 5125, TS 4744 ve TS 2390 sayılı standartların belirlediği şekilde numunelerin alınması ve IKHKK Yönetmeliğinin 26 ncı maddesinde belirtilen laboratuarlarda analizinin yaptırılması gerekmektedir. Uygunluk izin belgesi alınması sırasında numunenin analiz ve gönderme (kargo, posta vb.) ücreti, üretici tarafından ödenir. Denetim sırasında ise analiz ve gönderme (kargo, posta vb.) ücreti, ithalatçı/üretici/satıcı tarafından ödenir.

Yükümlülükler:

1-İthalatçı/üretici, satış izin belgesi‘nin birer kopyasını (ithalatçı/üretici tarafından fotokopisi onaylı) katı yakıt satıcısı kayıt belgesi‘ne sahip satıcılara vermek zorundadır.

2-İthalatçı/üretici, katı yakıtın satılacağı ilin il çevre ve orman müdürlüğünden katı yakıt satıcısı kayıt belgesi almayan satıcılara katı yakıt veremez.

3-İthalatçı/üretici/satıcı, satışa sunulan katı yakıtı başka katı yakıtlarla karıştıramaz.

4-İthalatçı/üretici, satıcılardan yakıtın niteliklerini koruyacaklarına, IKHKK Yönetmeliğinde ve genelgelerde yazılı hususlara uyacaklarına, IKHKK Yönetmeliğinde belirlenen özelliklere sahip olmayan katı yakıtın satışı ve kullanımının durdurulacağı, tüketicinin uğrayacağı zararların karşılanması gibi hususları içeren taahhütname alabilir veya sözleşme yapabilirler.

5-İthalatçı/üretici/satıcı, katı yakıtların taşınması sırasında, katı yakıta ait satış izin belgesi‘ni (ithalatçı/üretici tarafından fotokopisi onaylı) araçta bulundurmak ve denetimler esnasında yetkililere ibraz etmek zorundadırlar.

 

6-İthalatçı/üretici, EK-VII‘de yer alan bilgileri 3 aylık dönemler (ocak-mart, nisan-haziran,  temmuz-eylül ve ekim-aralık) halinde,  satıcılar ise EK-IV‘da yer alan bilgileri 6 aylık dönemler (ocak-haziran ve temmuz-aralık) halinde il çevre ve orman müdürlüğüne bildirmek zorundadırlar.

7-İl çevre ve orman müdürlükleri, envanter oluşturulması amacıyla ithalatçı/üretici/satıcı tarafından bildirilen (EK-IV ve EK- VII) katı yakıt (kömürler, briket kömürleri, biyokütle vb.) ile ilgili bilgileri, Bakanlığımız http://www.cevreorman.gov.tr/ web sitesinde yer alan kömür bilgileri Excell tablosuna işlenmek suretiyle isinmasubesi@gmail.com Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için Java Script etkinleştirilmelidir elektronik posta adresine Nisan ayının sonuna kadar Bakanlığımıza bildirmeleri gerekmektedir.

İhalelere katılım:

İhalenin yapılacağı ilde katı yakıt satıcısı kayıt belgesi almamış olan ithalatçı/üretici/satıcı, katı yakıt ihalesine katılmak istedikleri zaman, ithalatçılar için ithalatçı kayıt belgesi (ithalatçı tarafından fotokopisi onaylı), üreticiler için uygunluk izin belgesi (üretici tarafından fotokopisi onaylı) ve satıcılar için ise herhangi bir ilde alınmış katı yakıt satıcısı kayıt belgesi (satıcı tarafından fotokopisi onaylı) ile ihalelere katılabilirler. İhaleyi kazanan ithalatçı/üretici/satıcı, katı yakıta ilişkin (kontrol belgesi/uygunluk izin belgesi, miktar vb.) bilgi ve belgeleri il çevre ve orman müdürlüğüne vermek zorundadırlar.

 

Denetim:

1-Bakanlığımızın 29/06/2006 tarih ve B.18.0.ÇYG.0.02.00.02/7530 sayılı Yetki Devri Genelgesi (2006/19) kapsamında; yetki devri yapılmış Büyükşehir, merkez ilçe, il ve ilçe belediyeleri kendi sınırları içinde satışa sunulan katı yakıtların denetimi ve idari yaptırım kararını verebilme yetkisine sahiptir ve yetki devri yapılmış olan belediyeler ile il çevre orman müdürlükleri arasında gerekli işbirliği sağlanmalıdır. Yetki devri yapılmış olan belediyeler satış izin belgesi düzenleyemezler ve denetim sırasında ithalatçı/üretici/satıcıdan bu genelgede belirtilen bilgi ve belge dışında her hangi bir bilgi ve belge isteyemezler.

2- Belediyeler tarafından satışa sunulan katı yakıtların denetimi il çevre ve orman müdürlüğünce yapılır ve gerekli idari yaptırım kararı uygulanır.

3-İdari yaptırım kararları uygulanmasına esas teşkil eden tutanaklar, Çevre Kanununa Göre Verilecek İdarî Para Cezalarında İhlalin Tespiti Ve Ceza Verilmesi İle Tahsili Hakkında Yönetmelik‘te belirtilen tutanaklar kullanılır.

 

4-Tutanaklarda, denetime konu katı yakıtın miktarı, ilgili belgelerinin (katı yakıt satıcısı kayıt belgesi/kontrol belgesi/uygunluk izin belgesi/satış izin belgesi) tarih ve sayılarına mutlaka yer verilmesi gerekmektedir.

 

Uygulanacak müeyyideler:

1-Her bir kontrol belgesi/uygunluk izin belgesi kapsamında ithal edilen/üretilen ve ilde satışa sunulan katı yakıt ile ilgili gerekli bilgi ve belgeleri İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne bildirmeyen; yanlış, yanıltıcı ve yanlış belge düzenleyen ve katı yakıt satıcısı kayıt belgesi almamış olan satıcılara katı yakıt teslim eden ithalatçı/üretici/satıcıya 2872 sayılı Çevre Kanununun 12 nci, 20 nci (g) ve 26 ncı maddeleri hükümleri uygulanır.

2-Analize gönderilen birinci numunenin analiz sonucunun uygun çıkmaması durumunda katı yakıtın satışı durdurulur ve miktarı tespit edilir. İthalatçı/üretici/satıcılardan birisi tarafından şahit numunenin analizi istenildiği takdirde, şahit numunenin analizi yaptırılır. Şahit numune analizinin olumlu çıkması halinde katı yakıtın satışına devam edilir.

3- Katı yakıtın şahit numunesinin olumsuz çıkması halinde Çevre Kanunu‘nun 15 inci ve Ek 6 ncı maddeleri gereğince numunenin temsil ettiği katı yakıtın miktarı tespit edilerek satışı durdurulur ve satış izin belgesi o ilde iptal edilir. Katı yakıt ithalatçı/üretici tarafından toplatılır ve sadece sanayi amaçlı kullanılır. Bu işlemler, il çevre ve orman müdürlüğünün gözetiminde yapılır. Ayrıca ithal yakıt için ilgili Genelge ve Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği gereğince işlem yapılır.

4- Yerli/ithal yakıta ilişkin olarak Mahkemelerde açılacak tespit davaları veya Bakanlık/il çevre ve orman müdürlüğünün gerekli görmesi dışında yeni numune alınmayacaktır.

 

II- Motorlu taşıtlar:

Motorlu taşıtlarla ilgili hususlarda Bakanlığımızca yayınlanan 08.07.2005 tarih ve 25869 sayılı Trafikte Seyreden Motorlu Kara Taşıtlarından Kaynaklanan Egzoz Gazı Emisyonlarının Kontrolüne Dair Yönetmelik ile 31 Aralık 2007 tarih ve 21376 sayılı 2008/1 Genelgesinde belirtilen hususlara uyulması gerekmektedir.

 

III- Sanayi tesisleri:

Endüstriyel Tesislerle ilgili hususlarda Bakanlığımızca yayınlanan 22 Temmuz 2006 Tarih ve 26236 sayılı Endüstri Tesislerinden Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ile 18 Temmuz 2007 Tarihli 2007/7 Genelgesinde belirtilen hususlara uyulması gerekmektedir.

 

IV-Halkın bilgilendirilmesi:

 

1-Hava kirliğinin yoğun olduğu günlerde alması gereken önlemler konusunda gerekli hassasiyeti göstermesi için Halkın bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi,

2-Halkın duyarlılığının arttırılması için hava kirliliği ölçüm sonuçlarının günlük olarak halka duyurulması,

3-Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde öğrencilerin açık alanda tören yapmalarının önlenmesi,

4-Hava kirliliği ile ilgili eğitici programların düzenlenmesi,

5-Tüketicilerin yönetmelik ve bu genelgede belirtilen özelliklerdeki yakıtları kullanmaları,

6-Başta resmi bina ve okullar olmak üzere yeni bina yapımında ısı yalıtım projelerinin uygulanması,

7-Özellikle kış gelmeden önce binalarda ısı kaçağı olan noktalarda ( pencere ve dış kapılarda) alınacak önlemlerle ilgili olarak halkın bilinçlendirilmesi, camların çift camlı olmasının yakıt tüketimindeki faydaların halka anlatılması ve binalarda özellikle dıştan yalıtım yapıldığında yakıt tüketiminde ne kadar azalma olacağı konusunda bilgilendirilmesi,

8-Okullarda ve resmi binalarda değiştirilmesi gereken pencerelerin ısı camlı pencere kullanılacak şekilde değiştirilmesi ve kaloriferli okullarda radyatörlerde termostatlı vana kullanılması,

9-Okullarda ve resmi binalarda giriş kapısının kendiliğinden kapanabilir ve hava sızdırmaz yapılması, önem arz etmektedir.

 

V-Yetki devri:

Bakanlığımız Genelgesinin (2006/19) ekindeki Ek‘li listede yer alan ve yetki devri yapılmış belediyelerin yetkisini kaybetmesi veya gerekli şartları sağlayıp çevre denetim birimini kuran yeni belediyelere satışa sunulan katı yakıtların denetimi ve idari yaptırım kararı verme yetki devrinin yapılmasına ilişkin bilgiler İl Çevre ve Orman Müdürlüğünüzce Bakanlığımıza ivedi olarak bildirilmesi halinde ilgili Kanun, Yönetmelik ve Genelge (2006/19) kapsamında yetki devri iptali veya yeni yetki devri yapılması hususu değerlendirilecektir.

VI-Yürürlükten kaldırılan düzenlemeler:

 

1-Bakanlığın 25/07/2007 tarihli ve B.18.0.ÇYG.0.02.02-010.06-12419 sayılı Hava Kirliliğinin Kontrolü (2007/8) Genelgesi yürürlükten kaldırılmıştır

2-Bakanlığın 21/01/2008 tarihli ve B.18.0.ÇYD.0.02.00.05/1054 (2008/2) sayılı Genelgenin 1 inci maddesinin (i)  bendinde belirtilen Satış İzin Belgesi Takip Formunun istenmesi hususu ve 11 inci maddesinin (d) fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu çerçevede, bu genelgede belirtilen konulara önem verilerek hava kirliliği ile ilgili ciddi mücadele verilmesi, uygulanması, gerekli denetimlerin yapılması ve Belediye Başkanlıklarına, Kaymakamlıklara ve diğer ilgili kurum/kuruluş/birimlere duyurulmasının sağlanması ve her kurum/kuruluş/birimin kendine düşen görevleri yerine getirmeleri hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ve rica ederim.

 

 

Prof. Dr. Veysel EROĞLU Bakan

EKLER:

EK-I:Sınır Değerlerinin Aşıldığı İl/İlçeler

EK-II:Sınır Değerlerinin Aşılmadığı İl/İlçeler

EK-III:Uygunluk İzin Belgesi Örneği

EK-IV:Satış İzin Belgesi Örneği

EK-V: Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi Örneği

EK-VI: Satıcılar İçin Teslim Edilen Katı Yakıt Bildirim Tablosu Örneği

EK-VII: İthalatçı/Üretici İçin Teslim Edilen Katı Yakıt Bildirim Tablosu Örneği

 

 

DAĞITIM:

Gereği için Bilgi için

-İl Çevre ve Orman Müdürlüklerine              -Başbakanlık

-İçişleri Bakanlığına

-Sağlık Bakanlığına

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına

 

 


EK-I

 

 

2008-2009 KIŞ SEZONU İÇİN

I. GRUP KİRLİ İLLER VE BU İLLERE BAĞLI İLÇELERİN KİRLİLİK DERECELERİ

 

İLİN ADI

Merkez ve Merkez İlçeler Kirlilik Grubu

 

I. Grup Kirli İlçeler

 

II. Grup İlçeler

ADIYAMAN

I

 

Tüm İlçeler

AFYONKARAHISAR

I

 

Tüm İlçeler

AĞRI

I

 

Tüm İlçeler

AKSARAY

I

 

Tüm İlçeler

ANTALYA

I

Tüm İlçeler

 

AMASYA

I

 

Tüm İlçeler

ANKARA

I

Tüm İlçeler

 

BALIKESİR

I

Bandırma

Diğer İlçeler

BATMAN

I

 

Tüm İlçeler

BİLECİK

I

Bozöyük

Diğer İlçeler

BİNGÖL

I

 

Tüm İlçeler

BİTLİS

I

 

Tüm İlçeler

BOLU

I

 

Tüm İlçeler

BURDUR

I

Tüm İlçeler

 

BURSA

I

Diğer İlçeler

Orhaneli, Keleş, Harmancık, Büyükorhon, Yenişehir

ÇANAKKALE

I

Biga, Çan, Gelibolu

Diğer İlçeler

ÇANKIRI

I

 

Tüm İlçeler

ÇORUM

I

 

Tüm İlçeler

DENİZLİ

I

 

Tüm İlçeler

DİYARBAKIR

I

Tüm Merkez İlçeler

Diğer İlçeler

DÜZCE

I

Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı

Akçakoca, Yığılca

ELAZIĞ

I

 

Tüm İlçeler

EDİRNE

I

 

Tüm İlçeler

ERZURUM

I

Tüm Merkez İlçeler, Aşkale, Aziziye(Ilıca), Pasinler

Diğer İlçeler

 

GAZİANTEP

I

Tüm Merkez İlçeler, Şahinbey,Araban, Karkamış, Nizip, Şehitkamil, Oğuzeli, Yavuzeli

Diğer İlçeler

HAKKARİ

I

Tüm İlçeler

 

ISPARTA

I

 

Tüm İlçeler

İSTANBUL

I

Tüm Merkez İlçeler ve Diğer İlçeler

 

İZMİR

I

Merkez ve Tüm İlçeler

 

KARABÜK

I

Safranbolu

Diğer İlçeler

 

EK-I (devam)

 

2008-2009 KIŞ SEZONU İÇİN

I. GRUP KİRLİ İLLER VE BU İLLERE BAĞLI İLÇELERİN KİRLİLİK DERECELERİ

İLİN ADI

 

 

 

Merkez ve Merkez İlçeler Kirlilik Grubu

 

I. Grup Kirli İlçeler

 

II. Grup İlçeler

KARS

I

Kağızman, Sarıkamış, Selim, Susuz

Diğer İlçeler

KAYSERİ

I

Tüm Merkez İlçeler, Bünyan, Özvatan, Tomarza

Diğer İlçeler

KIRIKKALE

I

 

Tüm İlçeler

KIRKLARELİ

I

Lüleburgaz

Diğer İlçeler

KIRŞEHİR

I

Akçakent, Boztepe, Kaman, Akpınar, Mucur, Çicekdağı

 

KOCAELİ

I

Tüm İlçeler

 

KONYA

I

Tüm Merkez İlçeler(Meram, Selçuklu, karatay), Akşehir, Beyşehir, Çumra, Ereğli, Ilgın, Seydişehir

Diğer İlçeler

KÜTAHYA

I

Emet, Gediz, Tavşanlı

Diğer İlçeler

MALATYA

I

Battalgazi, Yeşilyurt

Diğer İlçeler

MANİSA

I

Ahmetli, Akhisar, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Saruhanlı, Soma, Turgutlu

Diğer İlçeler

MARDİN

I

Kızıltepe, Midyat, Nusaybin

Diğer İlçeler

K.MARAŞ

I

Afşin, Elbistan

Diğer İlçeler

NİĞDE

I

 

Tüm  İlçeler

ORDU

I

Fatsa, Ünye

Diğer İlçeler

RİZE

I

Ardeşen, Çayeli, Fındıklı, Pazar

Diğer İlçeler

SAKARYA

I

Akyazı, Hendek, Söğütcü

Diğer İlçeler

SAMSUN

I

Tüm Merkez İlçeler, Çarşamba, Tekkeköy

Diğer İlçeler

SİİRT

I

 

Tüm İlçeler

SİVAS

I

 

Tüm İlçeler

ŞIRNAK

I

 

Tüm İlçeler

TEKİRDAĞ

I

Çorlu, Çerkezköy,

M. Ereğlisi

Diğer İlçeler

TOKAT

I

Almus, Zile, Erbaa, Niksar, Reşadiye, Turhal

Diğer İlçeler

TRABZON

I

Akçaabat

Diğer İlçeler

UŞAK

I

 

Tüm İlçeler

YALOVA

I

 

Tüm İlçeler

YOZGAT

I

Sorgun

Diğer İlçeler

ZONGULDAK

I

Tüm İlçeler

 

VAN

I

 

Tüm İlçeler


EK-II

 

 

2008-2009 KIŞ SEZONU İÇİN

II. GRUP KİRLİ İLLER VE BU İLLERE BAĞLI İLÇELERİN KİRLİLİK DERECELERİ

 

İLİN ADI

Merkez ve Merkez İlçeler

Kirlilik Grubu

 

I. Grup Kirli İlçeler

 

II. Grup Kirli İlçeler

ADANA

II

 

Tüm İlçeler

ARDAHAN

II

 

Tüm İlçeler

ARTVİN

II

 

Tüm İlçeler

AYDIN

II

 

Tüm İlçeler

BARTIN

II

 

Tüm İlçeler

BAYBURT

II

 

Tüm İlçeler

ERZİNCAN

II

 

Tüm İlçeler

ESKİŞEHİR

II

 

Tüm İlçeler

GİRESUN

II

 

Tüm İlçeler

GÜMÜŞHANE

II

 

Tüm İlçeler

HATAY

II

İskenderun, Dörtyol

Diğer İlçeler

IĞDIR

II

 

Tüm İlçeler

İÇEL

II

 

Tüm İlçeler

KASTAMONU

II

 

Tüm İlçeler

KARAMAN

II

 

Tüm İlçeler

KİLİS

II

 

Tüm İlçeler

MUĞLA

II

Yatağan

Diğer İlçeler

MUŞ

II

 

Tüm İlçeler

NEVŞEHİR

II

 

Tüm İlçeler

OSMANİYE

II

 

Tüm İlçeler

SİNOP

II

 

Tüm İlçeler

TUNCELİ

II

 

Tüm İlçeler

Ş.URFA

II

 

Tüm İlçeler

 


EK-III

 

 

T.C.

....................VALİLİĞİ

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü

 

Tarih              :

Belge No        : ( İl Trafik Kodu.KYS.Sıra no)

( Örnek: 06.KYS.001)

 

 

 

KATI YAKIT SATICISI KAYIT BELGESİ

 

Firma Adı             :

Adresi                   :

 

 

Yukarıda adı ve açık adresi belirtilen şahıs/firma/şirket,  ilimizde ısınma maksatlı katı yakıt satıcısı olarak kayıtlıdır.

Yetkili

İmza

Mühür

 


EK-IV

......VALİLİĞİ

İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne

 

 

Valiliğinizce, firmamız adına düzenlenmiş olan ......tarih ve ......................numaralı "Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi" çerçevesinde 6 aylık (ocak-haziran ve temmuz-aralık)  döneminde  ısınma maksatlı olarak satışa sunulan  yakıtlara ait bilgiler aşağıda yer almaktadır.

 

 

İthalatçı/Üretici Firma Adı

Kontrol Belgesi

Tarih ve Numarası

Uygunluk İzin Belgesi Tarih ve Numarası

Teslim Alınan Yakıt Miktarı

(ton)

Dönem İçerisinde Satılan Yakıt Miktarı (ton)

Satılmayan (Stok)

Yakıt Miktarı (ton)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Satıcı Firma adı

Firma yetkilisi

İmza


EK-V

T.C.

..........................VALİLİĞİ

(İl Çevre ve Orman Müdürlüğü)

 

SAYI  :B.18.4.İÇO...................-135.99- Tarih:...../...../2008

KONU: Uygunluk İzin Belgesi

 

 

.....................................

 

 

İlgi:.................tarih ve .......................sayılı yazınız.

 

İlgi yazınız ekindeki Analiz Belgesi, İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüzce incelenmiştir. Bu analiz belgesinde belirtilen katı yakıtın ısınma amacıyla Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği‘nin 28 inci maddesine göre aşağıda belirtilen yerlerde kullanılması İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüzce uygun görülmüş olup, ...... ton yakıt için iş bu Uygunluk İzin Belgesi düzenlenmiştir.

 

Kullanım yeri: I.Grup İl ve İlçeler/II. Grup İl ve İlçeler/Köy ve beldelerde

 

Yakıt

Özellikleri

Yönetmelik (Tablo.....)

Sınır Değerleri

 

Uygunluk İzin Belgesi Verilen Yakıtın

Analiz Sonuçları

Toplam Kükürt

(kuru bazda)

max.

 

Alt Isıl Değer

(orijinalde)

min Kcal/kg (-200 tolerans)

 

Toplam Nem

(satışa sunulan)

max.

 

Kül

(kuru bazda)

max.

 

Boyut *

18-150 mm (18 mm altı max. %10 tolerans, 150 mm üstü  max.% 10 tolerans)

 

*Mekanik beslemeli yakma tesisleri için kömür boyutu 10-18 mm olabilir.

 

 

 

 

 

İl Çevre ve Orman Müdürü

Adı Soyadı

Mühür ve İmza

 


EK-VI

 

T.C.

..........................VALİLİĞİ

(İl Çevre ve Orman Müdürlüğü)

 

 

SAYI  :B.18.4.İÇO......................-135.99- Tarih:...../...../2008

KONU: Satış İzin Belgesi

 

 

 

...................

 

 

 

 

 

İlgi:.................tarihli ve .......................sayılı yazınız.

 

İlgi yazınız ve ekinde bir kopyası verilen .................tarihli ve ..........................sayılı Kontrol Belgesi/Uygunluk İzin Belgesi kapsamındaki katı yakıtın ilimizde katı yakıt satıcısı kayıt belgesi‘ne sahip satıcılar aracılığıyla satılması hususu İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüzce incelenmiştir.

Söz konusu katı yakıtın aşağıda belirtilen veya ekte verilen  katı yakıt satıcısı kayıt belgesi‘ne sahip satıcılar aracılğıyla satılması İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüzce uygun görülmüş olup, iş bu belge Satış İzin Belgesi olarak düzenlenmiştir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

 

 

 

Yetkili

İmza

 

 

 

 

 

 

 

EKLER

EK-I: Katı yakıt satıcısı kayıt belgesine sahip satıcılar listesi

EK-II İthalatçı/üretici tarafından doldurulması gereken EK-VII Tablosu

 

 

 


EK-VII

......VALİLİĞİ

İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne

 

 

Şahsım/şirketimiz/firmamız adına düzenlenmiş olan .........tarih ve ....................numaralı İthalatçı Kayıt Belgesi/Uygunluk İzin Belgesi çerçevesinde 3 aylık (ocak-mart, nisan-haziran, temmuz-eylül ve ekim-aralık) dönemde ısınma maksatlı olarak ilinizde dağıtımı yapılan yakıtlara ait bilgiler aşağıda yer almaktadır.

 

Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesine

Sahip İthalatçı/Üretici/Satıcı Adı

Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi

Dönem içerisinde

Teslim Edilen Yakıt  Miktarı

(Ton)

Dönem İçerisinde İade Alınan Yakıt Miktarı

( ton)

Tarih

Numarası

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Firma adı

Firma yetkilisi

İmza

23.06.2011 16:58
Okunma Sayısı: 228