TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
HAVA LİMANI İÇİN ÇİVİ BİLE ÇAKILAMAZ

 Havalimanı için çıvı bile çakılamaz! 

3.
İstanbul‘da 3. havalimanı projesinin yürütmesi mahkeme kararıyla durdurulurken yetkililer "projenin devam edeceği" yönünde açıklama yaptı.
İstanbul‘a Cengiz-Limak-Kolin konsorsiyumu tarafından yapılması planlanan 3.
havalimanı projesi mahkeme engeline takıldı. İstanbul 4.
İdare Mahkemesi, 3. havalimanı inşası için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ve projenin ihaleye çıkmasına yol açan "ÇED olumlu" kararının yürütmesini durdurdu.
•Vatandaşların açtığı davada, 3.
Havalimanı Projesi‘nin çevreye ve doğal hayata zarar vereceği, ÇED raporunun görüşe açılması gereken 10 günlük süre dolmadan havalimanı projesinin ihaleye çıktığı başta orman alanları olmak üzere doğal alanların yok olmasına ve ısı adası etkisinin artmasına sebep olunduğu, içme suyu havzalarına geri dönülmez zararlar verildiği ve sulak alanların yok edildiği ifade edilmişti.
YETKİLİLER: DEVAM EDECEĞİZ Vatandaşları haklı bularak yürütmeyi durduran idare mahkemesinin kararına rağmen, yetkililer, projenin devam edeceği yönünde açıklamalar yaptı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, "Havaalanı inşaatını engelleyecek bir durum yok" dedi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi ise, "İnşa edilecek 3. havalimanı projesi planlandığı şekilde devam etmektedir" dedi.
‘ÇED OLUMLU‘ KARARİ OLMADAN İHALE YAPILAMAZ Yetkililerin projenin devam edeceği yönündeki açıklamalarım Evrensel‘e değerlendiren davanın avukatı Alptekin Ocak, mahkemenin verdiği kararla, proje için ruhsat verilmesinin, ihale edilmesinin ve kamulaştırma yapılmasının mümkün olmayacağını söyledi. Herkesin yargı kararına uymakla yükümlü olduğunu ifade eden Ocak, • bölgede yapılacak her türlü faaliyetin artık suç haline geldiğini söyledi. Ocajk, "Havalimanları "ÇED olumlu" raporu olmaksızın yapılamayacak projelerdir. Bu kararı mahkeme durdurmuştur.
Yönetmelikte bu konuda açık hüküm vardır" dedi.
BİLİRKİŞİ RAPORU BEKLENECEK Çevre Kanunu‘nun 10.
maddesi ve ÇED Yönetmeliğinin 6. maddesi ÇED Raporu için olumlu kararı verilmeden ihale yapılamayacağını belirtiyor. Mahkeme, ÇED olumlu raporu için verdiği bu kararlar birlikte, alanda keşif yapılmasını da istedi. Keşfin ardından hazırlanacak bilirkişi raporu mahkemede incelenecek ve mahkeme verdiği karan yeniden değerlendirecek.
BOZOĞLU: ÇİVİ DAHİ ÇAKILAMAZ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, idare mahkemesinin verdiği 3.
havalimanı projesiyle ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararına ilişkin açıklama yaptı.
Mahkemenin verdiği karar ile, 3. havalimanı projesi kapsamındaki doğal alana "çivi" dahi çakılamayacağını ifade eden Bozoğlu, "Mahkemelerin bilirkişi raporunu beklemeden ÇED olumlu kararını durdurmaları, çevre katliamı ile ilgili iddialarımızı desteklemektedir" diye konuştu. İhale yapılmadan önce odaların ve uzmanların ilgili kurumları çevre mevzuatının yok sayılmaması konusunda uyardıklarını söyleyen Bozoğlu, "Tüm bu uyarılara ve itirazlara rağmen, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ‘Çukur verdik, 90 milyar aldık* demiş ve 2.5 milyon ağacın, 70‘i aşkın sulak alanın olduğu bir bölgeyi, yani İstanbul‘a, ülkemize hayat veren bir bölgeyi ‘para‘ ile tanımlamıştı" dedi.
İSTANBUL‘UN AKCİĞERLERİ *Projenin yapılacağı 7650 hektarlık alanın 6172 hektarı orman alanı. Projenin gerçekleşmesi durumunda istanbul‘un akciğerleri olarak tarif edilen bu ormanlık alan da yok edilecek.
*2 milyon 513 bin ağaç kesilecek, 70‘i aşkın sulak alan, Alibey Barajı‘nı besleyen 3 dere yok edilecektir.
*3. havalimanını yılda 150 milyon yolcunun kullanacağı iddia ediliyor. Oysa, dünyanın en yoğun yolcu trafiğine sahip ABD‘nin Atlanta Havalimanı, 1625 hektarlık kurulu alanıyla yılda 95 milyon yolcuya ev sahipliği yapıyor.
KAMULAŞTIRMA KARARI DA ETKİLENECEK 17 Ocak tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, 3. havalimanı kapsamında kalan köylerde TOKİ tarafından acele kamulaştırılma yapılacaktı. Mahkemenin verdiği bu kararla, kamulaştırma, işlemi de etkileniyor. 3.
havalimanı ve Kuzey Marmara otoyolu projesiyle ilgili şimdiye kadar açılmış 23 dava bulunuyordu. Arazileri acele kamulaştırılacak olan köylüler de. Bakanlar Kurulu tarafından alman kamulaştırma kararma itiraz etmeye hazırlanıyordu.

18.02.2014 00:00
Okunma Sayısı: 517