TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
MUĞLA İLİ, MİLAS İLÇESİ GÜLLÜK BELDESİNDE BİR TERFİ MERKEZİNDE YAŞANAN VE 7 KİŞİNİN ÖLÜMÜ İLE SONUÇLANAN İŞ KAZASI BASIN AÇIKLAMASI

Değerli Üyemiz,

17.06.2013 tarihinde Muğla İli, Milas İlçesi Güllük Beldesinde bir Terfi Merkezinde yaşanan ve 7 kişinin ölümü ile sonuçlanan iş kazası ile ilgili TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak yaptığımız basın açıklaması aşağıda yer almaktadır.Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

 

****** 

 "İHMALLER HAYATLARIMIZI  ELİMİZDEN ALIYOR"

17.06.2013 Tarihinde Muğla İli, Milas İlçesi Güllük Beldesinde bir Terfi Merkezinde yaşanan ve 7 kişinin ölümü ile sonuçlanan iş kazası  Arıtma Tesislerinde yaşanan ihmali bir kez daha acı bir biçimde ortaya çıkarmıştır.

Mesleki çalışma alanımız olan; Atıksu Arıtma Tesisleri,İş Sağlığı Güvenliği Mevzuatına göre "Çok Tehlikeli" sınıfta yer almaktadır.  Güllük Atıksu Arıtma Tesisinde yaşanan iş kazasının sebebi olarak ifade edilen metan gazı,hidrojen sülfür ve amonyak gazları, çalışan personel için öldürücü niteliktedir. Bu doğrultuda tesislerde iş sağlığı ve güvenliği kapsamında alınması gereken zorunlu önlemler bulunmaktadır. Böyle bir tesis de öncelikle;

-Tesislerde kapalı alanlarda H2S (Hidrojen sülfür), CH4 (metan), NH3(Amonyak), O2sensoru ile iç ortamı havası kontrol edilmelidir. Sürekli olarak ölçülmeli,H2S, CH4, NH3 gaz değerlerinin tehlike sınırına yaklaşması durumunda personeli uyaracak alarm sistemleri kullanılmalıdır.

-Tesislerde özellikle kapalı alanlarda gaz ölçümleri ve havalandırma süreçleri düzenli kontrol edilmelidir.

-Patlayıcı ortam ölçümleri yapılmalıdır.

-Tesislerde yapılacak çalışmalar öncesinde mutlaka gaz ölçümü yapılmalı,sonuçlar kabul edilebilir seviyenin üzerinde ise veya Oksijen yeterli değilse çalışan personelin maske, oksijen tüpü  vb. koruyucu ekipman olmadan tesise girişi engellenmelidir. Ayrıca içeriye temiz hava pompalanmalıdır.

-Kapalı ortamda çalışma izni alınmalıdır.

Ülkemizde atıksu arıtma tesisleri veya atıksu pompa istasyonlarında ölüm ile sonuçlanan iş kazaları ilk kez olmamaktadır. 2007 yılında Adana Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi (ASKİ)`ne ait Doğu Atıksu Arıtma tesisinde yaşanan veüç kişinin ölümü ile sonuçlanan iş kazası,2012 Yılı Kasım ayında Bodrum Yalıkavak Beldesi Arıtma Tesisinde iki işçinin terfi merkezi düşmesi sonucu hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan iş kazası ve Milas İlçesinde yaşana iş kazası gibi örnekler İş kazalarının ülkemizde yaşanan ihmaller nedeni ile adeta İş Cinayeti haline geldiğini bir kez daha göstermektedir.Yukarıda da ifade edildiği gibi alınması gereken önlemlerin eksikliği ile hayatlarımız feda edilmiştir.

Günümüzde sayıları 415 civarında olan kentsel atıksu arıtma tesisi sayısının 2023 yılında 2942‘ye ulaşmasının hedeflendiği düşünülürse, benzer iş kazalarının yaşanmaması için atıksu arıtma tesislerinin ve pompa istasyonlarının projelendirme aşamasında risk analizlerinin yapılarak,zehirli, boğucu gaz oluşumu ihtimali olan ünitelerde gaz ölçüm ve havalandırma sistemlerinin oluşturulması ve yapımı tamamlanan tesislerde bu ünitelerin düzenli olarak işletilerek, periyodik olarak kontrolünün sağlanması büyük önem taşımaktadır.

Ülkemizde gerçekleşen iş kazalarının çoğunun resmi kayıtlara geçirilmemesi, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında alınması gereken önlemlerin bir yük olarak değerlendirilmesi, İş Sağlığı Güvenliği Mevzuatında yapılan sürekli düzenlemeler ve kamusal denetimin yetersizliği, iş kazalarının azaltılmasına engel olmaktadır.

Bu süreç; işsizliğin ve düşük ücretlerin yaygın olarak yaşandığı ülkemizde, çalışanları güvensiz çalışma ortamlarında çalışmaya zorlamakta,bu koşullarda çalışmaya razı göstermek dışında seçenek bırakılmayarak çalışanların hayatı hiçe sayılmaktadır.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak bu acı kazada hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah‘tan Rahmet; yakınlarına sabır diliyor ve yetkilileri gerekli ihmali olanların ortaya çıkarılması ve gerekli tedbirleri alarak, benzer kazaların yaşanmaması konusunda bir kez daha uyarıyoruz.

Saygılarımızla,

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

 

19.06.2013 00:00
Okunma Sayısı: 678