ODAMIZIN MESLEKTAŞLARIMIZLA BİRLİKTE VERDİĞİ MÜCADELEYE YANIT GELDİ!
Oda Yönetim Kurulumuz, mesleğin ve meslektaşların haklarını koruma ve geliştirme noktasında her alanda yoğun bir mesai harcamaktadır. Bu kapsamda, kamuda çevre mühendisi istihdamın arttırılmasına yönelik olarak mücadelemiz devam etmektedir.
Gerek sosyal medya gerekse kamu kurumları ile yapılan görüşmelerde, bilimsel gerçeklerle çevre mühendislerinin istihdamına Odamız tarafından vurgu yapılmış ve "Twitter" üzerinden başlattığımız #kamuyaçevremühendisilazım başlığı ile sorunlar kamuoyu gündemine taşınmıştır.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Müsteşar ve Müsteşar Yardımcısı düzeyinde yapılan görüşmelerde, ülkemizdeki çevre sorunları aktarılarak, denetim ve izin lisans süreçlerinde taşra ve merkez teşkilatların güçlendirilmesinin önemine vurgu yapılmış ve bilimsel gerçeklerle bu ihtiyaç dile getirilmiştir.
Bu yoğun mücadelede, bilgi birikimlerini kamuda çalışarak değerlendirmek isteyen meslektaşlarımız da forumlarda ve sosyal medyada bir araya gelerek, görsel materyallerle sorunun önemini ortaya koymuşlardır.
Verilen tepkiler yerini bulmuş ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar açıklama yaparak 79 çevre mühendisini KPSS puanına göre, 48 çevre mühendisini de KPSS olmadan 4/B sözleşmeli olarak istihdam edeceklerini belirtmiştir. Toplam 127 çevre mühendisinin Kasım 2013 atamalarında Bakanlığa alınacağı vurgulanmıştır. Bu sürece destek veren tüm meslektaşlarımıza, kişi ve kurumlara teşekkür ederiz.
İstihdam Yetersizdir
Verdiğimiz mücadele karşılık bulmuş olmakla beraber, istihdam sayısının yetersizliği açıkça görülmektedir. Çevre denetimi, çevre izin-lisans sürecini ve ÇED Yönetmeliği kapsamındaki "ana" faaliyetleri yürütmeye çalışan bir Bakanlığın, taşra teşkilatlarının güçlü olması, denetim ekiplerinin yeterli teknik bilgiye sahip olması gerekmektedir. Bu teknik bilgi hiç kuşkusuz çevre mühendisliği disiplininde bulunmaktadır.
Torpil, Adam Kayırma, Haksız İstihdamın Önü Açılmıştır
Sayının yetersizliğinin yanında, eleme kriteri olarak KPSSnin 48 çevre mühendisi için kullanılmayacak olması oldukça olumsuzdur. Odamız 4 Mayıs 2012 tarihinde yaptığı açıklamada, bu yöntemi eleştirmiş ve gündeme getirmiştir.( Bknz: http://www.cmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=85873&tipi=68&sube=0#.UlertFA9Kec)
Bakanlık bu kararından vaz geçmeli ve tüm istihdamı KPSS eleme kriteri ile "torpil ve adam kayırmacılığın" önüne geçerek gerçekleştirmelidir. Odamız bu sürecin takipçisi olacaktır.
HUKUKİ DESTEK!
KPSSsiz olarak gerçekleştirilen istihdam sürecinde, mülakata katılan meslektaşlarımızın haksızlığa uğramaları halinde Odamıza başvurmaları durumunda, hukuki destek sağlanacak ve şaibeli, torpile dayalı yapılan alımlar mahkemeye taşınabilecektir.
Saygılarımızla,
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası