SU HAKKI FORUMU’NDA DİRENENLER BULUŞTU
07 Ağustos 2010 tarhinde Şube Başkanımız Semra OCAK‘ında katıldığı Doğu Karadeniz Su Hakkı Forumu ile ilgili ayrıntılar aşağıdaki gibidir.
Halkevleri‘nin "Su haktır satılamaz", "AKP‘nin gerici, faşist, piyasacı Anayasası‘na hayır" temalarıyla örgütlediği halk festivali bu yıl bir ilki yaşama geçirdi. Festival kapsamında 7-8 Ağustos‘da Kemalpaşa "Derelerini, Vadilerini Savunanlar Buluşuyor Direnenler Konuşuyor başlığıyla "Doğu Karadeniz Su Hakkı Forumu" yapıldı. Forumun ilk gününde farklı vadilere su hakkı, yaşam hakkı için mücadele edenler buluştu.
Salarha Deresi Kültür dayanışma ve Yardımlaşma Derneği‘nden Ömer Şan; Senoz Vadisi Koruma Platformu‘ndan Nevzat Özer; Büyük Handuzu yardımlaşma derneğinden Kazım Delal; Giresun Derelerin Kardeşliği Platformundan Ali Dursun; Yeşilırmak Çevre Platformu‘ndan Amasya-Taşova ziraat odası başkanı Hasan Dikmen; Erbağ HES karşıtı platform adına Tokat Erbağ Ziraat Odası Başkanı Nedim Üstün; Murgul Derelerini Koruma Platformu adına Coşkun Raifoğlu; Borçka Derelerini Koruma Platformu‘ndan İsmail Kocaman; Şavşat Derelerin Kardeşliği Platformu adına Erkan Evbaşı; Ardanuç Derelerin Kardeşliği Platformu adına Kamile Kaya; Kemalpaşa Dereleri Koruma Platformu adına Ramazan Tunç; Loç Vadisi Koruma Platformu adına Uğur Tay; Fındıklı Derelerini Koruma Platformu adına Avni Ertaş konuşmalar yaparak mücadele deneyimlerini paylaştılar.
Forumda mücadelenin geldiği aşama değerlendirildi, sermayenin saldırı stratejileri, nasıl bir örgütlenmeyle su hakkını savunmak gerektiği tartışmaları yapıldı. Kemalpaşa Belediye salonunda yapılan etkinlik sonrası vadilerden gelenler akademisyenlerle birlikte nasıl bir mücadele çizgisi izleneceğine ilişkin forumu Kemalpaşa çay bahçesinde devam ettirdiler.
Forumun ikinci gününde ise suyun ticarileştirilmesi sürecinin gelişimi ve farklı boyutları ele alındı. Forumda YTÜ Çevre Müh. Bölümünden Prof. Dr Beyza Üstün "Doğanın/suyun sermaye birikimine sokulması stratejileri: yanıltmalar ve mücadeleler"; sosyalist-feminist kolektiften Ece Kocabıçak - Kadın Bakış açısıyla hidroelektrik santraller"; Makine Mühendisi Emine Elif Güven "Doğu Karadeniz‘de Hes‘lerin düşündürdükleri; enerji kimin için nasıl ve kim tarafından?"; Marmara Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Fatma Genç "HES‘ler çayımızı toprağımızı tehdit ediyor"; Marmara Üniversitesi‘nden Prof. Dr Fuat Ercan "Sermayeler ve iktidar suları ormanları yaşamımızı istiyorlar; yaşamı savunmak için çapraz dayanışma ağları oluşturalım"; Mustafa Eberliköse "Küresel Su Krizi Suyun Denetimi ve Su Mücadeleleri"; Çevre Mühendisleri Odası İstanbul şube başkanı Semra Ocak - "Hidroelektrik Santrallerin Çevresel Etkileri"; Halkevleri‘nden Özge Ozan "Kentsel Su Hizmetlerinin Piyasalaştırılması ve Mücadele Deneyimleri"; Derelerin Kardeşliği Platformu adına Mehmet Gürkan Karadeniz‘de Derelerin Kardeşliği Platformu deneyimi başlıklı sunuşlarını gerçekleştirdiler.
Doğu Karadeniz Su Hakkı Forumu‘nda oturum başkanlığı yapan Hopa Halkevi‘nden Kamil Ustabaş bir kapanış konuşması yaparak "Su doğanın bir parçası ve yaşamının kaynağıdır. Suyun ticarileştirilmesi, doğanın metalaştırılması, kar mantığıyla tahrip edilmesi kabul edilemez. Suyun ticarileştirilmesine ilişkin tüm girişimler, uygulamalar gayrimeşrudur. Halkın, doğayı, yaşam hakkını, su hakkını savunmak için direnme hakkı vardır. Bu yolda her türlü mücadele yöntemi meşruluğunu haklılığından alır. AKP iktidarı başta olmak üzere bu saldırının ortağı olan tüm kurum, kuruluş ve kişiler bu mücadelenin hedefidir" dedi. Ustabaş forumda vadilerde direnenlerin yaptığı konuşmalardan hareketle su hakkını savunmak için direnenlerin derelerin özgür akmasını garanti altına almayacak hiçbir anayasa değişikliğine evet demeyeceğini vurgulayarak derelerini savunanların AKP‘nin anayasasına "hayır" diyeceğini belirtti. Ustabaş kapanış konuşmasını "Mücadelemiz sularımız özgürce akana kadar sürecek, su politikalarını üretenlerin yönettiği bir dünya yaratana kadar sürecektir" diyerek bitirdi.