TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
01-02 ŞUBAT 2014 TARİHLERİNDE 10. OLAĞAN GENEL KURULUMUZU GERÇEKLEŞTİRDİK

01 Şubat 2014 tarihinde 10. Olağan Genel Kurulumuzu İnşaat Mühendisleri Odası Karaköy Hizmet Binası konferans salonunda gerçekleştirdik.

Divan için yapılan oylamada; S. Özge Gökmen Şahinkaya Divan Başkanı, Çağla Aydın Divan Başkanı Yardımcısı ve Burcu Akdağ, Gizem Örs Yazman Üye Seçildiler.

9.Dönem Yönetim Kurulu Şube Başkanımız Semra Ocak‘ın açılış konuşması ile Genel Kurulumuz başladı. Semra Ocak yaptığı konuşmada "Genel Kurulumuza katılan tüm üyelerimize ve misafirlerimize öncelikle hoşgeldiniz diyoruz. Genel Kurulumuzun İstanbul Şubemizin duruşuna yakışır bir demokratik ortamda gerçekleşeceğini ve salonda bulunan üyelerimizin çok değerli katkıları ile demokrasi şölenine dönüşeceğini, TMMOB‘e dair baskılara ve meslek örgütümüzün yok edilmesini isteyenlere iyi bir cevap olacağını düşünüyoruz" dedi.

Oda Yönetim Kurulu Başkanımız Baran Bozoğlu, Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Cenk Cihangir, Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün, Karadeniz İsyandandır Platformu adına Canan Arnavutoğlu ve Kuzey Ormanları Savunmasından Ali Yıldırım, Genel Kurul Salonuna hitaben konuşmalar yaptılar.

9. Dönem Yönetim Kurulu Sekreter Üyemiz Emine Girgin ÇMO İstanbul Şubesi 9. Dönem Faaliyet Raporunu sundu. Yaptığı sunumda, "Çevre Görevlisi değil Çevre Mühendisiyiz" kampanyası, üyelerimizin çalışma hayatında karşılaştığı sorunlara çözüm bulunması adına yapılan çalışmalar, Çevre Mühendisliği bölüm derslerinin günümüze uyarlanması konusundaki çalışmalar, taslak yönetmelikler için oluşturulan şube görüşleri ve şube komisyonları çalışmalarını aktardı. 9. Dönemde İstanbul Şubenin Denetleme Kurulu tarafında altı defa denetlendiği ve bunun sonucunda uygunsuzluk görülmediği, mali açıdan başarılı bir dönem olduğunu belirtti. Dönem boyunca gerçekleştirilen mesleki söyleşiler ve eğitimler hakkında bilgi veren Girgin, söyleşiler ve eğitimlerin mesleki bilgi aktarımı konusunda büyük rol oynadığını vurguladı. Gezi Direnişinde kaybettiklerimizin anısına gerçekleştirilen, yaşam/çevre mücadelesi dinamiklerinin buluştuğu "Yaşam ve Çevre Politikaları Çalıştayı"nın çok başarılı bir çalışma olduğunu söyledi. Çalıştay‘da gerçekleştirilen 7 oturumda çevre sorunlarını ve mücadele deneyimlerini her yönü ile ele almaya çalışıldığını ve şu anda genel kurul salonunda sizler ile paylaşmaktan gurur duyduğumuz Çalıştay Kitabı ile bu çalışmayı kalıcılaştırdığımızı belirtti. Sunumda ayrıca 9. Dönem çalışması boyunca yapılan basın açıklamalarından da bahsedildi.

9. Dönem Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Ali İhsan Şen Mali ve İdari İşler raporunu sundu. Şubenin mali durum raporunun dağıtılan çalışma raporu kitabında detaylı olarak görülebileceğini belirten Şen, oda gelirlerinin ve giderlerinin dağılımından ve şubenin mali durumunu grafikler ile açıkladı. TMMOB ve SGK arasında yapılan Mühendis Asgari Ücret protokolü uygulaması hakkında bilgi verdi.

Mesleki Sorunların Görüşülmesi gündeminde Genel Kurula katılan üyelerimiz bu gündem hakkında söz aldılar. Mesleki Sorunlar adına söz alan Meryem KAYAN, mesleki çalışmalarda kadınların yaşadıkları sorunlardan bahsetti. Kadın kurultayları sonrasında en çok tartışılan ataerkil sistemin getirmiş olduğu algıdan söz eden Kayan, örnek olarak TRT de yayınlanacak bir program için Gıda Mühendisleri odasından konuşmacı olarak erkek mühendis talebi olmasının ve verilen dilekçe sonrasında yapılan yetersiz açıklamaları anlattı. Kadın mühendislerin iş arama süreci, iş hayatı , okul hayatı , sahada karşılaştıkları zorluklardan bahseden Kayan, İstanbul Şubeye ayrımcı iş ilanlarını yayınlamadıkları için teşekkür etti. TMMOB bünyesindeki kadın çalışmalarından ve mücadelelerden bahsederek, kadınların fırsat eşitliğinin toplumun her alanında yaşatılması için mücadelenin gerekliliğini vurguladı.

Mesleki sorunlar adına söz alan OZAN ÇITIR ise konuşmasında, son 3 ayda mesleki çalışmalar adına güzel çalışmalar yapıldığını ancak bu çalışmaların önümüzdeki döneme 2 yıla yayılmış şekilde yapılmasını umut ettiğini söyledi. Çevre sorunu büyük olan bu kentte bizlere daha önemli ve daha çok görev düştüğünü, İstanbul Şubenin üye toplantısı ve öğrenci birlikleri ile iletişiminin yetersiz olduğundan bahsetti. Pozisyon kaygısı gözetilmeden bütün komisyon çalışmalarına katkı sunulması gerekliliğini söyledi.

Genel Kurulda söz alan İstanbul Şube üyemiz Rıfat Göksu, doğrudan ve bilimden yana olan Oda çalışmalarının etkisinden ve gelecek yönetim kurullarına önemli sorumluluklar düştüğünden bahsetti.

İstanbul şubesi üyelerimizden Fatih YILDIZ yaptığı konuşmada, TMMOB‘un gücünü kanundan alan bir örgüt olduğunu ama bununla beraber kanunun uygulanması konusunda büyük bir rahatsızlık bulunduğunu söyledi. Çözüm üretimi konusunda özellikle vurgulamak istenilen çevre hakkında değil mühendislik hakkında konuşmalarının gerekliliğini belirtti. Siyasi görüşün çok hakim olduğu, kendilerini dışlanmış olarak hissettiklerini söyleyen Yıldız, kalkınma planı toplantılarından oda veya şubelerin yer almadığından ve siyaset yapısı olarak hareket edilerek sırf karşıt düşünce yüzünden herşeye tepki gösterildiğinden bahsetti. 300-500 kişi ile seçim yapıldığından ancak 3000 kişinin temsil edildiğinden söz etti.

İstanbul şubesi üyelerimizden Abdülhamit Pehlivan yaptığı konuşmada, yeni mezun olduğunu ve öğrenci komisyonu çalışmalarının eksiklikleri belirtti. Bakanlığa 32‘ye yakın görüş verildiğini bu durumun görmezlikten gelinmemesini söyleyen Pehlivan, Çevre Mühendisi bakışı ile toplumsal farkındalığın yaratılmasının gerekliliğini söyledi.

ÇMO İstanbul Şubesi öğrenci komisyonu üyesi Onur Çağdaş Ekici komisyon adına yaptığı konuşmada, İstanbul Şubesi Öğrenci komisyonunun, şehrimizde 4 devlet 2 tane özel üniversite olmak üzere 6 tane çevre mühendisliği bölümünün bulunduğunu ve bu nedenle çalışmalarını platform şeklinde örgütlediklerini aktardı. Öğrenci Kurultayına Odamız bünyesinde en yüksek katılımı gösterdiklerini ve kurultaya katkılarından dolayı hem İzmir hem de Mersin‘de takdir topladıklarını belirtti. ÇMO öğrenci platformunun akademisyenler açısından gösterilen anlayış ve emeğe ve kendilerine he zaman her türlü desteği sunan İstanbul Şubeye teşekkür etti.

Genel Kurula hitaben yaptığı konuşmada Ayşegül NUHOĞLU, geçmişten bugüne gelinen aşamaları değerlendirerek, Çevre Mühendisi olarak birbirimizin ayrı noktalarını değil ortak noktalarının belirlenmesinin önemi ve Türkiye‘ye baktığımızda oda içindeki bütünlüğün çok önemli olduğundan bahsetti. Önümüzdeki dönemde seçilecek arkadaşlara bütünlük anlayışı ile hareket etmesi tavsiyesinde bulunulan Nuhoğlu, Oda kapsamında yapılacak olan eğitim ücretlerinin çok yüksek olduğunu ve bununla ilgili düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.

Üyelerimizden Hale Nur Aynur ise Teoman Öztürk anısına konuşma yaptığını belirtti. Kadın üye olmanın zor olduğunu ve üniversite eğitiminin içi boşaltılmış bir döneminde eğitim aldığından bahsetti. Hangi politik düşünce olursa olsun iletişim kurabilmenin önemini vurgulayarak İletişim Komisyonu oluşturulması ve daha çok insana ulaşılması önerisinde bulundu.

Çevreci ve Mühendis olmak tartışmasının sona ermesini isteyen üyelerimizden Emel Saltoğlu yaptığı konuşmada oda - siyaset ilişkisine dair siyasetin hayatın kendisi olduğunu ve doğal olarak çalışmalara siyasetin kendiliğinden karışıyor olduğunu vurguladı."Meslek sorununa gelecek olursak yola çıktığımız noktayı unutmamalıyız ve mühendis zekamız ile tartışıp, olayları mesleki etik bakış açısında değerlendirmeliyiz" dedi.

Son olarak söz alan Ali ŞENIŞIK ise yaptığı konuşmada, örgütlenme üzerine çalışmalar yapılması temel örgütlerin sağlam olması durumunda  baştaki örgütü daha sağlam olacağını belirterek Odanın temsilciliklerinin ayrılma işlemlerinin, ordan alınıp diğerine bağlanması konusunun yanlış olduğunu söyledi. Mali işleyiş konusunda, merkezi yapıların merkeziyetçiliğin nasıl uygulanması konusunda bir sistemin olması   ve insanların şahsi düşüncesine göre eğip bükerek kullanılmasının doğru olmadığını söyleyen Şenışık, şu anki halinden daha anlamlı ve bütün birimlerin iradesinin merkeze taşınması konusu hedef alınarak hareket edilen işlevli ve kapsayıcı bir danışma kurulunun ihtiyacını vurguladı.  Oda Genel kurulu öncesinde  tüm birimlerin birlikte çalışabileceği bir ortamın sağlanmasını önererek,  teşekkürlerini sundu.

Genel Kurulumuzda verilen önergeler hakkında lehte ve alehte konuşmalar yapıldı. Verilen önergeler ve oylamalar şu şekildedir:

Önerge 1-İşsiz Çevre Mühendislerinin aidatlarının dondurulması konusu önergesi. (OYLAMA:KABUL EDİLDİ)

Önerge 2- İşsiz ve Öğrenci Çevre Mühendislerinin eğitimlerinin ücretsiz olması konusu önergesi  (OYLAMA :KABUL EDİLDİ)

Önerge 3 - 2014-2016 dönemi içerisinde bugüne kadar oda organlarında görev almış tüm kişilerin Danışma Kurulu toplantılarına katılmak üzere yazılı olarak davet edilmesi. (OYLAMA: KABUL EDİLDİ)

Önerge 4 - Beylidüzü ve Kartal‘da 2 ayrı İlçe Temsilciğinin açılması konusunda Önerge (OYLAMA:KABUL EDİLMEDİ)

Önerge 5 -  31 MAYIS-5 HAZIRAN tarihlerinin ekoloji mücadele haftası olarak kabul edilmesi önergesi.(OYLAMA:KABUL EDİLDİ.)

 Önerge 6 - İstanbul Şube Eğitimlerin sayı ve çeşitlerini attırabilmek için sürekli eğitim merkezi açılması önergesi (OYLAMA: KABUL EDİLMEDİ)

Önerge 7: Oy pusulası blok liste olarak seçime girilmesi konusunda öneride bulundu. (OYLAMA: KABUL EDİLDİ)

Adayların belirlenmesi gündeminde aday olacak üyelerimiz adaylıklarını açıklayarak divana listelerini sundular. Bu gündemde aday olacak gruplar adaylıkları hakkında genel kurula hitaben birer konuşma gerçekleştirdiler.

Demokrat Çevre Mühendisleri Grubu adına Egemen Belet söz alarak, "Demokrat çevre mühendisleri olarak şeffaf yönetim ve ekip ruhu ile çalışmalarımızı yapmaya devam etmek istiyoruz. Bu anlamda kapımız seçilirsek herkese açık olacaktır. 3-6 aylık periyotlarda üyelerle ve delegasyonla toplantı, seminerler, sempozyumlar, paneller ve çalıştaylarla hem şube çalışmalarımızı güçlendirmek ve üyelerimiz ile daha fazla buluşma noktaları oluşturmak hedeflerimiz arasındadır. Basılı yayın konusunu etkinleştirmek istiyoruz. Meslek haklarımızın ve belirlenen asgari ücretin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Teknik geziler ve toplantılar düzenlenmesi konusunda çalışacağız. Yeni mezun arkadaşlarla atölye çalışmalar gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde bilimsel bir çalıştay yapılmasını sağlayacağız" dedi.

Çevre Mühendisleri Odasında Değişim Grubu adına Emrah Yılmaz yaptığı konuşmada "Bu seçimin çok daha güzel yönetilmesi konusunda divana teşekkür ediyoruz, Çevre Mühendisleri toplantı platformu yapılacak, üyelerimizin daha iyi tanışma fırsatı yakalayacakları çalışmalar yapacağız. Sağlıklı ve güzel bir yarışma olmasını temenni ediyorum." dedi.

Genç Çevre Mühendisleri Grubu adına söz alan Abdulhamit Pehlivan ise seçimi kazanmaları durumunda yapacakları çalışmaları anlatan raporu sundu.

Aktif Çevre Mühendisleri Grubu adına Erhan ER ise eğer galip çıkarsak çalışma gruplarında herkesin aktif rol alacağı çalışma sistemi kuracağız dedi.

02 Şubat 2014 Pazar Günü İstanbul Şubemizde seçimler gerçekleştirildi.

4 farklı listenin katıldığı seçimlerde toplam 806 oy kullanılmış olup, seçim sonuçlarına göre oy dağılımı aşağıdaki gibidir; 

Demokrat Çevre Mühendisleri (Mavi Liste) : 365

Çevre Mühendisleri Odasında Değişim (Turuncu  Liste): 179

Genç Çevre Mühendisleri (Pembe  Liste) : 168

Aktif Çevre Mühendisleri (Yeşil  Liste) : 94


Katılan tüm gruplara teşekkür ederiz.


Oldukça geniş katılımlı ve renkli bir Genel Kurul ve seçim süreci geçirdik. Genel Kurula katılan ve katkı sunan tüm meslektaşlarımıza ve konuklarımıza, seçimde oy kullanan tüm üyelerimize teşekkür ederiz.

 

15.02.2014 00:00
Okunma Sayısı: 593
Fotoğraf Galerisi