10.ULUSAL ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ`Nİ BAŞARI İLE GERÇEKLEŞTİRDİK
Çevre teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin, çevre üzerinde etkili olamaya başlayan yeni kirleticilerin, çevre sorunlarına ulusal çözüm yaklaşımlarının, sürdürülebilir çevre yönetim sistemlerinin, çevre modellemesinde ulusal gerekliliğin, çeşitli sektörlerde başarılı çevre yönetim sistemi uygulamalarının sunumlara ve posterlere yansıdığı 10. Ulusal Çevre Mühendisliği kongresi, çevre mühendislerinin kendilerini gelişmelere hazırlıklı tuttuğunu ve çevre mühendislerinin çözüm süreçlerinin vazgeçilmezi olduklarını ortaya koydu.
Katılımcıların hayli memnun kaldığı kongremizde, 76 Sözlü, 66 poster sunumu gösterildi. En iyi ‘Poster Sunumu‘ ödülünü ise, "Tokat‘taki Katı Atık Yönetimi ve Stratejisi" sunumuyla, 19 Mayıs Üniversitesi 1. sınıf öğrencisi Hüseyin Ateş aldı. Mutluluğunu dile getiren Hüseyin Ateş, "Aslında beklemiyordum. Çünkü daha 1. Sınıfım. Poster sunumu yapan bir çok insan vardı. Ve hepsinin sunumu kaliteliydi. Benim için çok sürpriz oldu. Çok mutluyum" diyerek kendisine emek veren tüm hocalarına teşekkür etti.
Üç gün boyunca aralıksız süren oturumlarla devam eden kongremizin son günü ise Panel günüydü. "Yerel Yönetimler ve Çevre Yatırımları" adlı panel, katılımcıların hayli ilgisini çekti ve karşılıklı bir tartışma ortamı sağladı. "Yerel Yönetimler ve Çevre Yatırımları" paneli, ilerleyen günlerde Odamız Genel Merkezi tarafından kitaplaştırılacak.
Tükçev ve Artek‘in ana sponsorluğunu yaptığı kongremizden satır başları ise söyle;
Kongremiz, saygı duruşu ve İstiklal marşının ardından, yapılan açılış konuşmalarıyla başladı. Açılışa çok sayıda akademisyenin yanı sıra, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof Dr. Mehmet Emin Birpınar da katıldı.
İlk açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Yeşer Aslanoğlu, kongrenin önemine dikkat çekerek,"bilimsellikten uzaklaşılmadığı sürece, sorunların çözülebileceği inancındayız" dedi.
Kongre açılışında konuşan Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülen Güllü ise kongre içeriğinin 36 Üniversiteden yaklaşık 105 bilim kurulu üyesinin değerlendirmesi sonucu ortaya çıktığını söyledi. Kongre için, neden "çevre yönetimi" başlığı seçildi diye soran Güllü, "Tüm dünyada artan nüfus ve artan tüketim, yaşanabilir bir çevre için farklı çözümler üretmemizi gerektiriyor" diye konuştu. "Çevre Mühendisleri olarak sahip olduğumuz bilgi, bilim, teknoloji ve becerilerimizi harmanlayarak "yaşanabilir bir gelecek" sunacak sürdürülebilir kalkınma vizyonunun oluşturulmasında önemli rol alabileceğimize inanıyoruz" diyen Prof. Dr. Gülen Güllü, "Bu nedenle tüm paydaşları bir araya getirerek daha yaşanabilir bir çevre için katkı yapabiliriz" ifadelerini kullandı.
Bozoğlu: "Siyasi baskıdan uzak bir Çevre Bakanlığı‘na ihtiyaç var"
Odamız Genel Başkanı Baran Bozoğlu ise yaptığı konuşmada, çevre sorunlarını çözmede iki başlılık olduğunu söyleyerek, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı‘nın bu sorunları çözemeyeceği son 2,5 yılda açıkça görülmüştür" dedi. "2 ayda bir bürokratların değiştirildiği bir ortamda çevre sorunlarını çözmek mümkün değildir" diyen Bozoğlu "Ülkemizin tek başına, güçlü, siyasi baskıdan uzak, teknik kadrolarla donatılmış bir Çevre Bakanlığı‘na ihtiyacı var" diye konuştu.
Oda başkanımız Baran Bozoğlu‘nun eleştirilerine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof Dr. Mehmet Emin Birpınar, "Ben göreve 2 ay evvel başladım. Suçlamalarınızı kabul ediyorum. Ama zamana ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. En azından bana zaman vermeniz gerekiyor" diye konuştu. Türkiye‘nin enerji ihtiyacının her geçen gün arttığını söyleyen Birpınar, "Sanayici geliyor ‘biz insanlara iş veriyoruz önümüze geçmeyin‘ diyor. Bir yandan Çevreciler geliyor itiraz ediyor. Dolayısıyla sanayici ile çevrecilerin özellikle ÇED sürecinde birlikte hareket etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.Kanal İstanbul‘a da değinen Birpınar, "Siz rant olacak, çevre kirlenecek vs. diye karşı çıkıyorsunuz ama olaya başka bir yerden de bakmak gerekiyor. Ranta yine karşı çıkalım. Ancak boğazlardan geçen tankerlerin bir kazası halinde ortaya çıkacak çevre kirliliğini de göz önünde bulunduralım" diye konuştu.
İnce:"Rant için 3‘lü sacayağı gerekir"
CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce de yaptığı konuşmada Kanal İstanbul Projesi‘ne değindi."Hiçbir siyasetçi tek başına hırsızlık yapamaz. Sacayağı lazımdır. Bu ayaklar hırsız siyasetçi, hırsız bürokrat ve hırsız iş adamıdır." diyen İnce, "eskiden ‘ya rab‘ diyenler şimdilerde ‘ya rant‘ diyor" ifadelerini kullandı. Atatürk‘ün Yalova‘da çınar ağacının dalını kesmemek için, köşkün temelinin yerini değiştirdiğini hatırlatan Muharrem İnce, "Bizim Gazi Mustafa Kemal gibi çevreci siyasetçilere" ihtiyacımız var" diye konuştu.
Sponsorlara plaket
10. Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi, açılış konuşmalarının ardından Doruk Ersin‘in müzik dinletisi ile devam etti. Açılış programının sonunda Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülen Güllü, kongre sponsorları, Tükçev, Artek, Çınar Mühendislik, Encon, Detam, Batıçim, Akademi Zemin, Dokay, Arüv Çevre, Divapan, Enofis, Gülce, Envirtek, Grontmij, Odak, Haliç Çevre Danışmanlık, TÇMB, Çedfem, Marmara Çevre, Anka, Envoy ve Ast‘a plaketlerini taktim etti.
"Yerel Yönetimler ve Çevre Yatırımları" Paneline Yoğun İlgi
Kongremizin son günü düzenlenen "Yerel Yönetimler ve Çevre Yatırımları" paneli katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılandı.
Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Cevat Geray‘ın yaptığı panelin konuşmacıları ise, Doç. Dr. Selim Sanin, Doç. Dr. Tarık Şengül, Mehmet Faruk İşgenç ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın oldu. Panelde, yerel yönetimlerin şehir planlamalarında çevre mühendisleri, mimarlar gibi uzmanlara ne kadar danıştıkları tartışıldı. Konuşmasında, 3. Köprü projesi gibi yeni projelerin yapım hızına dikkat çeken Doç Dr. Tarık Şengül, "Başbakan çıkıyor ihaleye giren firmalara, ‘projeyi 3 yıl yerine 2 yılda bitirir misiniz?‘ diyor. Firmalarda ‘bitiririz‘ diyecek haliyle" diyerek "Bu hız niye?" diye sordu. Şengül, bu anlayışın özellikle ‘Çevresel Etki Değerlendirme‘ (ÇED) sürecinde sıkıntılar yarattığını belirterek, "Zaten şimdiki tüm büyük projelerde ÇED görmezden geliniyor" diye konuştu.
Panelistlerden Faruk İşgenç ise, yaptığı sunumla Türkiye‘nin çevre yatırımlarını ele aldı. Çeşitli araştırmalardan örnekler veren İşgenç, Türkiye‘nin dünyadaki konumunu anlattı. İşgenç, "İki Amerikan üniversitesi, ülkeleri, çevresel performans indeksi diye içerisinde su, hava, katı atık gibi çevre ile ilgili şeylerle beraber, halk sağlığı gibi konular da ülkeleri değerlendiriyor. Şimdi bu üniversitelerin yıllardır sürdürdüğü çalışmaya göre 2006 yılında Türkiye 49. sıradaymış, 2012 yılına geldiğinde 109. sıraya gerilemişiz. Yani demek ki, sadece çevresel yatırım yapmak, arıtma tesisi kurmak, katı atık depo sahası kurmak yeterli bir yaklaşım değilmiş. Daha farklı yaklaşımlara ihtiyaç var" diye konuştu.
"Her Belediye‘ye beş Çevre Mühendisi"
Panelin diğer konuşmacısı Doç. Dr. Selim Sanin ise "benim de ‘keşke olsa da görsek‘ dediğim bir çevre yönetim modelim var" diyerek dileğinden bahsetti. Sanin, "Eğer her belediye, büyüklüğünden bağımsız olarak en az 5 çevre mühendisi bünyesinde barındırırsa, biz çok düzenli bir çevre yönetimi sistemine veya çevre yatırım mekanizmalarına erişiriz. Bu 5 sayısı da suyun, atık suyun, katı atığın, hava kirliliğinin ve çevre ile ilgili önümüze çıkan ve çıkacak olan diğer birimlerin ayrı ayrı yönetilmesine veya entegre bir şekilde yönetilmesine bağlı. Dolayısıyla belediyelerde en az 5 çevre mühendisi diye yola çıkarsak ve bunu her yerde dillendirirsek, herhalde bir sonuca doğru gideriz diye düşünüyorum" diye konuştu.
Kentsel dönüşüm yasasına dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ise, "bu kanunla 13 koruma kanununu by-pass ettiler. Yani bu kanunla Erdoğan Bayraktar çıkıp ‘ben Süleymaniye‘yi yıkıp, Ayasofya‘yı yıkıp yerine bina yapacağım diyebilir" diye konuştu.
Gala Yemeği‘nde Teşekkür
Panelin ardından kongremizin gezi turu başladı. Katılımcılar, Anıtkabir, Rahmi Koç Müzesi ve Ankara Kalesi gibi Ankara‘nın önemli merkezlerini ziyaret etti. Gezi‘nin ardından ise Hacettepe Üniversitesi Ankara Evi‘nde ‘Gala Yemeği‘ düzenlendi. Yemekte konuşan, Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, kongreye çok kısa bir zamanda hazırlanmalarına rağmen başarıyla üstesinden geldiklerini belirterek, kongreye emeği geçen herkese teşekkür etti. Konuştuğu herkesten kongreye ilişkin olumlu tepkiler aldığını dile getiren başkanımız Bozoğlu, "Yeni görevlerde, yeni kongrelerde yeni başarılara hep birlikte yürüyelim" diye konuştu.
Kongre boyunca genç çevre mühendisi adaylarını ve deneyimli çevre mühendislerini de buluşturarak meslek grubunda entelektüel iletişimi de sağlayan 10. Kongremiz, sosyal anlamda da hedefine ulaştı.