TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
22 MART DÜNYA SU GÜNÜ ORTAK BASIN AÇIKLAMASINI YAPTIK
22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, Ege Kent Konseyleri Birliği, İzmir Kent Konseyleri Birliği, Konak Kent Konseyi, DİSK, KESK, İzmir Yaşam Alanları, EGEÇEP tarafından ortak basın açıklaması yapıldı.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen ortak basın açıklamasında Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Teknik Sorumlusu Selma Akdoğan suyun yaşam hakkı olduğunu vurgulayarak Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak her yıl düzenlenen etkinliklerde suyumuzu, yaşamımızı, doğamızı korumak için kamusal, toplumsal ve mesleki sorumlulukları çerçevesinde sözlerini söylediklerini aktardı. Deprem sonrası temiz su, tuvalet ve duş ihtiyacının karşılanamadığını, sürecin suyun yaşam için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirtti. Olan suyun her geçen gün azaldığını ve kirlendiğini vurgulayarak su kaynaklarını maden, enerji, sanayi, turizm projeleri için feda eden rant politikalarını eleştirdi. Kentlerin doğa ile uyumlu ve afetlere dirençli hale dönüşmesi gerektiğini ifade etti. Suyun ticari bir meta haline gelmesini eleştirerek suyumuzu korumak için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.


Ortak basın açıklaması, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu tarafından okundu. Basın açıklamasında, "Dünyada ve Türkiye’de su kalitesinin düştü. Bölgemizde de durum ülke genelinden farklı değil. Bugün bölgemizin en önemli su havzaları olan Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Kuzey Ege Havzalarında su kalitesi değerleri 4. Kalite olarak tanımlanan en kötü durumda. İzmir’in içme suyunun yüzde 40’ını sağlayan Tahtalı ile Gördes su havzalarındaki kirlenme baskısının arttığını ifade eden Mumcu, İzmir Kentinin gelecekteki su ihtiyacını karşılamak üzere planlanan 250-300 bin kişiye temiz su sağlayabilecek kapasitede ve kent merkezine 25 km mesafesindeki Çamlı Baraj Havzası Efemçukuru altın madenine kurban edilmişken, madenin yarattığı ve yaratacağı çevresel risklere karşı kent halkı savunmasız. Kentin su varlığını korumak adına yıllardır sürdürülen mücadelede, pek çok kazanım elde edilse de altın şirketi kapasitesini 2,5 kat artırarak çalışmaya, yaşamsal öneme sahip su kaynaklarımızda yeni tehditler eklemeye, bizler de mücadeleye devam ediyoruz. Bizler yaşamsal sorumluluğumuzun ağırlığı ve örgütlü mücadele bilinci ile suyun en temel yaşam hakkı olduğu gerçeğinden yola çıkarak, suyun özelleştirilmesi, metalaştırılması, ticarileşmesine hayır diyoruz. İzmir’in su varlıklarını, sağlıklı suya erişim hakkını koruma bilinci ve kararlılığı ile Efemçukuru altın ve Gördes’teki nikel madenlerine hayır diyoruz. Çamlı Barajı yapılsın, suyumuz korunsun diyoruz. Gördes’te Sülfürik Asit Fabrikasına hayır diyoruz” ifadeleri yer aldı.

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
01.01.0001 00:00
Okunma Sayısı: 41
Fotoğraf Galerisi