TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
3. HAVALİMANI ALANINA TEKNİK GEZİ

3. HAVALİMANI ALANINA TEKNİK GEZİ

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak 31 Mayıs - 5 Haziran Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında; 01 Haziran 2014 tarihinde 3. Havalimanı proje alanına teknik gezi etkinliğini gerçekleştirdik. Hem çevre mühendisi meslektaşlarımızın hem de diğer mühendislik alanlarından meslektaşlarımızın, ekolojik yıkımla mücadele eden bir çok platformdan dostlarımızın, davetlilerimizin ve Havalimanının yapılacağı alanda bulunan köy sakinlerinin katıldığı çalışmamızda projenin belirlenen alanını ve etki alanını inceleme fırsatımız oldu. Eyüp İlçesine bağlı Arnavutköy, köylerinden Akpınar, Yeniköy, Tayakadın ve İhsaniye Köyleri sınırları içerisindeki belirlenen alanlarda gözlem yapma fırsatı bulduk. Yöre sakinleri ve maden sahası çalışanları ile bilgi edinme amaçlı görüşmeler gerçekleştirdik. Daha sonra detaylı bir raporda bildireceğimiz gözlemlerimizden aktarabileceğimiz birkaç başlık şu şekilde;

-       Proje sahası içindeki madencilik faliyet alanları kapatılmaktadır. Bu kapatılma işlemi, saha içindeki doğal ve sonradan oluşan sulak alanlara ve etki alanına hassasiyet gösterilerek yapılmamaktadır. Bu durum projenin bildirildiği biçimde hassasiyet ile ele alınması konusunda şüphe yaratmaktadır.

-       Proje alanı içindeki sulak alanlar, kanallalr vasıtası ile birbirine bağlanarak ve nihayetinde Karadeniz‘e açılan kanallar ile boşaltılması çalışması yürütülmektedir. Madencilik faliyetlerinin tahrip ettiği alanın canlılığını yeniden oluşturan sulak alanlardaki canlılık yok edilmek üzeredir. Sulak alanların suyu ve ekosisteminin Karadenize aktarılamsı ve Karadeniz su ekossiteminin etkilenmesi söz konusudur. Bu durum alandaki canlılığın korunması/aktarılması konusunda şüphe yaratmaktadır.

-       Madencilik faliyetleri sonucu açığa çıkan toprak tabakası ve çok sayıda sonradan oluşan sulak olan olması ve sondaj çalışmaları, su doygunluk oranı ve yer altı su seviyesinin ihmal edilemeyecek düzeyde olduğunu göstermektedir. Bu durum su kaynaklarının korunması durumu için şüphe yaratmakatdır.

-       Madencilik faliyetleri sonucu ortaya çıkan toprak tabakası muhtevası, zeminin uygunluk durumu konusunda şüphe yaratmaktadır.

-       Proje Sahası; topoğrafik yapısı sebebi ile uygunluk durumu konusunda şüphe yaratmaktadır.

 

Proje sahası içerisinde, inceleme yaptığımız her alan ve değerlendirdiğimiz her bulgu, proje ile ilgili şüpheler uyandırmıştır. Teknik olarak bu kadar şüphe uyandıran bir sahanın, yakın zamanda inşaata açılması ekolojik yıkımla mücadele adına tarafımızda tedirginlik yaratmaktadır.

 

 

03.06.2014 00:00
Okunma Sayısı: 255
Fotoğraf Galerisi