60.000 MİMAR VE MÜHENDİS İŞSİZKEN YABANCI MİMAR VE MÜHENDİS İTHAL EDİLİYOR
ÜLKEMİZİN SÖMÜRGE, MESLEK MENSUPLARININ MÜLTECİ HALİNE GETİRİLMESİNE RAZI OLMAYACAĞIZ !
Hükümet tarafından hazırlanarak TBMM`ye sunulan "Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı", 29 Haziran 2016 tarihinde, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu`nda, eleştiri ve öneriler dikkate alınmadan aynen kabul edilmiştir. Tasarının gerekçesinde, yabancı sermayenin teşvik edilmesinin yanı sıra, yabancıların kayıt dışı çalışmalarının önlenmesine yönelik politikalar geliştirilmesi ve nitelikli yabancı çalışanların birincil işgücü piyasasına girişinin önündeki engellerin kaldırılmasının amaçlandığı ileri sürülmektedir.
Tasarıya göre "Eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, birikim ve teknolojiye katkısı ile stratejik önemi haiz herhangi bir alanda öne çıkmış yüksek nitelikli insan gücünün ülkeye kazandırılması için kolaylaştırılmış yeni bir çalışma izin sistemi olan Turkuaz Kart sistemi" oluşturulmaktadır. Yabancı mühendis ve mimarların öğrenimlerini Türkiye`deki bir yükseköğretim kurumunun mühendislik ve mimarlık fakültelerinde veya yurt dışında ilgili ülke makamları ve yüksek öğretim kurulu tarafından tanınmış bir yükseköğretim kurumunda tamamlayarak unvanlarını almaları kaydıyla, Türkiye`de proje bazlı veya geçici süre ile çalışabilecekleri öngörülmekte, böylece nitelikli personel sayılan ve ülkemizde gerçekleştirilen önemli projelerde kilit rol üstlenen yabancı mühendis ve mimarların başkaca bir işleme gerek kalmaksızın çalışma izni alabilmelerine imkân sağlanmaktadır.
Çevre Mühendisleri Odası, TMMOB ve bağlı meslek odaları ile birlikte, Türk mimar ve mühendislerin yabancılar karşısında hak kaybına yol açacak söz konusu düzenlemeye karşı ülke çapında kampanya başlatmıştır. Bu kapsamda TMMOB tarafından 1 Temmuz 2016 tarihinde tüm birimlerine gönderilen yazıda, "Türk mimar ve mühendisler karşısında yabancı mimar ve mühendislere ayrıcalık getiren, meslek kuruluşlarının denetimini ortadan kaldıran, denetimsiz, kuralsız hizmet sunumunu öngören, mesleki standartlar ve kurumsal altyapı oluşturulmadan yabancı mimar ve mühendislerin Türkiyede serbestçe hizmet sunumlarına akademik ve mesleki yeterlilik kriterleri aranmaksızın ve karşılıklılık ilkesi gözetilmeksizin olanak tanıyan, haksız rekabet ortamı yaratacak olan Uluslararası İşgücü Kanunu`nun bu şekliyle kabul edilmesi doğru değildir" görüşü dile getirilmiştir.
Kampanya kapsamında ilk aşamada hazırlanan metinlerin üyelere ulaştırılması, sosyal medya üzerinden kampanya yapılması, milletvekillerine mektup yazılması, Meclis`te basın toplantısı düzenlenmesi ve üyelere yönelik imza kampanyası planlanmaktadır. ÇMO üyeleri imzaladıkları dilekçeleri doğrudan Başbakanlığa da gönderebilecektir.
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi ve imza kampanyası metni yakın zamanda üyelerimiz ile paylaşılacaktır.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi