TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
8. TÜRKTAY SONUÇ BİLDİRGESİ YAYINLANDI

 

"Kamu ve özel sektörde kadrolu çevre mühendisi istihdam edilmeli

"Çevre görevlisi ifadesi kaldırılmalı"

8. TÜRKTAY Türkiye`de Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi Paneli, geçtiğimiz ekim ayında Ankara`da "Sanayi, Enerji ve İstihdam İçin En Stratejik Yerli Kaynak Atık" ana temasıyla düzenlendi. Paneli iki gün boyunca yaklaşık 600 kişi takip etti, panelde 40 konuşmacı yer aldı. Panele Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu ile Genel Sekreter Cem Ferda Tunçer de katıldı. Panelde emeği geçenlere özel cam tasarım "Devrim Arabası" plaketi verildi. Tunçer, plaketini 8. TÜRKTAY Yürütme Kurulu Başkanı Muhammet Saraç`ın elinden aldı. Panel sonrasında yayınlanan Sonuç Bildirgesi`nde  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile belediyelerde teknik altyapının güçlendirilmesi için  kamu ve özel sektörde kadrolu çevre mühendislerinin istihdam edilmesi gerektiği kaydedildi.

22 maddeden oluşan Sonuç Bildirgesi`nin bazı maddeleri şöyle: 

* Avrupa Birliği (AB), geri dönüşüm ve atıktan hammadde, ikincil ürün ve yakıt üretiminde toplam 400 milyar Euro (yaklaşık 2 trilyon TL) yıllık gelir elde ederken Türkiye ise atıkları gömmek ve bertaraf etmek için yılda 60 milyar TL harcıyor. 

* Türkiye atık bertarafı ve geri kazanımı konusunda son 15 yılda büyük yol alsa da çalışmalar yeterli değil. Belediyeler bu konuda yakın takibe alınmalı. 

* Siyasetin atık konusunu güncel tutması da çok önemli. 

* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın kurumsal yapısı ve kapasitesinin çevre konuları lehine geliştirilip güçlendirilmesi daha etkin sonuçlar elde edilmesini sağlayacak. Bu yönde çalışmalar olduğu biliniyor ve bu çalışmalara destek verilmeli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve özellikle belediyelerde teknik altyapının güçlendirilmesi için kadrolu çevre mühendislerinin istihdam edilmesi gerek. Buna paralel olarak özel sektörün de kapasitesinin geliştirilmesi, atık yönetimi konusunda daha etkin planlama ve yönetim sistemi kurabilmek için teknik ve bilimsel bilgiye sahip meslek grubu olan çevre mühendislerinin istihdamının arttırılması gerek. 

"Çevre görevlisi ifadesi kaldırılmalı" 

* Uygunsuzlukları tespit etmede Bakanlık işgücünün yeterli olması mümkün olmayabilir. İşte bu noktada "Çevre Denetim Yönetmeliği" çerçevesinde oluşan çevre görevlisi uygulaması önemli. Bu uygulama sahiplenilip yaygınlaştırılmalı. Ancak bu kavram, teknik ve bilimsel bilgiye sahip meslek grubu olan çevre mühendislerini yok sayan bir düzenleme olarak gözüktüğünden Çevre Kanunu`ndan çevre görevlisi ifadesi kaldırılmalı.  Bunun yanı sıra şirketlerdeki yeminli mali müşavir uygulaması gibi "yeminli çevre müşaviri" oluşturulup etkin denetim sağlanabilir.  Sürekli dile getirilen bu konuda ilgili taraflar ile yeterli çalışmalar yapılamadığı için ortak fikir aşamasına ulaşabilmek adına çalışma grubu oluşturulup  bu öneri detaylandırılmalı.

* Türkiye`nin enerjisinin yüzde 75`i ithal ediliyor. Enerjide millileştirme ana hedef olmalı. 

* Atıktan yakıt kullanımı Türkiye`de yüzde üç civarında ,Avrupa`da ise yüzde 80`e ulaşmış durumda. Türkiye`de de bu oranın arttırılması ekonomi üzerinde olumlu etki yapacaktır. 

* Gelecek kuşakların iyi bir çevrede yaşamaları için bireysel ve toplumsal çevre bilincine ulaşmaları gerekiyor. Türkiye`de bu çerçevede bir eğitim ve öğretim politikası oluşturulmalı. 

* Sokak toplayıcıları sorunu genel politika kapsamında çözülmeli.

* Evsel kaynaklı ambalaj atıklarının toplanmasında genel bir revizyon yapılmalı.

* Türkiye`de de gelişmiş ülkelerdeki gibi en son teknoloji ile evsel atık yakma tesisleri kurulmalı. 

 

26.01.2018 00:00
Okunma Sayısı: 768
Fotoğraf Galerisi