“İŞ KANUNU VE ÇALIŞAN HAKLARI” SÖYLEŞİ
15 Şubat 2013 tarihinde "İş Kanunu ve Çalışan Hakları" konulu söyleşimizi üyelerimizin katılımı ile gerçekleştirdik.
Şube Başkanımız Semra Ocak açılış konuşmasında 14 Şubat‘da yapılan SGK İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürü Sn. Ramazan Yıldız ziyareti hakkında bilgilendirme yaptı. Yönetim kurulu olarak üyelerimizin yaşadığı, sosyal güvenlik hakkından yoksun bırakan kayıt dışı istihdam ve emeklilik haklarının eksik tesisine etki eden ücretlerin SGK‘ya eksik bildirilmesi sorunlarını çok önemsediklerini ve bu konularda bilgilendirme toplantıları, etkinlikler, ziyaretlerin sürekli yapılacağını belirtti. Ve tüm bu sorunların yanyana beraber ve örgütlü bir şekilde davranırsak aşacağımızı söyledi.
Açılış konuşmasının ardından Av. Gökhan Küçük‘ün İş Kanunu ve yasal hakları konusunda sunuşu ile devam etti. Sn. Küçük, İş Kanunun tarihsel süreçlerini, çalışan haklarının oluşum evrelerini ve kanun/yasa/yönetmeliklerin neler olduğu konusunda zengin bir sunuş yaptı. Yaşadığı dava örnekleri ile yaşanan yasal süreçleri ve çalışanların nelere dikkat etmesi konusunda bilgilendirme yaptığı sunuşunda meslek odası olarak yapılan Protokol‘ün önemli olduğu ve tüm bu konularda şimdi olduğu gibi sürekli beraber davranılmasının sürecin önemli bir parçası olduğuna işaret etti.
Sonrasında Personel İşleri uzmanı Erkan Tosun‘un sunumuna geçildi. Sn Tosun yaptığı sunumda çalışanların dikkat etmesi gerekenler hakkında madde madde bilgilendirme yaptı. Özellikle dikkat edilmesi gerekenler; İşe girişlerde sözleşme haricinde senet boş kağıt gibi şeylere kesinlikle imza atılmamasını, sözleşmelerin ise iyice okunduktan sonra imzalanması gerektiğini. işverenin deneme süresi bahanesiyle sigortasız çalıştırma hakkı olmadığını, işe başlanılan ilk günden itibaren sigortanın da başlatılması gerektiğini.Sigorta primlerinin ‘brüt ücretten yatırılıp yatırılmadığının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini.Çalışma süresine göre hak edilen yıllık izinlerin kullanılması gerektiğini, işverenin izin kullanmama karşılığında para ödemesinin yasal olmadığını. İşten istifa ya da çıkarılma durumlarında ‘ihbar sürelerine‘ dikkat edilmesi gerektiğini.
Soru- Cevap bölümünde ise; katılan üyelerimiz çalışma hayatında yaşadıkları sorunların çözümü yollarının aranması ile devam etti.
28 Eylül 2012 tarihinde gerçekleştirdiğimiz Av. Can Atalay ve İş Müfettişi Şeref Özcan katılımıyla "Mühendislerin Çalışma Koşulları ve Yasal Hakları" söyleşisi, 14 Şubat 2013 tarihinde gerçekleştirdiğimiz SGK İl Müdürü Ziyareti etkinlikleri ile başlayan çalışmalarımız üyelerimizden aldığımız güçle devam edecektir.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası olarak çalışan üyelerimizin haklarını korumak üzere hukuki destek çalışması yapılmaktadır.
Hukuki destek almak isteyen meslektaşlarımızın, Hukuki Destek Formu‘ nu doldurduktan sonra formu odamızın hukukdestek@cmo.org.tr adresine e-posta ile göndermeleri gerekmektedir. Telefon ile görüşme talep eden üyelerimiz, hukuk müşavirliğimizde görevli avukatlar tarafından Salı günleri saat 14:30 ile 17:30 saatleri arasında başvuru sırasına göre aranacaktır. Karşılıklı görüşme talep eden üyelerimize Genel Merkezimizce Salı günleri ile kısıtlı olmak kaydı ile randevu verilecektir. Böylece meslektaşımız kendisine verilen saatte Oda Genel Merkezine gelerek hukuk müşavirliğimizde görevli avukatlar ile yüz yüze görüşerek ücretsiz destek alabileceklerdir.
Odamız tarafından gerçekleştirilen hukuk desteği 05.08.2013 tarihine kadar devam edecektir.
Başvuru formu için lütfen buraya tıklayınız.
TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI
İSTANBUL ŞUBESİ YÖNETİM KURULU