TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
AKADEMİK ÇALIŞMALARI ÇOK ÖNEMSİYORUZ

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, ÇMO ve Ankara Üniversitesi Su Yönetimi  Enstitüsü birlikteliğinde hazırlanan panelde yaptığı konuşmada, ‘ÇMO olarak akademik çalışmaları çok önemsiyoruz` dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından belirlenen 22 Mart "Dünya Su Günü"nde gerçekleştirilen Atıksu temalı panelde , sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile uyumlu atıksu yönetiminin nasıl olması gerektiği , atıksu azaltımı ve yeniden kullanımı konusunda ülkemizde gerçekleştirilen başarılı çalışmalar ele alındı.

Açılış konuşmasını yapan Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökşen Çapar`ın ardından kürsüye gelen ÇMO Başkanı, Oda olarak akademik çalışmaları çok önemsediklerini kaydederek, ‘Bu amaçla akademisyenlerin makalelerinden oluşan Çevre Bilim Teknoloji  dergimizi yayımlamaya başladık.  Ayrıca Ekim ayında ODTÜ`de Ulusal Çevre Kongresi düzenleyeceğiz` diye konuştu.

Atıksu konusunda ciddi adımlar atıldığını olumlu işler yapıldığını belirten Bozoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘İklim değişikliği ve sonucunda kuraklık açısından Türkiye olarak ciddi sorun yaşıyoruz. İç Anadolu bölgemiz kuraklık, Karadeniz bölgemiz sel felaketleriyle boğuşuyor. Yerli ve yenilenebilir enerjiye geçmemiz çok önemli. Doğru bir su politikası olması çok önemli.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2014 yılında Türkiye`deki bin 396 belediyenin sadece 604`ünde atıksu arıtma tesisi var. Arıtma tesislerinde, arıtılarak deşarj edilen atıksu miktarı 2012 yılında iki yıl öncesine oranla yüzde 4`lük bir artış gösterirken, bu sayı 2014 yılında yalnızca yüzde 0,85 artış göstermiş. Belediyelerimizde kullanılan suyun yalnızca yüzde 80`i arıtılıyor. Geride kalan yüzde 20 atıksu arıtma yapılmadan direk deşarj ediliyor.  

Elbette çok güzel örnekler var, örneğin Konya Belediyemizin bu konuda çok güzel çalışmaları var. Bunları birazdan konuşacağız. Ancak ben bugün biraz kötü örneklere değinmek istiyorum. Örneğin Ergene Havzası. Bu bölge ile ilgili birçok çalışma yapıldı. Toplantılar yapıldı, raporlar hazırlandı. 2011 yılında Ergene Havzası eylem planı ortaya konuldu ve bu eylem planı kapsamında yapılması gereken çalışmalar vardı. Fakat bunların yetirince hızlı ve verimli olarak ilerlemediğini gördük. Arıtma tesislerinden çıkacak olan su kalitesi daha iyi olacak ve Ergene Nehri‘nin düzelmesi artacaktı. 5 yıldır genelgenin sürekli ertelendiğini, yapılması gereken çalışmaların ertelendi. Biz çok güzel strateji ve çalışma planları yapıyoruz. Ancak izleme ve değerlendirmede eksiğiz gibi geliyor bana.

Yine kuraklık riski altındaki Konya ovasına termik santral, Çan bölgesine yer altı suları kullanılacak termik santral projeleri var. Orman Bakanlığımız güzel işler yapıyor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı güzel işler yapıyor, DSİ güzel işler yapıyor, ancak bu çalışmaların tek çatı altında yapılması gerekiyor.

ÇMO olarak biz, bütün çevre konularını ve suyu kapsayan ve çevre mühendisi istihdamını yaratılacak tek bir bakanlık çatısı altında toplanarak çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Parçalı ve kamu yararından uzak su yönetimi politikamızı, bütüncül bakan, doğanın korunmasını ön plana çıkaran, yatırımların daha sağlıklı yapılmasını sağlayan, kamu yararı gözeten bir hale dönüştürme ihtimali adına Su Kanununun bir an önce TBMM`de görüşülerek çıkartılmasını istiyoruz.`

Panelde,  Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Atila Uras, Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Recep Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Elmalı da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Elmalı konuşmacılara plaket sundu.

Panelin, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile Uyumlu Atıksu Yönetimi başlıklı ikinci oturumunda, Ankara Üniversitesi Su Ürünleri Müh. Böl. Başkanı Prof. Dr. Nilsun Demir moderatörlüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Recep Akdeniz Türkiye`de Atıksu Yönetimi,  ODTÜ Çevre Müh. Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Yetiş Atıksu Arıtımında Yeni Gereksinimler,  Water Footprint Network Proje Yöneticisi Dr. Ertuğ Erçin Sürdürülebilir Su Kaynakları Yönetimi için Göstergeler,  Konya Büyükşehir Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisleri Şube Müdürü Serdar Koyuncu Atıksuyun Peyzaj Sulamada Değerlendirilmesi: Mor Şebeke Projesi  ve Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökşen Çapar Endüstriyel Atıksulardan Hammadde Geri Kazanımı: İpek Sektörü Örnek Çalışması konusunda sunum yaptı.

Panele, ÇMO Genel Sekreteri Cem Ferda Tunçer, YK Yedek üyesi Yılmaz Şengül, Ankara Şube Başkanı İlkim Yiğit ve Şube Saymanı Yeşim Bek katıldı.

 

 

22.03.2017 00:00
Okunma Sayısı: 255
Fotoğraf Galerisi