ANTALYA TİCARET VE SANAYİ ODASIATSO) TARAFINDAN YÜRÜTÜLMEKTE OLAN "ANTALYA 4.0" PROJESİ AÇILIŞ TOPLANTISINA KATILDIK
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından yürütülmekte olan "Antalya 4.0" Projesi, ATSO ev sahipliğinde, Vali Münir Karaloğlunun himayelerinde "Antalya Geleceğini Konuşuyor" sloganıyla yapılan açılış toplantısıyla gerçekleştirilmiştir. Toplantıya Şube Yönetim Kurulu üyelerimizden Mehmet Can Avşar ve İbrahim Cansever katılım sağlamıştır.
Antalyada turizm ve sanayinin tarım ve kentle bütünleşmesinin önemi günümüzde endüstri ile de bir bütünlük içinde olmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Avrupa Birliği akıllı kent 4.0 projesi endüstri 4.0 ile birlikte akıllı kent, akıllı ekonomi, akıllı toplum, akıllı yönetişim, akıllı eğitim, akıllı çevre gibi bileşenlerden oluşmaktadır. Bunun yanı sıra akıllı kent 4.0 sadece teknoloji kullanımıyla sınırlı olmayan sosyal, kültürel, felsefi ve yönetsel unsurları da kapsayan büyük bir değişimi ifade etmektedir. Antalya 4.0 projesi de, kentin bütün paydaşlarının birlikte ele alması gereken bir süreç olup, Antalyanın bütün kurum ve kuruluşlarının birlikte belirleyeceği eylem planlarının uygulanması için etkin bir işbirliği ve işbölümünü hayata geçirerek birlikte hareket etmesini amaçlamaktadır. Toplantıda proje için Ekim 2018e kadar çalıştaylar ve saha çalışmalarının devam etmesinin planlandığı ve Cumhuriyetimizin 95. Yıldönümünde Antalya 4.0 yol haritasının ana hatlarıyla belirlenerek kamuoyu ile paylaşılmasının hedeflendiği bildirilmiştir.
Toplantı açılış konuşmalarının ardından "Gelecek Trendleri ve Antalyaya İlişkin Değerlendirme" oturumu ile devam etmiştir. Toplantıda katılımcılar beş çalışma grubuna ayrılmıştır. Tarım, Turizm, Kentleşme, Sanayi ve Ticaret çalışma grupları 1. Oturumda; Antalyada Sektörlerin Mevcut Sorunları ve Riskleri üzerine, 2. Oturumda ise; Antalyada Sektörlerin Geleceği İçin Yapılabilecekler Konusunda Değerlendirmelerde bulunulmuştur. Kentleşme Çalışma grubuna görüşlerini bildiren katılımcı Şube Yönetim Kurulu üyelerimiz, "Akıllı kent için akıllı çevre başlığının ön planda olmasının gerekliliğinin göz önünde bulundurularak, toprak, hava ve suyun korunarak yapıların çevre ile uyumlu olmasının önemine dikkat çekmişlerdir. İkinci olarak, yer seçimi tesis kurma izni yerine geçen Çed Raporunun önemi ve gerekliliğine dikkat çekerek, kurum görüşü aşamalarında ilgili kurumların entegre çalışmalar için istekli olmasının gelecek için doğru yatırım planlanması için elzem olduğunu değerlendirmişlerdir. Ayrıca kentleşmede planlama çalışmalarının parsel bazında değil ada ve komşu ada parseller için yapılmasını önermişlerdir.
ATSO önderliğinde yürütülen Antalya 4.0 projesinde emeği geçen bütün değerli taraflara ve katılımcılara teşekkür eder, projenin her aşamasında Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube olarak destek olacağımızı kamuoyuna bildirmek isteriz.