TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
AOÇ ATATÜRK`ÜN BİZE BIRAKTIĞI EN BÜYÜK MİRAS

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu Atatürk Orman Çiftliği‘nde devam eden inşaatlarla ilgili olarak,  ‘Burası Türkiye‘nin bağımsızlığı açısından değerli. Mustafa Kemal Atatürk‘ün Türkiye Cumhuriyeti‘ne bıraktığı en büyük miras. Dolayısıyla oranın mutlaka değerlendirilmesi, korunması ve kollanması gerekiyor` dedi.

Yeni Düşünce Dergisi`ne verdiği röportajda AOÇ`de devam eden hukuksuzluklarla ilgili soruları yanıtlayan Bozoğlu, bölgenin birden fazla anlamı olduğunu söyledi. Bunların başında,  Türkiye‘nin tarım politikasının bağımsızlığının geldiğine vurgu yapan Başkan, Türkiye‘nin bütün üretim biçimine etki eden ve Atatürk‘ün mirası olan bu alanda ciddi bir yapılaşmanın olmasının üzücü olduğunu belirtti.  Bozoğlu, bölgenin Ankara için ne gibi önemi olduğu sorusunu ise şöyle yanıtladı:

‘Ulaşım politikasında da ciddi problemler var. Metro ve toplu taşıma süreçlerinde geriye gidiş var. Ayrıca hava kirliliği problemi ile karşı karşıyayız Ankara‘da. Her ne kadar doğalgazlı sisteme geçilmiş olsa da. Ağaca ve bitkiye ihtiyacımız var. Bilimsel verilerle de açıklandığı gibi kente oksijen sağlayan, yeraltı sularını da besleyen önemli bir alan.`

Başkanlık Konutu ve Büyükşehir Belediyesi`nin projeleri

AOǑde yapılan talanın  sadece Başbakanlık Konutu ile sınırlandırmamak gerektiğini anlatan Başkan Bozoğlu, bunun yanında Büyükşehir Belediyesi`nin de yaptığı önemli projelerin olduğuna dikkati çekti. Baran Bozoğlu şöyle devam etti: ‘Konuyu Başkanlık Konutuna indirgememek gerekiyor. Bütüncül olarak baktığımızda şu anda AOǑnin bütün olarak yok edildiği bir süreç yaşanıyor. Tam anlamıyla yapılaşmaya açıldığı bir süreç var. Ankara‘nın aslında akciğerlerinin yok edildiği bir süreç var. Bir yandan AKP hükümetinin çıkardığı son dönemdeki yasalar var. Sistemli bir şekilde Cumhuriyetin ilk kazanımlarının da bu şekilde yok edilmeye çalışıldığını görüyoruz. Burada bir ülkenin, toplumun tarihsel anlamda çeşitli simgeleri var. Türkiye Cumhuriyeti açısından çok önemlidir. Başbakanlık binası sorunlu bir bina.  Ankara‘da çok geniş bir alan ve coğrafyaya sahip. İnatla gidip AOǑde böyle bir bina yapmak, bilimsel değeri olmayan bir yaklaşım. Bu "Kent planlaması için orası doğrudur" diye bir şey söz konusu değil. Bunun teknik ve bilimsel bir dayanağı yok. Ankara‘da bir sürü arazi varken, ulaşımı çok daha kolay olan alanlar varken bunları seçmeyip de gidip AOǑnin ortasına bunun kondurulması hiç kuşkusuz siyasi bir amacı güdüyor.

Asıl amaç; "Atatürk‘ün mirası ve değerleri üzerine kendi binamı dikiyorum ve düzenlemelerini de kanuna aykırı olarak yapıyorum" anlayışı. Burası aynı  zamanda tarihi bir simgedir. Bu simgenin korunmaması ve yok edilmesi, aynı zamanda Cumhuriyetin başlangıç tarihinin bir şekilde göz ardı edilmesi demektir. AOǑnin yok edilmesine karşı durmayı, aynı zamanda Türkiye‘nin tarım ve bağımsızlık politikasına, Türkiye Cumhuriyeti‘nin kuruluş ilkelerine, Atatürk‘ün önemli değerlerine ışık tutan bir mücadele olarak görmek gerekiyor.`

 

Kanun tanımaz, mahkeme kararlarına uyulmayan bir süreçten geçildiğini, hukuka aykırı bir şekilde inşaat devam ettiğini belirten Başkan Bozoğlu, ‘Bu hukuksuzluğu meşrulaştıran Ankara‘da sanki başka bir yer yokmuş gibi gidip AOǑye oturtan, bu manada bu değerlere tabiri caizse "Ben yaptım oldu" tarzı var. Bu da hiç kuşkusuz bir hegemonya yaratıyor Türkiye toplumunda. Ankara‘da Başkent‘te böyle bir şeyin yapılması demek Türkiye‘nin bütün illerinde bu algının insanların zihinlerine oturtması anlamına geliyor` diye konuştu.

‘Sahip Çıkamadık`

Ankara halkının da  hataları, eksikleri olduğuna, bunun göz ardı edilmemesi gerektiğine vurgu yapan ÇMO Başkanı,  ‘Türkiye‘deki insanların da hataları var. Yeterince oraya sahip çıkamadık. Bunda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı‘nın politikalarının da çok önemli bir etkisi var. Çünkü oraya ulaşım zordu. AOǑyi yok etmek tam bir bilim dışılıktır. Bunun siyasal bir amacının olduğu çok açık ve net olarak anlaşılıyor` dedi. Bozoğlu şöyle devam etti:

‘Niyetin, politik bir hegemonya süreci kurmak olduğu çok açık. Burayla ilgili mahkeme süreci devam ediyor. Bu sürecin nasıl devam edeceğini henüz bilmiyoruz. Anayasa Mahkemesi Başkanını ziyaret ettik. Olumlu bir karar çıkacağını bekliyoruz. Cumhurbaşkanı seçiminden önce kararın çıkacağını ümit ediyoruz, düşünüyoruz. Geç kalmamak lazım. Burası tamamen yok olmadan kararın çıkması gerekiyor.‘

‘Hukuksuzluk Müzesi olabilir`

Odaların suç duyurusuna rağmen inşaatların devam ettiğinin ve budan sonraki sürecin nasıl işleyeceğinin sorulması üzerine Baran Bozoğlu, ‘Burasının bir hukuksuzluk müzesi olabileceğini düşünüyoruz. Türkiye‘de hukuksuzluğu gösteren bir müze olabilir burası. Kuşkusuz bizce yıkılması çok daha sağlıklı olur. Yıkılıp yerine yeniden ağaç dikilebilir. Ama aynı zamanda Türkiye‘de hukukun işleyebileceğini herkese, hatta tüm dünyaya göstermek ve örnek olması açısından burası bir müze olabilir Buranın mutlaka yıkılması gerekmiyor` yanıtını verdi.

Yakın gelecekte Cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunu, kimin seçileceğinin önemli olmadığını ifade eden ÇMO Başkanı, ‘Buraya kim oturursa otursun meşru olduğunu düşünmüyoruz. AOǑye Başkanlık Konutu yaparken, yakınında bulunan birçok binayı yıkmışlar. Lojmanları, okulları, spor salonu yıkmışlar ama yerine yenilerini yapmamışlar. Bunu güvenlik amacıyla yapmışlar. Bu ülkenin nasıl yönetildiği ile alakalı bir şey. Eğer ülkede bir çatışma ve ötekileştirme tohumları ekerseniz, bir kutuplaşma süreci yaşanır. Siz de çok özgürce dolaşamazsınız bir siyasetçi olarak` dedi.

12.08.2014 00:00
Okunma Sayısı: 556
Fotoğraf Galerisi