Artvin'de 2. Cerattepe Başlıklı Söyleşimiz Gerçekleştirildi
SALINBAŞ ALTIN MADENİ PROJESİ GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR EKOLOJİK YIKIM PROJESİDİR.
08.04.2023 tarihinde, 2.Cerattepe olarak adlandırılan ‘Salınbaş Altın Madeni’ Açık Ocak İşletmesi Kapasite Artışı, Zenginleştirme Tesisi, Atık Depolama Tesisi Projesi’nin; Artvin’e olan ekolojik etkilerini değerlendirdiğimiz söyleşiyi tamamladık.
TMMOB ÇMO İstanbul Şubesi YK Başkanı Selahattin Beyaz’ın açılış konuşmasıyla başlayan söyleşide, ÇMO İstanbul Şube 11,12 ve 13. Dönem yönetim kurulu üyesi Hakan Tekin bir sunum gerçekleştirdi.
Türkiye’nin en büyük çevre davası ve direnişi olan Cerattepe’ye selam göndererek başlayan Tekin, Projenin Artvin ile Ardanuç arasındaki en güzel yaylaları kapsadığını ve 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni planına aykırı olduğunu vurguladı. Siyanürlü açık ocak işletmesinde; bölgenin yağış rejimi, %20 üzeri eğimli ve şiddetli-çok şiddetli su erozyonuna maruz bir bölge olarak sınıflandırılmasından kaynaklı, başta Gümüşhane ve Köseler Köyü ile Deriner Barajı olmak üzere proje alanı çevresinin büyük bir tehdit altına gireceğini ifade etti.
Sunumun ardından soru-cevap forumu ile devam edilen söyleşide;
Genel olarak projenin tek bir olumlu yanı bulunmaz iken; risklerle dolu, yaşamın bazı kısımlarını olumsuz etkileyecek, bazı kısımlarını ise kesinlikle yok edecek bir projenin kabul edilebilir bir proje olamayacağı ve projeden vazgeçilmesi gerektiği vurgulanarak daha önce yapılan tahribatların bölge halkının görüşleri doğrultusunda onarılması gerektiği belirtildi.
Söyleşimize katılım sağlayan herkese teşekkür ederiz.
Salınbaş Altın Madeni Açık Ocak İşletmesi Kapasite Artışı, Zenginleştirme Tesisi, Atık Depolama Tesisi Projesi İnceleme Raporu'muza ve Salınbaş Altın Madeni Projesinin Artvin’e Olan Ekolojik Etkileri başlıklı Hakan Tekin'in hazırladığı sunuma ekli dosyalardan ulaşabilirsiniz.