ASBEST SORUNU YOK ŞEFFAFLIK SORUNU VAR
ÇMO Ankara Şube, asbestin ne olduğu, insan sağlığını nasıl etkilediği konularının uzmanlarca ele alındığı panel düzenledi...
ÇMO Ankara Şube, asbest hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla, uzmanların ve vatandaşların katıldığı bir panel düzenledi. 5 Nisan Çarşamba akşamı Ankara`da düzenlenen panelin açılışını TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı İlkim YİĞİT yaptı. Açılış konuşmacıları TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran BOZOĞLU ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Selim TULUMTAŞ konuşmalarını gerçekleştirdi.
Yiğit Ankarada bulunan hava gazı fabrikasının yıkımı ile gündeme gelen asbest ile ilgili, konusunda uzman konuşmacıların sunumlarını dinlemek ve kamuoyunu bu konuda aydınlatmak için burada bulunuyoruz.
Bazı meslek odalarımızın yapmış olduğu basın açıklamaları sonrası fabrikaya yakın okullarda öğrenim gören öğrencilerden, velilerinden, esnaftan ve bölgede ikamet eden vatandaşlarımızdan şubemize telefon ve mail ile endişeli ifadeler içeren dönüşler aldık.
Aslında oluşan gündem bizlere şunu gösterdi, bilginin doğru kaynaktan alınmasının önemli olduğu kadar insan sağlığını tehdit edebilecek bu hassas konuda yapılması gereken açıklamalarında mesleki disiplinler kapsamında ele alınması gerekliliğini ortaya koydu.
Bu noktada Çevre Mühendisleri Odası olarak, kamuoyunu bilgilendirmek adına gerekli hazırlıkları yapıp yıkımı durdurulan havagazı fabrikasına gidip basın açıklamasında bulunduk.
Yapmış olduğumuz basın açıklamasında muhatap olan kamu kuruluşlarına yapılması gerekenleri yönelterek şeffaflık istedik.
*Söküm işi için hazırlanan ve basına yansıyan şartnamede fabrikada yer alan asbestli malzemenin miktar ve yer tespitini yapmak adına çeşitli analizler yapılması gerekliğini,
*A.B.B asbestli kısımda yıkım yapılmadı ifadesine karşılık Çalışma ve İş kurumuna sunulmuş olması gereken iş planının kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini,
* Ayrıca çalışanların ve halkın etkileşim düzeyini tespiti için hava numunesinin alınarak ve liflerin havadaki konsantrasyonunu belirlemek gerekliliğini ve asbest türünü bilmeden acil önlem ve karantina çağrısı yapmanın doğru olmayacağını,
*Yıkım sonrası oluşan atıkları taşıyan araçların atık taşıma lisanslarının kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini ve atıkların mutlaka tehlikeli atık bertaraf tesislerine iletildiğine dair belgelerinde şeffaf olması gerektiğini söyledik.`
diyerek bu süreçte izledikleri yolu anlattı.
Bozoğlu, katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kamudan, Odalarımızdan ve vatandaşlarımızdan gelenler olduğunu görüyorum. Gündemde olan bu konuya gösterdiğiniz bu yoğun ilgi için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim` dedi.
Ankara`daki havagazı fabrikasının yıkımı ile gündeme gelen ve vatandaşlarda kaygı uyandıran asbestin ne olduğu konusuna girmeyeceğini, bunun paneldeki uzamanlar tarafından ayrıntılı olarak ele alınacağını kaydeden ÇMO Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:
Asbest sorunu yok, bizim bir şeffaflık sorunumuz var. Kurumlar bir takım açıklamalar yapıyor ancak ne var ki, bu vatandaşı tatmin etmiyor. Yalnızca bizim Odamıza, gerek o bölgedeki vatandaşlardan gerekse Ankara`nın başka bölgelerinde ikamet eden vatandaşlardan onlarca telefon aldık. Kimi, çocuğunun o bölgedeki okula gittiğini söyleyip çocuğumu okula göndermesem mi diye soruyordu, kimi bizim bölgemizi nasıl etkileyecek diye. Güvenilir görerek bizi aramaları güzel tabii ama kurumlarla ilgili güvensizlik algısı olması güzel değil.
Biz, vatandaşa karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek için ölçüm raporlarını bulup iki gün üzerinde çalıştıktan sonra bölgeye giderek bir basın açıklaması yaptık ve Büyükşehir Belediyesine bazı sorular yönelttik. ABB gazetesinde dahi kullanılan bu sorularımızın yanıtlarını henüz alabilmiş değiliz.
Asbest komisyonumuz bir çalışma yaparak Türkiye`de bir binanın yıkımı için istenen belgeleri araştırdı. Muhtarlıktan evin boş olduğuna, su ve elektriğin kapalı olduğuna ve birkaç fotoğraf dışında, bina sökümü için başka belge istenmediğini gördük. Yani ülkemizde bina yıkımı ve sökümü öncesinde asbest ve tehlikeli maddelere dair ne yazık ki herhangi bir çalışma ve teknik rapor istenmiyor. Bu çok büyük bir eksiklik ve bu her alanda risk yaratıyor. `
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2012 yılında Yapıların Yıktırılmasına İlişkin Yönetmelik taslağı hazırladığını ve TMMOB çatısı altındaki Odalara görüş için gönderildiğini belirten Baran Bozoğlu, Biz görüşlerimizi ilettik. Söküm işlemin başında asbestin sorgulanması gerektiğini ifade etmiştik. Ancak üzerinden beş yıl geçmiş olmasına rağmen Bakanlık hala bir mevzuat hazırlamamış durumda. Asbest sorunu şeffaflık olmadan çözülemez. Biz bu konuda mevzuat hazırlanmasıyla ilgili kurumlara desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz` dedi.
Panelde konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Selim Tulumtaş da havagazı fabrikası sökümü sırasında yaşananları eleştirerek, Söküm sırasında ne halkın ne de doğanın sağlığı gözetildi` diye konuştu.
Konuşmalarının ardından, Ankara Şube Başkanı Yiğit`in moderatörlüğünde Ankara Tabip Odası İşçi Sağlığı İş Yeri Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Ercan Yavuz Asbestin İnsan Sağlığına Zararları; Kimya Mühendisleri Odasından Asbest Söküm Uzmanı ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kimya Mühendisi Utku Önen, Asbest Söküm ve Temizliği, Saha Uygulamaları, Kentsel Dönüşümde Asbest Geçeği; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında Asbest Söküm Uzmanı, Kimya Mühendisi Hediye Özge Timuçin, Asbest Analiz Raporu, Asbest Ölçüm Teknikleri ve Asbest Kişisel Maruziyet ve Çevre Mühendisleri Odasından Çevre Mühendisi, Asbest Söküm Uzmanı Gülşen İşçilik de Asbest Sökümünde İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri konularında sunum yaptı.
Sunumların ardından uzmanlar, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Konuşmacılara sunulan teşekkür plaketi töreninin ardından katılımcılar toplu fotoğraf çektirdi.