ASLA UMUTSUZ OLMADIK, YİNE BAŞARDIK!
Bugün yayımlanan ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE ÇALIŞAN TEKNİK PERSONELE İLİŞKİN TEBLİĞ ile, bütün atıksu arıtma tesislerinde en az bir çevre mühendisi çalıştırılması zorunlu hale gelmiştir. (Tebliğ için tıklayınız!)
Kamuoyu ile paylaşılmamış farklı zamanlardaki taslak hallerinde zaman zaman içerisinde "çevre mühendisi" ifadesi dahi bulunmayan, sadece belediyelerin tesislerini kapsayan (kentsel atıksu arıtma tesislerini) tebliğ, bugün sanayideki, organize sanayi bölgelerindeki atıksu arıtma tesislerini de kapsayacak şekilde, bütün atıksu arıtma tesislerinde "tesis sorumlusu" olarak çevre mühendisi bulundurma zorunluluğu ile yayımlanmıştır.
Bugüne kadar olmayan bu zorunluluk Odamızın uzun yıllardır göstermiş olduğu yoğun çabaların, ilkeli ilişkilerin, bilimsel bilgiye dayalı eleştiri kültürünün, iletişime verdiği değerin, Oda örgütlülüğünün güçlendirilmesinin sonucudur.
Kuşkusuz her yasal düzenlemede olduğu gibi bu düzenlemede de eksiklikler, aksaklıklar olabilecektir. Bu süreci Odamız en iyi şekilde takip edecek, ülkemizin atıksu arıtma tesislerinin en iyi şekilde tasarlanması, inşa edilmesi, işletilmesi için bilimsel bilgi ile katkı verecektir. Ülkemizin yüzey sularının, denizlerinin, yer altı sularının kirlenmesini önlemek mesleki disiplinimizin temel ilkesidir. Bu perspektifle mesleki haklarımızın ülkemizdeki çevre sorunlarından bağımsız olmadığını bir kez daha vurgulamak isteriz.
Odamız, çevre mühendisliği ile bağlantılı alt yapı hizmetleri konusunda yapılan ihalelerde mesleğimizin yok sayılması halinde tepkisini dile getirmekte, resmi ve hukuki süreçler yürüterek önemli kazanımlar da elde etmektedir. Bu süreci de en güçlü şekilde devam ettireceğiz.
Mevzuat düzenlemeleri bir sürecin sonucudur. Tebliğin daha iyi hale getirilmesi de yine emeklerimizle, katkılarımızla olacaktır.
Bu kapsamda, atıksu arıtma tesislerinde çevre mühendisi bulundurulma zorunluluğunu sahiplenen ve tebliğin yayımlanmasını sağlayan başta Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin BİRPINAR`a, Bakanlığın ilgili bütün bürokrat ve personeline teşekkür ederiz.
Şimdi bütün atıksu arıtma tesislerinde zaman kaybetmeden en az bir çevre mühendisi istihdamının sağlanması için Belediyelerin, OSB`lerin, özel işletmelerin harekete geçme zamanı!
Odamıza henüz üye olmamış olan meslektaşlarımızı da biran önce, vakit kaybetmeden Odamızın çalışmalarına, çabalarına katkı vermeye, üye olmaya davet ediyoruz.
Mesleği, meslektaşları, memleketi dert etmeye, üretmeye, bilimsel bilgi ile görüşlerimizi paylaşmaya devam edeceğiz. Meslektaşlarımızın özel sektör ve kamuda istihdamı için hiç durmadan çalışacağız.
Vardık, Varız, VAROLACAĞIZ!
Saygılarımızla,
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası