ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE ÇALIŞAN TEKNİK PERSONELE İLİŞKİN TEBLİĞ HK. TOPLANTI
ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE ÇALIŞAN TEKNİK PERSONELE İLİŞKİN TEBLİĞ HK. TOPLANTI
Değerli Üyemiz,
ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE ÇALIŞAN TEKNİK PERSONELE İLİŞKİN TEBLİĞ23.05.2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Atıksu Arıtma Tesislerinde Çalışan Teknik Personele İlişkin Tebliğ ile ilgili taslak aşamasından itibaren Şubemiz tarafından süreç ciddiyetle takip edilmiş, atıksu komisyonumuz tarafından hazırlanan ve ekte sunduğumuz Şube görüşümüz Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletilmek üzere Oda Yönetim Kuruluna gönderilmiştir.Odamız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile 26.09.2018 de gerçekleştirilen ÇED, İzin, Denetim ve Çevre Yönetimine Dair Hedefler ve Beklentiler Buluşmasına Şubemiz adına Şube Başkanımız E. Helil İNAY KINAY ve Yönetim Kurulu Üyemiz Serhat TANYERİ tarafından katılım sağlanmış, Şubemiz ilgili komisyonları tarafından gerçekleştirilen toplantılarla oluşturulan ve Şubemize kayıtlı BTB li Firmalarımız ve üyelerimiz tarafından Şubemize iletilen mesleki sorunlar ve görüşlerimiz, Oturumlar kapsamında ve özel görüşmeler ile Bakanlık yetkililerine iletilmiştir.
Atıksu Mevzuatı ve Uygulamaları Oturumu kapsamında; Atıksu Arıtma Tesislerinde Çalışan Teknik Personele ilişkin Tebliğ kapsamında belirtilen tesisi sorumlularının yalnız çevre mühendisi olması gerektiği, tebliğde tanımlanan eğitimlerin çevre mühendislerine yönelik değil, çevre mühendisine bağlı olarak çalışacak diğer teknik personele verilmesi gerektiği, Proje Onay Genelgesinde belirtilen proje koordinatörünün yalnız çevre mühendisi olması gerektiği konuları üzerinde durulmuştur. Ayrıca söz konusu Şube görüşlerimiz ve çevre mühendisliği eğitimi ve diplomalarımızın yeterli olduğu yüksek öğrenimle kazanılan hakların ise ilave eğitim ve sınavla ortadan kaldırılmasının hak kaybı olacağı ve kabul edilemez olduğu vurgulanmıştır.
Çevre mühendisliği eğitimi ve diplomalarımızın; meslek alanımıza yönelik ilave eğitim ve sınavlar ile mesleki yeterliliğe dönüştürülmesi sürecine karşı mücadele edilmesi yönündeki Şube görüşlerimiz, Odamız platformlarında Oda Yönetim Kurulumuza da kararlılıkla ifade edilmiştir.
Resmi Gazetede yayınlanan Tebliğ kapsamında;
- Atıksu Arıtma Tesisi Sorumlusu olarak çevre mühendisleri tanımlanmış, ancak bu yetkiyi alabilmek için eğitim ve sınav şartı getirilmiştir. Bu sınava girmek için ise yıl özelinde bir sınırlama getirilmiştir. Bu noktada Çevre Mühendisliği eğitimi ve diploması ile mesleki çalışma alanlarımızın en önemli alanlarından olan atıksu arıtma tesisi işletmeciliği ve sorumluluğu yapabilme yeterliliğimiz ilave bir eğitim ve sınav şartına bağlanmıştır.
- "Bakanlıkça verilen atıksu arıtma tesisi işletmesinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları eğitimini almış kişilere, bu Tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren 6 ay içinde başvurmaları halinde 6 ncı maddede yer verilen deneyim koşullarını sağlamaları durumunda çevre mühendisi olma şartı aranmaksızın, atıksu arıtma tesisi yeterlilik eğitimi ve sınavından muaf tutularak tesis sorumlusu belgesi verilir. " hükmü bulunmaktadır.
- "Tebliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mevcutta bir atıksu arıtma tesisini işletmekte olan ve üniversitelerin lisans programlarından mezun kişilere, 6 ncı maddede yer verilen deneyim koşullarını sağlamaları ve 3 (üç) yıl içerisinde atıksu arıtma tesisi yeterlilik eğitimini başarı ile tamamlamaları durumunda çevre mühendisi olma şartı aranmaksızın, çalışmakta oldukları atıksu arıtma tesisleri için tesis sorumlusu belgesi verilir." hükmü bulunmaktadır
Kamuoyunda Atıksu arıtma tesisi sorumlusunun çevre mühendisi olarak tanımlanması kapsamında; kazanılmış hak algısı oluşmuş olsa da Tebliğin bütününe yönelik bakıldığında Çevre Mühendisliği eğitimi ve diploması ile kazanılan temel hakların kaybı gerçeğini de göz ardı etmemek gerekmektedir.
23.05.2019 Tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Atıksu Arıtma Tesislerinde Çalışan Teknik Personele İlişkin Tebliğ ile ilgili olarak 27.05.2019 Tarihinde saat 19.00 da Şubemizde bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirilecektir. Tüm üyelerimizin katılımını dilediğimiz, oluşacak görüşlerimizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Oda Genel Merkezine ileteceğimiz toplantımıza katılımınız ve görüşleriniz çalışmalarımıza güç katacaktır.
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak Çevre Mühendisliği eğitimimiz ve diplomalarımız ile mesleğimizi gerçekleştirmek ve mesleki hak kayıplarımızın önüne geçmek mücadelemize kararlılıkla devam edeceğimizi siz değerli üyelerimizle bir kez daha paylaşıyoruz..
Saygılarımızla.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi