TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
BAKAN SARI: ‘MESLEĞİNİZ ÇOK ÖNEMLİ…

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet  Sarı, TMMOB ÇMO Başkanı Mert Güvenç, ÇMO Yönetim Kurulu Üyesi S. Yeşer Aslanoğlu, Ankara Şube Başkanı Baycan Taşdelen, Şube Sekreteri Yeşim Bek, Şube Saymanı İlkim Yiğit, Şube Yönetim Kurulu üyeleri Fatma Seda Turhan ve Filiz Ülger`in ziyaretinde, ‘Şu iki haftada gördüm ki, mesleğiniz çok önemli` diye konuştu.

ÇMO Başkanı Mert Güvenç, hayırlı olsun dileğinde bulunduğu ziyarette, ilk olarak ÇMO`yu tanıtarak, neler  yaptıklarını ve örgütlenmelerini anlattı. Ardından çevre sorunlarının konuşulduğu görüşmede Bakan Sarı, ‘Bu bakanlığa atandığımı öğrendiğimde mesleğim gereği şehircilik kısmının ağır basacağını sanmıştım. Ama şu geçen 2 haftada yaşadıklarım ve öğrendiklerim sonucunda tamamen çevreci oldum. Mesleğiniz çok önemli` dedi.  Güvenç de bunun üzerine, ‘Haklısınız Sayın Bakanım. Ancak,  Bakanlığın yayımladığı yönetmelikle bir Çevre Görevlisi kavramı çıkarıldı. Mühendislik Fakültelerinden mezun olan bizlere, adeta siz bu işi bilmiyorsunuz biz size 2 haftalık kurslarla öğreteceğiz dendi. Bir de sınav uygulaması vardı, itirazlarımız sonucu neyse ki, bu kaldırıldı ama Çevre Görevlisi kavramı halen devam ediyor. Biz Çevre Görevlisi değiliz, adımızın böyle anılmasını istemiyoruz, biz Çevre Mühendisiyiz` diye konuştu.

Çevre Mühendislerinin yaşadığı sorunları ve beklentileri maddeler halinde sıralayan Başkan Güvenç,  temel sorunlardan birinin de kamuda çevre mühendisi istihdamının yetersizliği olduğunu, yaşanan çevre sorunlarının büyük bir nedenin de bundan kaynaklandığını anlattı. Güvenç şöyle konuştu:

 "Bir gecede Çevre ve Orman Bakanlığı ikiye bölündü, Bakanlığın yetişmiş personellerinin bir kısmı Orman ve Su İşleri Bakanlığına geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu personelin yerine yeni personel almak yerine çok kritik bir hata yaparak, İl Müdürlüklerinde yetişmiş personeli merkeze çekti. Hem Bakanlığın ihtiyacı karşılanmadı, hem il müdürlükleri personelinden oldu. Şu anda taşra teşkilatları kötü durumda. Az personelle çok iş yapmaya çalışıyorlar ve denetimler aksıyor. Buna rağmen Bakanlığımız 2014 Kasım atamaları da dahil olmak üzere sadece 17 personel aldı. Bu sayı çok yetersiz."  Personel ihtiyacı konusunda eksikliğin farkında olduğunu ve gidermek adına çalışmalar yaptıklarını belirten Bakan Sarı da sözlerini şöyle sürdürdü:

 ‘Haklısınız çevre ülkemizde biraz ihmal edilmiş. Dünya çevreyi bu kadar önemserken bizim geriden gidiyor olmamız sıkıntılı. Çevre konularını yeniden ve en baştan ele alıp ona göre plan yapmalıyız.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çevre bakışını  eleştirmeden önce ülkenin çevreye bakışına bakmak lazım.  Toplumun bakışını değiştirmek, çevre bilincini bireylerde oluşturmak lazım. Beni ziyarete gelen, özellikle öğrencilere verdiğim mesaj, geleceğin mesleği çevre mühendisliği oluyor.`

Paris`te gerçekleşen iklim değişikliği zirvesinin de gündeme geldiği görüşmede Başkan Güvenç, Türkiye`nin verdiği taahhütlerin beklentilerin üzerinde olduğunu belirterek, bu taahhütlerin gerçekleştirilebilmesinin büyük bir adım olacağını söylemesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı, ‘Verileri tüm detaylarıyla tartışarak bu sonuca vardık. Dünya gündeminde bir değişiklik olmazsa bu taahhütleri yerine getirebiliriz. Fakat bildiğiniz gibi Rusya ile sıkıntılar yaşanıyor, doğalgaz akışında olası bir doğalgaz sıkıntısında bu açığı kömür vb. fosil yakıtlarla kapatmak durumunda kalırız. Bunun gibi olağanüstü bir haller yaşanmadığı sürece zirvede söylediğimiz rakamları tutturabiliriz" dedi.

Su yönetimi konusunda mevcut durumun sağlıklı işlemediğine de değinen ÇMO Başkanı, ‘Su konusu çevreden ayrı değerlendirilemez. Bu konuda da biran önce düzenleme yapılması gerekir. Bizim görüşümüz, su yönetiminin Çevre Bakanlığının işi olduğu yönündedir. Planlayıcı ve uygulayıcı Bakanlık aynı olmalıdır` diye konuştu.

Karşılıklı değerlendirmelerin ardından Başkan Güvenç, yoğun programına rağmen zaman ayırdığı ve ilgilendiği için Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet  Sarı`ya teşekkür ederek, Oda`ya davet etti. Bakan Sarı davet üzerine, ‘İlişki halinde olmamız, bilgilerimizi paylaşmamız önemli. Mümkün olan en kısa zamanda gelmek isterim` yorumunu yaptı.

Ziyarette hazır bulunarak çevre mühendisi eğitiminde yaşanan zorluklara değinen, bu meslek dalında Türkçe literatürün azlığından yakınan Bakanlık Müsteşarı Prof. DR. Mustafa Öztürk, ÇMO`ya birlikte kitap çıkarma önerisinde bulundu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni binada,  12 Aralık Cumartesi günü gerçekleşen ve bir saate yakın süren ziyaret oldukça sıcak ve samimi bir havada geçti. Her iki tarafın da en kısa zamanda tekrar biraraya gelmek konusunda hemfikir olmasının ardından toplu fotoğraf çektirildi.

14.12.2015 00:00
Okunma Sayısı: 947
Fotoğraf Galerisi