BEYAZ SARAY ŞOKU
Yargı, Atatürk Orman Çiftliğinde inşaatı süren ve kamuoyunda "Beyaz Saray" diye anılan başbakanlık binası inşaatının durdurulmasına yol açacak bir karar aldı.
3 bin ağaç kesildi AOÇde Atatürk Evi ile tarihi istasyonun bulunduğu ve 3 binden fazla ağaç kesilerek açılan alanda üst düzey güvenlikli "Başbakanlık binası" inşaatı yapabilmek için bölge, tarihi sit alanı olmaktan çıkarılmıştı. Ankara 11. İdare Mahkemesi, bölgenin 1. derece sit alanından 3. dereceye düşürülmesi kararını iptal etti. Mahkemenin dün aldığı karar, davayı açan sivil toplum örgütlerine tebliğ edildi.JAK Saray da deniyor Bölge, Başbakanlık binası olarak, AK Partililerin deyimle AK Sara^ olarak planlanmıştı.
Yüksek güvenlikli binanın projesi de, ABD başkanlarının kullandığı Beyaz Sarayı andıran şekilde hazırlanmıştı.
Milli tarih vurgusu Mahkemenin kararında şu ifadeler yer aldı: "Tarihi sit insanlık tarihi, milli tarihimiz veya askeri harp tarihi açısından çok önemli olayların cereyan ettiği ve bu sebeple korunması gerekli yerler, şeklinde tanımlanmış olup, bölge 1925te Atatürk tarafından kurulan ve bizzat vasiyet mektubu ile Hazineye bağışlanan AOÇnin Atatürkün mirası olduğundan ve çağdaş gereksinimlere göre geliştirilerek gelecek kuşaklara aktarılarak yaşatılması gerektiğinden..." Kararın sonuç bölümünde ise şöyle denildi: "...Bu alan içinde Atatürk Evi Müzesi, Gazi İstasyonu, Şarap, Meyve suyu fabrikaları, tarihi köprü arasındaki güzergah ve çevresinin de yer almasına karşın alınan bu kararın (3. dereceye düşürülmesi kararı) bu alanlara olan etkisinin yerinde incelemeye tabi tutulmadığı, ayrıca AOÇnin kuruluşumuzdan günümüze kadar bir bütünlük içinde değerlendirilmesine rağmen, bu kararın AOÇnin bütününe etki eder nitelikte olup olmadığının, gerekirse tüm arazi üzerinde detaylı bir araştırmaya girişilerek ortaya konulması gerekirken, bu hususta da bir araştırmaya girilmediği görülmüştür." Bir ay içinde temyiz Davalı Kültür ve Turizm Bakanlığı ile davaya müdahil olan Başbakanlığın, 1 ay içinde kararı temyiz etmesi gerekiyor. Temyiz istemini Danıştay görüşecek.
Yedi hektarlık alanı kapsıyor AOÇNİN Başbakanlık inşaatına açılmasına neden olan gelişme 2012de yaşandı. Ankara Tabiat Varlıkları Bölge Komisyonu, Başbakanlık binasının yapıldığı 7 hektarlık alanı, tarihi sit alanı olmaktan çıkardı.
Bunun üzerine Çevre Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası dava açtı.
Başkan: Öyle bir bulgu yok! 11. İDARE Mahkemesi kararı oy çokluğuyla aldı. Karara katılmayan Mahkeme Başkanı Eyüp Kaya, azlık oyu metninde, söz konusu alan için "İnsanlık tarihi, savaş tarihi ile milli tarih açısından, milli mücadele ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda büyük ve önemli olayların cereyan ettiğine ilişkin bir bulgunun olmadığı anlaşılmaktadır" dedi.