BİLGİ EDİN`ME`MİLLİYET GAZETESİ)
Resmî Gazetede 24.10.2003 tarihinde yayınlanan 4982 sayılı Bilgi Edinme Yasası 5. maddesi şöyle: Kurum ve kuruluşlar, bu kanunda yer alan istisnalar dışındaki her türlü bilgi veya belgeyi başvuranların yararlanmasına sunmak ve bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere, gerekli idarî ve teknik tedbirleri almakla yükümlüdürler.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası da bu yasa kapsamında 17.07.2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına aşağıdaki soruları yöneltti:
- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından proje başlamadan önce 3. Köprü ve köprü ile bağlantılı diğer projelere dair Bakanlığınızdan herhangi bir görüş veya bilgi istenmiş midir?
- Güzergâh değişikliğine neden olan kuş göç yolu ve yeraltı su kaynakları, milli parklar hakkında daha önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına herhangi bir görüş iletilmiş midir?
- 3. Köprü ve köprü bağlantılı diğer projeler kapsamında güzergâh üzerinde endemik türler var mıdır? Ne kadarlık bir doğal alan ve koruma alanı tahrip edilmiştir? Hangi bölgeden ne kadar ağaç kesilmiştir?
- 3. Köprü ve köprü ile bağlantılı diğer projeler kapsamında Bakanlığınızın gerçekleştirdiği izin lisanslar ve yaptığı denetimlerin sayısı ve sonuçları nelerdir?
Bu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Basın ve Halkla ilişkiler Müşavirliğinden gelen 21.08.2013 tarihli yanıt:
"3. Köprü ve bağlantılı projelere dair sorularınızın yer aldığı talebiniz incelenmiştir. 3. Köprü çalışmaları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve diğer ilgili kurum/kuruluşlarla ortaklaşa yürütülmektedir.
İlgili Bakanlıklar ve diğer kurum/kuruluşlarla koordineli olarak yapımı devam eden projenin, çevreye ve doğaya uyumlu bir şekilde yürütülmesi için işbirliği içerisinde çalışılmakta olup, sorularınızda dile getirdiğiniz konularla ilgili olarak gerekli hassasiyet ve özen gösterilmektedir.
Bilgilerinizi rica ederim..."