TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
BOZOĞLUNDAN TÜRKİYEYE DESTEK ÇAĞRISI

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, "Türkiye iklim değişikliğinde çok kırılgan bir ülke. İklim değişikliğinden sorumlu olmayan ama en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor. Son dönemde ciddi afetlerle karşı karşıya kalmaya başladık" dedi. Bozoğlu, Türkiye`nin Paris İklim Anlaşması çerçevesinde Yeşil İklim Fonu`ndan yararlanamamasını eleştirerek, enerji verimliliği, yatırımlar ve uyum faaliyetleri konusunda maddi olarak desteklenmesi gerektiğini söyledi.  

Bozoğlu, Almanya Çevre, Doğa Koruma, İmar ve Reaktör Güvenliği Bakanlığı Müsteşarı Jochen Flasbarth ile bir araya geldi. Flasbarth ile Paris Anlaşması ve iklim değişikliğine dair görüş alışverişinde bulunan Bozoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye yenilenebilir enerji kaynakları konusunda büyük bir çaba harcıyor. En son bin megawattlık bir rüzgar enerjisi santralinin kurumu için ihale yapıldı ve fiyat oldukça düşük çıktı. Bunlar önemli gelişmeler ancak elbette bir yandan da sorunlar devam ediyor. Örneğin hala termik santral projeleri yapılmaya çalışılıyor.

"En çok etkilenen ülke Türkiye"

Türkiye iklim değişikliğinde çok kırılgan bir ülke. İklim değişikliğinden sorumlu olmayan ama en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor. Özellikle son dönemde ciddi afetlerle karşı karşıya kalmaya başladık. Yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve iklim değişikliğinden kaynaklı afetlerden daha az zarar görmek için uyum sağlanması konusunda Türkiye`nin maddi desteğe ihtiyacı var."

"Türkiye`ye haksızlık"   

Bozoğlu, şöyle konuştu:

"Paris İklim Anlaşması çerçevesinde Yeşil İklim Fonu`ndan yararlanamıyoruz ve bu kanalların açılması gerek. İklim değişikliği konusunda Türkiye`ye verilen desteklerin birçoğu zamanla bu fonun kapsamına alınacak. Türkiye şu anda Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi`nde Ek 1 listesinde olan bir ülke yani gelişmiş ülke statüsünde göründüğü için fondan yararlanamıyor. Nisan 2017`de fon kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi konusunda bir proje başlatıldı. Türkiye bu projenin içindeyken daha sonra çıkartıldı. Brezilya ve Meksika gibi Türkiye`ye benzerlik gösteren ülkeler fondan yararlanmaya devam etti.  Bu durum Türkiye`ye haksızlık. Türkiye`nin enerji verimliliği, yatırımlar ve uyum faaliyetleri konusunda maddi olarak desteklenmesi gerekiyor."

 

Bozoğlu ayrıca Almanya`da kömürlü termik santrallerin yoğun bir şekilde çalıştığını, Welzow`daki açık ocak kömür işletmesinin genişletilmesinin endişe verici olduğunu söyledi. Flasbarth ise Paris İklim Zirvesi`nde Türkiye`ye verilen sözlerin yerine getirilmesi için çalıştığını belirtti. Flasbarth, "Türkiye`de yaşanan sorunlar sadece Türkiye`ye özgü değil. Hindistan, Çin ve Rusya`da da Türkiye`dekine benzer bir kalkınma pratiği yaşanıyor. Türkiye`nin çevre konusunda bunları yaşaması doğal" dedi. 

26.08.2017 00:00
Okunma Sayısı: 266
Fotoğraf Galerisi