TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
ÇED, İZİN, DENETİM VE ÇEVRE YÖNETİMİNE DAİR HEDEFLER BULUŞMASI BAŞLIKLI PANEL 26 EYLÜL 2018 TARİHİNDE ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI KONFERANS SALONUNDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ!

 

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Baran BOZOĞLU `nun açılış konuşması ile başlayan Panel yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

 

BOZOĞLU açılış konuşmasında; Panelin hedefleri aktardı.

İlk olarak ÇED İzleme konusuna değinen BOZOĞLU ÇED İzleme konusunun  önemli olduğunu ve izleme konusunda problemlerin çözümlenmesi gerektiğini belirtti.

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çevre Mühendisleri Odası`nın ÇED İzleme konusunda ortak bir çözüm için görüşmeler yaptığını ayrıca, halkın katılım toplantılarının son derece  önemli olduğunu, fikirlerin ve eksikliklerin bu toplantılar aracılığıyla görüşüldüğünü, bunlara ek olarak ÇED raporlarının içeriğinde de sorunlar olduğunu belirtti.

Yeterlilik Tebliği tartışmasına da değinen BOZOĞLU;  Büro Tescil Belgesi` nin çok değerli olduğunu, bu sayede hem merdiven altı firmaların sektöre girmemesi için bir bariyer hem de Çevre Mühendislerinin çalıştığı firmalardaki haklarının savunulması için çok önemli bir araç olduğuna ve bu sebeple  Büro Tescil Belgesi ve Oda Kayıt Belgesi gibi belgelere Tebliğ ve Mevzuatta daha fazla yer verilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

 

  BOZOĞLU, açılış konuşmasının devamında;

Atıksu Arıtma Tesisleri  için planlanan Tebliğ taslağı için işletmelerin  önemli olduğu,  temel beklentinin ise taslakta yer alan "Tesis Sorumlusu" ifadesinin Çevre Mühendisi olarak düzeltilmesini,

Atık konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca denetimlerin yapılması gerektiğini ve bu denetimlerin kamuya Çevre Mühendislerinin alımı ile düzeltilebileceğini,

Lisanslandırma, Atık Yağ Yönetimi ve Elektronik Atıkların yönetimi konusunda ciddi problemlerin yaşandığını ve bu problemlerin kaynağının ise üzerine düşen görevi yapmayan Belediyeler olduğunu,

Sıfır atık konusunun desteklenmesi gerektiğini ve Oda olarak sıfır atık konusuna eğitimlerle destek verilebileceğini vurgulayan BOZOĞLU son olarak;  

Cumhurbaşkanın üretim ekonomisine geçiş vurgusunun önemli olduğunu, desteklenmesi gerektiğini ve bu süreçte çevre sektörüne de büyük görevler düşeceğini, bu konuda sektörün hazırlıklı olması gerektiğini belirtti. Firmalara çağrı yapan BOZOĞLU, tecrübesiz çevre mühendislerinin de istihdam edilmesini istedi. Artık Bakanlığın başarı hikayelerini duymak istediğimizi belirterek bu hikayelere Odamızın katkı vermeye hazır olduğunu vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Panelde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına açılış konuşmasını gerçekleştiren Çevre Yönetimi Genel Müdür Genel Müdür Yardımcısı Recep AKDENİZ ise konuşmasında Türkiye`nin çevre sorunlarına değinerek  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak üstlerine düşen görevlerden bahsetti. Türkiye`nin bir çok çevre sorunu yaşadığını,  bunları ortadan kaldırmak istediklerini ve ülkemizin yerel çevre sorunlarının çözüme ulaşması için yapılan çalışmaları aktardı.

 

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı`da ÇED, İzin, Denetim ve Çevre Yönetimine Dair Hedefler Buluşması başlıklı Paneli onurlandırarak katılım sağlayanlar arasındaydı. Prof. Dr. Cumali Kınacı; TMMOB Çevre Mühendisleri Odasına teşekkürlerini ileterek, ASKİ`nin çalışmalarından, Su ve Atıksu arıtma teknolojilerinden bahsetti. Faaliyete geçmesi planlanan projeleri dile getiren KINACI, Ülkemizde yaşanan yerel çevre sorunlarından bahsederek çalışmalarına tüm hızıyla devam edeceklerini belirti.

 

Panel, üç oturum halinde devam etti.   

1. Oturumun Konusu  ÇED Mevzuatı ve Uygulamalarıydı.

İlk Oturuma  Başkanlık yapan Baran BOZOĞLU` na Konuşmacı olarak Endüstriyel Yatırımlar ÇED Daire Başkanı Cihan TATAR ve Çevre Yeterlilik Hizmetleri Daire Başkanı İbrahim ÖZDEMİR eşlik etti.

2. Oturumun konusu ise  Atıksu Mevzuatı (Yeni Tebliğ Taslağı ve Proje Onay Genelgesi)oldu.

 İkinci Oturuma  Başkanlık yapan Prof. Dr. Bülent KESKİNLER` e konuşmacı olarak Su ve Toprak Yönetimi daire başkanı GÜRSEL ERUL, Atıksu Teknolojileri ve Proje Şube Müdürlüğünden Çevre Mühendisi Muharrem Barış PEKCAN ve Kentsel Atıksu Kirliliği Önleme ve Şube Müdürlüğünden Biyolog Menderes İŞCEN eşlik etti.

3. Oturumun  konusu  Türkiye`de Atık Yönetimi ve Sorunlarıydı.

Üçüncü Oturuma  Başkanlık yapan Prof. Dr. Gülen GÜLLÜ` ye konuşmacı olarak Atık İşleme Daire Başkanı Sadiye BİLGİÇ KARABULUT ve Sıfır Atık Yönetimi Daire Başkanı Ahmet VARIR eşlik etti.

Gerçekleştirilen oturumlarda katılımcılardan gelen sorular alınarak cevaplandırıldı.

 

 

01.10.2018 00:00
Okunma Sayısı: 317
Fotoğraf Galerisi