ÇERNOBİL FACİASININ 27. YILDÖNÜMÜ!
Bu yıl Çernobil kazasının uzerinden tam 27 yıl geçmiş olacak. Kazanın 26 Nisan 1986 yılında Rusyanın, Çernobil bölgesinde bulunan Nükleer Santral de gercekleştiğini 27 yildir yazıyoruz.
Kazanin reaktörlerden birinin yanlışlıkla çalıstırılması sonucu gerçekleştiğini, kazanda bulunan radyo aktif maddenin sadece %5 nin atmosferimize, rüzgarımıza karışıtığını, 2 çalışanın kaza anında, 28 çalışanın ise bir kaç hafta içersinde öldüğünü, kazanın sonrasında bölgede artan troid kanseri vakalarının varlığını 27 yıldır yazmakta ve söylemekteyiz.
Toprağın ne kadar, türlerin ne şekilde radyo aktif maddeye maruz kaldığını araaştırma konularımıza, belgesellerimize ve tarihimize 27 yıldır söylüyoruz.
Bu yıl bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Enerji uretim yolu olarak bizim önümüze konulan Nükleer Santral eskimiş ve hala en tehlikeli enerji üretim yolarından birisi olarak görülmelidir.
Nükleer; suyumuza, bizim ile birlikte tüm canlılara, yeşile, toprağa ve en çokta yarına dair tehlikesini her daim koruyan bir tehlikedir.
Çernobile dair basitleştirmeleri yapan yatırimcılar ve onlarin savunuculari 27 yildir sadece troid kanserinde artış gözlenmiştir demektedirler.
Sizin sadeceleriniz, bizim ekmeğini alamayan, evini kurmayan, ilacini alamadigi icin dilenci muamelesi görenlerimizdir.
Nükleere karsi olmayı toplumsal refaha karşı olmak olarak sunanlara diyecek çok sözümüz var.
Sularımıza, havamıza, toprağımıza, çevremize, gelecegimize ve bedenimize taraf olduğumuz doğrudur.
Çernobili anlamak için biraz da kazadan sonrasina bakmak bu günü anlamak adına bize yardımcı olacaktır.
Kazadan hemen sonrası söz konusu reaktör büyük bir çatı ile korunak altına alındı. 200 tone yüksek radyo aktif maddenin içersinde kaldığı yapı ancak 1998 ve 1999 yıllarında sağlam bir şekilde inşaa edilmiştir. Sonrasında kurulan vakıf ile toplanan paralar ile çevresi boşaltılıp, düzenlenmeye çalışıldı. Bu süreç gösteriyor ki 27 yıldır tamir edilemeyen büyük bir hasarın anıtıdır Çernobil.
Santral büyük bir yaraya dönüştü ve toplanan bağışlar ile bu yara sarılmaya çalışılmaktadır. Bunun dışında 27 yıl boyunca Çernobil formunun yapmış olduğu araştırmalara göre 7 milyon insan Çernobil kurbani olarak tanımlanmaktadır.
Nükleer enerjinin dayatıldığı şu günlerde, ne bizi ne çocuklarımızı hiç birşeyin kurbanı etmeyelim.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası