ÇEVRE DANIŞMANLIK HİZMETİNDE YAŞANILAN SORUNLAR
19 Kasım 2011 tarihinde Şubemiz Mesleki Haklar Komisyonu tarafından düzenlenen Büro Tescil Belgeli Firmalar ile yapılan toplantı Şube Başkanı Semra Ocak`ın konuşmasıyla başladı. 25 firma temsilcisinin katıldığı toplantı Mesleki Haklar Komisyonu yürütücüsü Evin Nas`ın toplantının amacına ilişkin konuşmasıyla devam etti. Çevre Denetim Yönetmeliği, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisans Hakkında Yönetmelik, Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmeliklerle birlikte mesleğimizde gerçekleşen hızlı dönüşümün olumsuz etkilerinin çevre danışmanlığı yapmakta olan tüm meslektaşlarımız tarafından yakıcı bir şekilde hissedildiği ortaya çıktı. Ortak sorunlar karşısında hep birlikte mücadele ederek çözüme giden yolda başarı sağlanabileceğinin altı çizildi.
Çevre görevlisi belgesinin reddedilerek çevre mevzuatından çıkarılması için mücadele edilmesinin önemi, çevre danışmanlık hizmetinde karşılaşılan meslek etiği dışında kalan uygulamalara engel olabilecek önlemlerin alınması gibi çetrefilli sorunların tartışıldığı toplantıda yapısal sorunlara ilişkin bazı somut öneriler de dile getirildi.
Tüm katılımcılar tarafından dile getirilen önemli bir aksaklık da İstanbul Çevre il Müdürlüğü`nde yapılan başvuruların aylarca sonuçlanamaması oldu. Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının oluşturulmasıyla başlayan geçiş sürecini hala tamamlayamamış il müdürlüklerinde mevzuat bilgisine sahip az sayıda personel ile işlerin yürütülemediği ve tüm meslektaşlarımızın bu durumdan olumsuz etkilendikleri vurgulandı. Bakanlık birimlerine ilişkin bir diğer sorun da farklı birimlerde farklı uygulamalara tanık olunması ve bunun yarattığı eşitsizliğe çözüm olarak da çevre il müdürlüklerindeki uygulamaların belirli bir standarda bağlanmasının talep edilmesi konusunda ortaklaşıldı.
Çevre mevzuatındaki yönetmeliklerde bulunan çelişkilerin çözümüne ilişkin Bakanlık bünyesinde komisyonlar oluşturulması ve bu komisyonlarda Oda temsilcileri ile birlikte sektörün çeşitli alanlarında çalışmakta olan çevre mühendislerinin de yer almasının sağlanması konusunda öneriler getirildi. Yönetmeliğin Ek-1`inde yer alan firmalarda ayda 2 gün, Ek-2`de yer alan firmalarda sadece ayda 1 gün hizmet vermenin mevzuat gerekliliklerini yerine getirme noktasında oldukça eksik kalacağı belirtilerek gün sayısının arttırılması yönünde görüşlerimizin dikkate alınmasının hem hizmet standardını yükselteceği hem de talep edilen bedelde artışla sonuçlanacağı ortaya atıldı.
Çevre danışmanlığı yapmak üzere çevre görevlisi belgesi alan ancak bu konuda iş deneyimi yetersiz olan meslektaşlarımız için çeşitli eğitimlerin düzenlenmesinin gerekliliği vurgulandı ve çevre danışmanlığı hizmetine ilişkin bir asgari ücret tarifesinin uygulanmasının verilen hizmet kalitesini de olumlu etkileyeceğinin altı çizildi.
Toplantıda tartışılan sorunların Bakanlık ve İl müdürlüklerine hem yazılı olarak aktarılması hem de yapılacak görüşmelerde gündem yapılması kararlaştırıldı. Oda çatısı altında sürekli iletişimin sağlanması ve düzenli aralıklarla toplanarak ortaya çıkarılan sorunların çözümlerine ilişkin çalışmaların yapılması kararlaştırıldı.
Sonuç olarak çevre mevzuatındaki hızlı değişimler ve mesleğimiz üzerinde yapacağı etkiler konusunda hep birlikte çalışarak olumsuzlukları engelleyebileceğimiz ve böylece mesleğimizi ve haklarımızı koruyabileceğimiz konusunda ortaklaşıldı.