TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ARTIK EĞİTİM VE SINAV ŞARTI OLMADAN, İLK BELGE ÜCRETİ ÖDEMEDEN KENDİ DİPLOMALARIYLA ÇEVRE YÖNETİM HİZMETİ VEREBİLECEKLER!

29.11.2018 tarihinde TBMM`de kabul edilen Çevre Kanunu Değişikliği ile çevre mühendisleri olarak kanunda yer almayı başarmıştık. O gün, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası olarak açıkladığımız eğitim, sınav, belge ve ilk başvuru ücreti olmadan çevre danışmanlık işini yapabileceğimizi vurgulamıştık. Odamızın 13 yıldır sürdürdüğü kararlı, umutlu çabaların sonuçlarını almaya başladık ve kanun değişikliğinin sonrasında yeni yönetmelik bugün yayımlandı.

Bugün itibariyle çevre mühendisleri diplomalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı elektronik sistemine yükleyerek, ilk başvuru için herhangi bir ücret ödemeden, sınava ve eğitime girme zorunluluğu olmadan yetkilendirilecektir.

Ayrıca, çevre danışmanlık firmalarında çevre mühendisi bulundurma oranı %75`e çıkmış ve firma kurulabilmesi için gereken çevre mühendisi sayısı 2`den 3`e çıkartılmıştır. Bu düzenlemenin istihdam sayısında bir gelişme yaratabileceği öngörülse de çevre yönetimi hizmetinin serbest mühendislik hizmeti kapsamında firmaya ihtiyaç duymadan tek bir çevre mühendisi tarafından da yapılabilmesi sağlanmalıdır.

Bu önemli gelişme Odamızın varlığının önemini bir kez daha göstermiştir. Neden Odaya üye olmalıyız, neden TMMOB Çevre Mühendisleri Odası`nda omuz omuza, yan yana durmalıyızın cevabı bir kez daha görülmüştür. Bu noktada, öncelikle mesleki örgütlenmemizi sağlayan, Odamızın kurucularına, bugüne kadar genel merkez, şube, temsilcilik kurullarında yer alan, emek veren meslektaşlarımıza, Odamızın emekçilerine, öğrenci üyelerimize ve Odamızın, mesleğimizin sorunlarını dert eden tüm kişi ve kurumlara çok teşekkür ederiz.

Hiç kuşkusuz, Çevre Kanunu`nda ve bugün yayımlanan yönetmelikte eksiklikler, sorunlar bulunmaktadır. Bakanlıktan ayrılan veya emekli olan personelden vize ücreti alınmaması buna rağmen çevre mühendislerinden belge vize ücreti alınması, koordinatörün çevre mühendisi şartının yerine getirilmemiş olması, Ek-1 listesindeki tesislere verilecek hizmet için 3 yıl şartının bulunması gibi tartışmalı konuların bulunduğu görülmektedir.  Ayrıca, firmalar tarafından verilecek hizmete dair bir taban ücretin belirlenerek uygulanması da her zaman vurguladığımız gibi önemli bir ihtiyaç olarak görülmektedir. Odamız bütün bu eksiklikler ve sorunlara dair kamu yararı gözeten bir perspektif ile çaba harcamaya, çözüm üretmeye devam edecek, çözümün bulunamadığı noktada hukuki süreçleri değerlendirmeyi görev bilecektir. Bu kapsamda yayımlanan yönetmeliğe dair Odamızın bütün bileşenleri ile yapacağımız detaylı incelememiz sonrası görüşlerimiz kamuoyu ve Bakanlık ile paylaşılacaktır.

Değerli meslektaşlarımızın görüşlerini şube ve temsilciliklerimiz ile paylaşmalarını rica ederiz.

Çevre mühendisliği meslek disiplinin gelişmesi, onurunun korunması, kamu yararına çalışması ancak ve ancak biz çevre mühendislerinin etik değerlere sahip çıkması ile mümkündür. Bütün meslektaşlarımızın etik değerleri benimseyerek ve çevresel sorunlara karşı duyarlı olarak faaliyetlerini yürütmeleri ülkemizin ve dünyamızın geleceği, insanlığın geleceği için kritik öneme sahiptir.

Çevre sorunlarının önlenmesine odaklanılması ve kamu yararını esas alan bir anlayış ile Çevre mevzuatının geliştirilmesi, ülke koşullarını gözeterek güncellenmesi için çok daha fazla çalışacağız.

Saygılarımızla,

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası

31.07.2019 00:00
Okunma Sayısı: 1644
Fotoğraf Galerisi