ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI OLARAK 20 EYLÜL GÜNÜ İKLİM GREVİ ETKİNLİKLERİNİ DESTEKLİYORUZ
23 Eylülde New Yorkta gerçekleştirilecek BM İklim Eylem Zirvesinden önce Greta Thunbergin öncülüğü ile 20-27 Eylül tarihleri dünyanın dört bir yanında küresel iklim grevi haftası ilan edildi. BM İklim Eylem Zirvesinde küresel ısınmayı 2030 yılında 1,5 santigrad derece sınırında tutmak için gerekli adımları içeren somut planlar açıklanacak. Yeni hedefler ve taahhütler sıralanacak, eskilere neden ulaşılamadığı yeniden tartışılacak. Ancak bu zirve öncesi farklı bir etkinlik tüm dünyaya yayılıyor. Bu kapsamda ülkemizde de 20 Eylül günü iklim grevi etkinlikleri gerçekleştirilecek.
Türkiyenin iklim durumuna bakıldığında: Çevre Mühendisleri Odasının 5 Haziran 2019 Dünya Çevre Günü için hazırladığı Dünya Çevre Günü Türkiye Raporunda yer aldığı üzere; TÜİK verilerine göre 2017 yılında toplam sera gazı emisyonlarında ki en büyük pay %72,2 ile enerji kaynaklıdır. Türkiyede enerji kaynaklı salımların sebebi ise termik santralleridir. Türkiye, dünyanın en büyük 4. ve Avrupanın en büyük 2. linyit üreticisi ve tüketicisidir. Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla, hem sayı hem de kapasite bakımından en fazla termik santral planlayan ülkedir. Global Carbon Atlasa göre de 2017 yılında en fazla CO2 emisyonu yapan 15. ülke Türkiyedir. Daha iyi bir yaşam için küresel anlamda yenilenebilir enerji kaynakları tercih edilmelidir.
Çevre Mühendisleri Odası olarak; Ülkemizdeki tüm paydaşlar ile birlikte iklim değişikliği ile mücadeleye hep birlikte destek verilmesinin önemine dikkat çekmek istiyoruz. 17.09.2019 tarihinde gerçekleştirilen Oda Yönetim Kurulu toplantı sonrasında iklim grevi etkinliklerini destekleme ve bir parçası olma kararı alınmış olup Tüm Odaları ve üyelerimizi iklim grevi etkinliklerine katılmaya davet ediyoruz.