ÇEVRE MÜHENDİSLERİ SORUNLARINI KONUŞTU
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyeleri ile şube ve temsilciliklerden katılan ÇMO üyeleri, Çevre Görevlisi eğitiminin Oda tarafından yapılıp yapılamaması ve kamuda çevre mühendisi istihdamını artırmak için yapılabilecekler hakkında görüşlerini paylaştı.
ÇMO ikinci Başkanı Mert Güvenç, yönetime geldikleri dönemden bu yana yaşanan süreci özetledikten sonra, eğitim konusu ile ilgili son dönemde yaşanan tartışmaları özetledi. Oda genel merkezinin mücadelesini, 2007 yılından bu yana birimlerden gelen görüşler çerçevesinde sürdürdüğünü anlatan Güvenç, Odanın bu zaman içerisinde bakanlık yetkilileri ve TBMM`de grubu olan partilerin grup başkan vekilleri ile yaptığı görüşmeleri özetledi. Güvenç, Kamuda Çevre Mühendisi İstihdamı için birlikte bir mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizerek, birimlerin de il milletvekilleri ile Çevre Görevlisi Değil Çevre Mühendisi ve Kamuda Çevre Mühendisi İstihdamı için görüşmeler yapmasını önerdi.
Yönetim Kurulu Üyesi Yeşer Aslanoğlu ise konu hakkındaki bilimsel çalışmalardan ve çevre mühendisi akademisyenlerle oluşturulan rapordan söz ederek, Çevre Mühendisliği Eğitimi kapsamında eğitim çalıştaylarının sürdüğünü aktardı. Toplantıda söz alan Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Çıtır da 2007`den bu yana devam eden konunun, eğitim ilanı ile birlikte yaşanan mağduriyet nedeniyle, ilk kez ortaya çıkmış gibi tepki gösterilmesinin üzücü olduğuna dikkati çekti. Hem Çevre Görevlisi sürecinde, hem de Kamuya Çevre Mühendisi İstihdamı konusunda tüm birimler ile birlikte bir yol haritası çıkartılarak mücadelenin sürdürmesinin önemine değinen Çıtır, İstanbul ve İzmir`den gelen toplantıya ilişkin metinleri okudu.
ÇMO`nun 2007 yılından bu yana elinden geleni yaptığına inandığını aktaran Ankara Şube Başkanı Özge Ergen Güvenç, şu anki mevzuat nedeniyle yaşanan mağduriyeti gidermek için de odanın elini taşın altına sokması gerektiğini vurguladı. Toplantıya Adana`dan katılan Şube Başkanı Kenan Doğan ise kendi yaptığı çalışmalardan söz ederek, ‘Çevre Görevlisi ibaresi kabul edilemez. ÇMO, bakanlıkla kırkın üzerinde görüşme yaptı. Sınav şartı bu görüşmeler sayesinde kaldırıldı` hatırlatmasında bulundu. Doğan, çevre görevlisi eğitiminin Oda tarafından verilmesi gerektiğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.
Mersin İl Temsilciliğinden Sinan Can, çevre mühendislerine sınav ve eğitimin zorunlu olması gerektiğinin savunulmasını eleştirerek, konun kişiselleştirildiğini öne sürdü. Çevre yönetimi eksikliğinin Çevre Görevlisi kavramı ile kapatılmaya çalışıldığını söyleyen Can, ÇMO`nun bilimsel olarak bunu değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.
ÇMO`nun acil ve önemli konularda inisiyatif alması gerektiğini vurgulayan Konya Temsilciliğinden İlker İrioğlu da Çevre Görevli Eğitimi sürecine ÇMO`nun mutlaka müdahil olması gerektiğini belirtti. İrioğlu ayrıca, Adana, Antalya ve Kocaeli`de öğrenci üyelere verilen ücretsiz eğitimlerin bütün birimlerde yaygınlaştırılmasını önerdi.
Katılımcıların görüş ve önerilerinin dinlendiği ve tutanak altına alındığı toplantıya, Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu`ndan İkinci Başkan Mert Güvenç, Üyeler Yeşer Aslanoğlu ve Ozan Çıtır, Ankara Şube`den Özge Ergen Güvenç, Volkan Gençkurt, Özlem Yücel, Yeşim Bek, Gökçe Parer, Sinem Cem, Adana Şube`den Kenan Doğan, Hasan Tarı, Baha Akyüz, E. Su Turan, Antalya Şube`den Erdal Özdemir, Kocaeli Şube`den Çağdaş Tunç, Mersin Temsilciliği`nden, Sinan Can, Konya Temsilciliği`nden İlker İrioğlu, Samsun Temsilciliği`nden Kübra Küçük ve Düzce Temsilciliğinden Ayla Çavuşoğlu katıldı.