TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
Çevre Mühendislerinden İkizdere’deki Yıkıma Tepki!...

 

Çevre Mühendisleri Odası Rize‘nin İkizdere ilçesinde Cengiz İnşaat‘ın yapmak istediği Cevizlik Taş Ocağı Projesi‘nin bir yıkım projesi olduğunu ve ekolojik yıkım çetelerine karşı olduklarını açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan ÇMO, 5 Haziran Dünya Çevre Günü‘nün yaklaşmakta olduğunu ve bu günün kendileri için hiçbir zaman kutlanacak bir gün olmadığını ifade etti.

ÇMO yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Tam aksi; bu günler, ekolojik yıkıma dikkat çektiğimiz, çevreye karşı işlenen suçlarla mücadele ettiğimiz, bu mücadelelere çağrılarımızı yükselttiğimiz günledir.

Bu günler bizlerde 31 Mayıs 2011‘de HES karşıtı mücadelede kaybettiğimiz Metin Lokumcu‘nun ölüm yıl dönümü ve aynı zamanda Gezi Direnişi‘nin ilhamı ile 31 Mayıs - 5 Haziran Ekolojik Yıkım ile Mücadele Haftası‘dır.

Son günlerde Rize‘nin İkizdere ilçesinde Cengiz İnşaat‘ın yapmak istediği Cevizlik Taş Ocağı Projesine karşı İşkencedere Vadisi halkının mücadelesine tanıklık etmekteyiz. Bu yıl Ekolojik Yıkım ile Mücadele Haftası‘nda İkizdere‘deki mücadeleye omuz vermek, desteğimizi yükseltebilmek adına İkizdere özelinde tüm yıkım, talan projelerine karşı tüm Kaz dağlarına, Salda göllerine, Fırtına derelerine ve nicelerine doğru çağrımızı haykıracağız.

İKİZDERE UNESCO TARAFINDAN KORUNMASI GEREKEN VADİ LİSTESİNDE

İkizdere Bu mücadele ile sahip çıkılan alan; UNESCO tarafından dünyada korunması gereken 254 vadi listesinde yer alan vadilerden biri, sahip olduğu sular, ormanlar ve zengin biyolojik çeşitliliği ile nadir/hassas türlere ev sahipliği yapan bir ekosistem ve aynı zamanda doğal sit alanıdır.

Cengiz İnşaat‘ın yapmak istediği ve iktidar tarafından uygun bulunan Cevizlik Bazalt Ocağı Projesi; planlanan kapasite artışı ile birlikte patlatma yöntemiyle 37,02 ha alandan yılda 20.000.000 ton malzeme çıkarılmasını hedeflemektedir. Proje ile çıkarılan malzeme Rize İyidere Lojistik Limanı ve Dip Taraması projesi kapsamında bakım, onarım ve yol yapımı projelerinde kullanılacaktır.

CENGİZ İNŞAAT VE İKTİDAR GERİ DÖNÜLEMEZ EKOLOJİK YIKIMA NEDEN OLACAK

Bu proje kapsamında yapılacak patlatma, malzeme taşınımı vb. faaliyetlerin neden olacağı çevresel etkiler daha önce bölgede yapılan pek çok benzer projede olduğu gibi bölgenin bitki örtüsünü yok edecek, sularını kirletecek, yaban hayatını olumsuz etkileyecek; böylece doğal sit alanı olan vadide geri dönülemez bir ekolojik yıkıma neden olacaktır.

YÖRE HALKI AÇLIĞA VE GÖÇE MAHKUM EDİLECEK!..

Emek, bilim, doğa Doğaya düşmanı bu proje aynı zamanda emeğin de düşmanıdır. Bölge halkının temel geçim kaynağı olan organik çay üretimi, arıcılık ve büyükbaş hayvancılığı, taş ocağının çevresel etkileri nedeniyle sona erecek; yöre halkı açlığa ve akabinde göçe mahkum edilecektir.

İkizdere örneğinde de olduğu gibi doğanın ve emeğin düşmanı pek çok projeye izin almak için yazılan ÇED Raporları, projelerin çevresel etkilerinin boyutlarını olduğundan çok daha düşük göstermekte, söz konusu etkilere önlem olarak oldukça yetersiz taahhütler içermektedir, dolayısıyla bilimsel değildir ve kabul edilemez!

Ekolojik yıkıma karşı İktidarın İkizdere‘den, Mersin Akkuyu‘ya, Hasan Keyf‘den, Ergene Havzasına, Hewsel‘den Kanal İstanbul‘a kadar ülkenin dört bir yanında "kalkınma, ekonomik büyüme, 2023 hedefleri" propagandalarıyla gerçekleştirmeye çalıştığı rant ve yıkım projeleri, başta kendisine yakın Cengiz Holding ve türevleri olmak üzere sermaye gruplarını zenginleştirirken halkın geleceğini ve ekolojik  yaşamın sürekliliğini yok etmektedir.

Rize‘nin Pazar İlçesinin Haçapit Köyünde yapılan ve büyük ekolojik yıkıma neden olan taş ocağı engellenemediği için bugün İkizdere‘de benzer bir yıkımı yapma gücünü kendinde bulan iktidar ve sermaye, yarın İkizdere‘den aldığı güçle Kanal İstanbul ve başka büyük yıkım projelerini hayata geçirmek için attığı adımları sıklaştıracaktır.

Çevre Mühendisleri Odası olarak başta İkizdere mücadelesinin en önünde yer alan kadınlar olmak üzere tüm mücadele edenleri selamlıyor, tüm yurdu bu mücadeleye sahip çıkıp; büyütmeye çağırıyoruz.  Bizler bir kez daha ilan ediyoruz ki tüm mesleki birikim ve becerilerimizle emeğin, bilimin, doğanın ve İkizdere halkının yanında; iktidarın yıkım politikalarının ve sermayenin nemalandığı rantın tam karşısındayız!"

Habere ulaşmak için tıklayınız.

 

 

12.05.2021 00:00
Okunma Sayısı: 297