ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİ VE MESLEK ALANINDAKİ GELİŞMELER ÇALIŞTAYI YAPILDI
Odamızın, hızla büyüyen meslek alanımız ve üniversitelerdeki çevre mühendisliği eğitimine dair bir yol tayin etmek adına yapmış olduğu "Çevre Mühendisliği Eğitimi ve Meslek Alanındaki Gelişmeler" Çalıştayı, 25-26 Mart 2011 tarihlerinde Antalya‘da gerçekleştirildi. Meslektaşlarımızın mezun olduğu Çevre Mühendisliği Bölümlerinin Bölüm Başkanlarının katıldığı çalıştayda, mesleğimizin gelişim sürecine dair önemli sonuçlara varıldı.
26 Bölüm Başkanlığının ve Çevre ve Orman Bakanlığı Genel Müdür Yardımcılarının katılım sağladığı Çalıştay‘da, Çevre Mühendisliği Bölümlerinin eğitim programları, akreditasyon süreçleri başta olmak üzere bölümlerdeki Öğretim Üyelerinin akademik çalışmaları konuşuldu. Ayrıca Çevre Mühendisliği Meslek Alanındaki gelişmeler ve bu kapsamda Çevre Mühendisliği Eğitiminin hangi alanda ilerlemesi gerektiği çalıştayda tartışılan konular arasında yer aldı.
Odamızın 10. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Murat Taşdemir‘in gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, 1992 yılında Odamız tarafından düzenlenen "Çevre Mühendisliği Eğitimi ve Sorunları" adlı toplantıdan alıntılar yapılarak, bu tarihten günümüze Türkiye‘de Çevre Mühendisliği mesleğinin tanınması açısından eğitimden kaynaklanan sorunların büyük oranda sürdüğü belirtildi. Konuşmada, Çevre Kanunu hazırlıklarının yapıldığı 1992 yılında tartışılan çevre sorunlarının artarak devam ettiğine ve çevre ile ilgili idari yapılanmanın 19 yıl sonra hala netleştirilemediğine vurgu yapıldı.
Türkiye‘nin dört bir yanından gelen Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanlıklarının katıldığı Çalıştay‘da, eğitim programları akredite olmuş ya da bu süreç içerisinde bulunan Çevre Mühendisliği Bölümlerinin ilgili öğretim üyeleri tarafından yapılan sunuşlar ile çevre mühendisliği eğitiminde akreditasyon uygulamaları masaya yatırıldı.
Bunun yanı sıra, Çevre Mühendisliği Bölümlerinin akademik kadrolarının nitelikleri, meslek alanımız ile ilgili üniversitelerde yapılan bilimsel yayınlar, bu yayınların nitelik ve nicelikleri ve araştırmacı kadrolarının çalışmaları üzerinde somut tahliller de sunuşlar vasıtasıyla ortaya konarak tartışmaya açıldı. İki gün boyunca süren Çalıştayda yapılan sunumlar ve tartışmalar sonucunda, Çevre Mühendisliği Bölümlerinin bir takım sıkıntılar ile karşı karşıya olduğu belirtilmekle birlikte, meslek alanında yapılan akademik yayınların niteliklerinin giderek arttığı tespiti yapıldı.
Son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerin Çevre Mühendisliği Mesleği üzerinde yaptığı etkilerin de konuşulduğu toplantıda, Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik başta olmak üzere birçok mevzuat da görüşüldü.
"Çevre Mühendisliğinde Mesleki Mücadele" başlıklı sunuşunda Oda Başkanı Murat Taşdemir, Oda Yönetim Kurulu‘nun 11 ayda yapmış olduğu mesleki mücadeleden bahsederken, yönetmeliklerin değiştirilmesinde mesleğimiz adına kazanılan başarılarla birlikte ihalelere yapılan itirazların ve Bakanlığa verilen görüşlerin yönetmelikler üzerindeki etkisini de anlattı.
Çalıştay‘ın tartışma oturumlarının kolaylaştırıcılarından Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Bülent Topkaya, akreditasyon sürecinde üniversitelerin bilgi paylaşımının önemine işaret ederken; Oda Genel Sekreteri Hasan Şevki Çifçi, mesleki kazanımların elde edilmesinde Oda ile akademik çevrelerin birlikte hareket etmesinin olumlu sonuçlarına değindi. Çalıştayın sonunda, sonuç metnini okumak üzere söz alan Dr. Örgen Uğurlu ise, Çevre Mühendisliği ile ilgili yönetmeliklerde ilgili akademik çevrenin görüşlerinin daha ağırlıklı olarak yer alması gerektiğini vurguladı.
Sonuç olarak, bu tür çalıştayların Çevre Mühendisliği Bölümlerinin çalışmalarının değerlendirilmesiyle Çevre Mühendisliği araştırmacılarına yol göstereceği, akreditasyon deneyimlerinin bu vasıtayla aktarımının süreç içerisindeki diğer üniversitelere kılavuzluk edeceği ve bölümlerin bu şekilde ortak bir çabası ortaya koymasının bir meslek alanı olarak Çevre Mühendisliğine daha fazla sahip çıkılmasını sağlayacağı görüşüne varıldı. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası‘nın çevre mühendisliği eğitiminde yaşanan sorunların çözümüne yönelik akademisyenleri bir araya getirecek bir platform yaratmasının önemi vurgulanarak, bu konudaki çalışmaların sürdürülmesi dilekleri ile çalıştay sonlandırıldı.
Çevre Mühendisleri Odası‘nın, çevre mühendisliği eğitimi ile ilgili gelişimleri takip etme ve eğitim programları ile ilgili problemlerin çözümü için Çevre Mühendisliği Bölümlerinin toplanmasında aracı bir platform sağlaması açısından bunun gibi çalışmaların düzenli aralıklarla tekrarlanması dileği ile çalıştay sonlandırıldı.