ÇEVRE SEKTÖRÜNE DESTEK ŞART
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye`de Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi Paneli`nde (TÜRKTAY), çevre sektörüne desteğin şart olduğunu ve biran önce sağlanması gerektiğini söyledi.
Bozoğlu, panelin Türkiye`de Atık Yönetimi ile Geri Dönüşüm Stratejisi ve Uygulama Konuları başlıklı oturumundaki konuşmasına, ‘Ben grafikler, rakamlar vermeyeceğim. Ben bugün çevre mühendisleri ve sektör adına konuşacağım` diye başladı. Eleştiri olmadan doğrulara ulaşılamayacağını belirten ÇMO Başkanı, Türkiye genelinde çevre sorunları olan bölgelerde gördüklerine değindi. Ülke olarak bütüncül çevre mevzuatına ihtiyaç olduğunu kaydeden Baran Bozoğlu, ‘En önemli konu sağlıklı ve doğru bilgiye ulaşılması. Kamu kurumlarının şeffaflık ve katılımcılık anlamında kendisini geliştirmesi gerekiyor` dedi.
Çevre Sektörü Kamu Hizmeti Yapıyor, Destek Şart...
Atık alanında çalışan kurum ve kuruluşların kamu hizmeti yaptıklarına vurgu yapan ÇMO Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:
‘Atık yönetiminde teşvik önemli. Ben bilirsem ki, atığımı evimde ayrıştırdığımda apartman aidatımdan düşeceğini bu beni teşvik eder. Bu kuruluşlar çalışmalarını kamu için yapıyor, toplum ve doğa için yapıyor. Bu nedenle, hizmetlerin sağlıklı olması, Bakanlığın Ulusal Geri Dönüşüm Stratejileri Belgesi ve Eylem Planı uygulamalarının sağlıklı gerçekleştirilebilmesi, hayata geçirilebilmesi için teşvik şart. Bu kuruluşlar için kdv, akaryakıt ve elektrikte indirim, sgk için destek gibi teşvikler biran önce sağlanabilmeli ki, hizmetler yerine daha hızlı getirilsin.
Ayrıca gerek bu sektörde gerek diğer kurum ve kuruşlarda çevre mühendisi çalışması sağlanmalı. Özellikle belediyelerde, çevre mühendisleri iş güvenliği kapsamında, kadrolu çalıştırılmalı, taşeronda değil. Bakanlıktaki değerli çalışanların çabalarını görüyoruz. Ancak, gerek merkez, gerekse teşkilatlarda ciddi bir personel eksiği var. Bu nedenle kamuya çevre mühendisi gerekiyor.
Çevre Sorunlarının Konuşulması Çözümü Getirir…
Mevzuatların, yönetmeliklerin tek başına yeterli olmadığına dikkati çeken Bozoğlu, ‘2006 yılında Tuzla`da toprağın altından zehirli variller çıkarılmıştı. 2014 yılında İzmir Gaziemir`de, sonra Pamukova`da, geçen gün de İmrahor`da benzer olaylar yaşandı. Doğadan, toprağımızdan hala böyle atıklar çıkıyorsa sorumlusu hepimiziz…` dedi.
ÇMO Başkanı, ‘ Çevre sorunlarını dile getirenlere kızmayalım. Bu sorunlar dile getirilmediği, basında yer almadığı zaman çözüm önerisi de olamaz. Çevre sorunlarının konuşulması çözümü getirir. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığının artık başarı hikayelerini duymak istiyoruz. Bakanlıktan, yaptığı ve sonuç aldığı çevre sorunlarının hikayelerini dinlemek istiyoruz. Ve tabii ki, kamuya çevre mühendisi atanmasını…`
ÇMO Genel Sekreteri Cem Ferda Tunçer, Ankara Şube Başkanı İlkim Yiğit`in de katıldığı, bu yıl 7.si düzenlenen panelin sonundaki plaket töreninde ÇMO Başkanı plaketini, TAYÇED Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Saraç`ın elinden aldı.
ÇMO Başkanı Bozoğlu‘nun paneldeki konuşması aşağıdaki linkten izlenebilir:
https://www.youtube.com/watch?v=PrJuMh_UJBk