ÇEVRE TAHRİBATI UCM KAPSAMINA ALINDI
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM – The International Criminal Court), ekolojiye karşı işlenen suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar içerisinde sayma kararı aldı.
UCM, insanlığa karşı işlenen suçlar tanımını genişleterek ‘toprak gaspı` gibi ekolojiye dair suçları da kapsamına aldı. Karar, karbon emisyonlarının ormansızlaşmaya ve dolayısı ile toprak gaspına yol açması nedeniyle İklim Değişikliği`ne yol açan faaliyetler de UCM`nin yeni kapsamı içinde değerlendirebilecek. UCM, geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada, kapsamı içinde değerlendirdiği Ceza Hukuku`nu tanımlarken, ‘çevresel tahribatlar`, doğal kaynakların tüketilmesi` ve ‘kanunsuz şekilde mal ya da toprak gaspı`konularını da kapsamına dahil etti.
Türkiye için henüz geçerli değil
2002 yılında imzalanan Roma Statüsü ile faaliyetine başlayan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), bugüne kadar savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan uluslararası bir mahkeme işlevini yürütüyordu. Çevre tahribatı, doğal kaynakların tüketilmesi ve toprak gaspını da kapsamı içine alan mahkeme diğer tanımladığı suçlarda olduğu gibi Roma Statüsünün kabul edildiği 2002 ve sonrasında işlenen suçlar için işlem yapacak. Roma Statüsünü 139 ülke imzalamış durumda.
Henüz Roma Statüsü`nü imzalamadığı için, Türkiye`de işlenen çevre suçları hakkında UCM`ye başvurulamayacak.