TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI İDRİS GÜLLÜCE TARAFINDAN YAZILI OLARAK CEVAPLANDIRILMASI İÇİN SORU ÖNERGESİ VERİLDİ

 

Değerli Üyemiz;

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak; TBMM İstanbul Milletvekili Sn. Levent TÜZEL ile 02 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştirdiğimiz ve çevre görevlisi belgesi ile meslektaşlarımızın yaşadığı problemler, Bakanlık tarafından denetimlerin özelleştirilme çalışmaları, TMMOB-SGK protokolü ve mühendis asgari maaşları, kamuda çevre mühendisi istihdamı, değiştirilen ÇED yönetmeliği ve ÇED süreçleri, TMMOB`ye yapılan baskılar, İstanbul`da yaşanan çevre sorunları gibi birçok konuyu konuştuğumuz  görüşmenin ardından ile birlikte hazırladığımız aşağıdaki soru önergeleri, Levent TÜZEL tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yazılı olarak yanıtlaması için kendisine iletilmiştir.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, TMMOB‘nin geleneği olan demokrasi, emek, bilim ve doğa yanlısı tavrı sürdürerek mesleğine, emeğine ve geleceğine sahip çıkmaya devam edecektir

#KamuyaÇevreMühendisiLazım  #ÇevreGörevlisiDeğilÇevreMühendisi  #DirenTMMOB

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıda belirtilen sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 11.12.2014 

A.    Levent TÜZEL

İstanbul Milletvekili

 

 

21.11.2013 tarihinde yayımlanarak 01.01.2014 tarihinde yürürlüğe giren Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik uyarınca, Çevre Mühendisleri ‘Çevre Görevi‘ yapabilmek için Çevre Görevlisi Eğitimi almak zorunda bırakılmaktadır. Çevre Mühendisleri Odası bu uygulamaya itiraz etmekte ve düzeltilmesini talep etmektedir.

Anılan yönetmelikte çevre görevlisi, "faaliyetleri sonucu çevre kirliliğine neden olan ve/veya neden olabilecek ve Çevre Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak yürürlüğe konulan düzenlemeler uyarınca denetime tâbi tesislerin faaliyetlerinin mevzuata uygunluğunu, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığını değerlendiren, tesis içi yıllık denetim programları düzenleyen görevli" olarak tanımlanmaktadır.

Çevre Mühendisi ise, doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, doğal çevrenin korunması ve insan sağlığına uygun biçimde geliştirilmesi konusunda çalışan kişidir.

Çevre mühendisleri; çevre kirliliğinin önlenmesi kapsamında, çevre yönetim sistemleri ve planları,   çevresel etki değerlendirmesi (ÇED); içme ve kullanma suyu, evsel ve endüstriyel atık sular ile yağmur suları, katı atıklar, zararlı ve tehlikeli atıklar, evsel ve endüstriyel atıklar, hava kirliliği, gürültü, toprak ve yeraltı su kaynaklarının kirliliği konularında; etüd, fizibilite, proje,   araştırma, geliştirme ve planlama, danışmanlık ve eğitim, kontrolörlük, deneme işletmesi, muayene ve kabul, uygulama ve işletme yönetimi, keşif-şartname-ihale dosyası hazırlama ve düzenleme, hakediş ve kesin hesap, numune alma, deney, ölçüm, analiz ve modelleme hizmetlerini yürütürler.

Üniversitelerin Çevre Mühendisliği Bölümü‘nden mezun olan kişi; çevre konusunda dört akademik yıl boyunca eğitim görmüş kişidir. Bakanlığın dayattığı Çevre Görevlisi Eğitimi, Çevre Mühendisleri için 3, diğer meslek grupları için 6 gündür.

Bu tanımlardan ve hayattaki pratiklerden de anlaşılacağı üzere hali hazırda bir Çevre Mühendisi, bir Çevre Görevlisi tanım ve pratiğinden daha yetkindir.

Konuyla ilgili olarak;

 

1)     Bakanlığınız, 4 yıl akademik öğrenim gören Çevre Mühendislerini neden Çevre Görevlisi Eğitimine  tabi tutmaktadır?  Sizleri bu zorunluluğa iten gerekçeleri kamuoyuyla paylaşır mısınız?

2)      Çevre Görevlisi Eğitimi kapsamında verilecek ders konularını akademide gören tüm mühendislik ve meslek grupları neden bu eğitimlerden muaf tutulmamıştır?

3)      Çevre Mühendisleri ve odaları, akademik öğrenimleri ve pratik deneyimleri gözetildiğinde, Çevre Görevlisi Eğitimi verebilecek kapasite ve diplomaya (sertifika) sahiptir. Çevre görevlisi eğitimi,  neden Bakanlığınızda görevli çevre mühendisleri ve odaları eliyle kamu eğitim kurumlarında verilmemektedir?

4)      Çevre Mühendisleri‘ne Çevre Görevlisi Eğitimi‘ni zorunlu tutarak; üniversiteleri, üniversitelerin Çevre Mühendisliği bölümlerini, Çevre Mühendisliği‘nde görev yapan öğretim üyelerini, Çevre Mühendisliği bölümünde okuyan öğrencileri, mezun mühendislerin hayatlarının 4 yılını ‘hiç‘e indirdiğinizin farkında mısınız?

5)      Çevre Mühendisleri‘nin üniversitede aldıkları eğitime güvenmiyor ya da bu eğitimi yeterli bulmuyor musunuz? Öğrenilmesini istediğiniz konuları niçin üniversitenin ders programına dahil etmiyorsunuz?

6)      Ülke nüfusunun çoğunun asgari ücretle geçindiği bir ülkede, beş yıldızlı otellerde yaptığınız, pahalı eğitimleri, yeni mezun olmuş işsiz bir mühendisin bu pahalı eğitimlerden nasıl yararlanabileceğini düşünüyorsunuz?

 

 

 

 

 

 

12.12.2014 00:00
Okunma Sayısı: 79
Fotoğraf Galerisi