ÇEVRENİN VE ÇEVRECİNİN TEHDİT ALTINDA OLDUĞU BİR DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ
Dünyanın çevre sorunlarıyla boğuştuğu günümüzde 5 Haziran Dünya Çevre Günü bizim için hiçbir zaman kutlanacak bir gün olmamıştır. 5 Haziran, ekolojik yıkıma dikkat çektiğimiz ve çevre sorunlarıyla mücadeleye çağrı yaptığımız gün olmuş ve görünüşe göre maalesef olmaya da devam edecektir.
Bu nedenle, Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak Dünya Çevre Gününde, Finike İlçesinin Asarönü Köyü`nün Kızılcık yaylasından mesajımızı vermek istedik. Bölgedeki vahşi madencilik olarak tabir edebileceğimiz bazı taş ocaklarına karşı hukuksal mücadele vererek sedir ağaçlarının kesilmesine karşı direnen, 9 Mayıs 2017 tarihinde eşiyle yaşadığı yayla evinde öldürülen çevreci Ali Ulvi Büyüknohutçu ve eşi Aysin Büyüknohutçu çiftinin evlerinden seslenmek istedik. Antalya Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu üyelerinin de aramıza katıldığı etkinlikle çevreci çifti rahmetle anıyor, kendilerinin ölümü göze alarak verdikleri mücadelenin önemini vurgulamak istiyoruz. Ayrıca bölgedeki sedir ağaçlarına doğa yürüyüşü yapılmış ve bölgede bazı taş ocakları faaliyetlerinin ortaya çıkardığı görsel tahribat da görülmüştür.
Madencilik faaliyetlerine elbette karşı değiliz. Faaliyetlerin çevresel boyutları olduğu gibi ekonomik katkıları da yadsınamaz. Ancak tarihi ve doğal zenginlikleri azami ölçüde korunması gereken kentimizde madencilik faaliyetlerinin sadece ekonomik yönü esas alınarak ekolojik değerlerimize zarar verilmesine kesinlikle müsaade edilmemelidir.Şayet madencilik faaliyetinden geriye kirlenmiş sular, kesilmiş ağaçlar, kirlenmiş topraklar, yuvasız canlılar, mağdur olmuş yerel halk kalıyorsa buna bizim gibi herkes karşı çıkmalıdır.
Yeraltındaki değerler kadar yerüstündeki değerler de kıymetlidir. Yaşları ortalama 500 ila 2000 arasında olan, Lübnan bayrağında dahi yer alan, anavatanı Lübnan`da sadece 400 adet civarında kalan, geri kalanının da dünyada sadece Ülkemizde doğal yayılış alanı olan Toroslarda bulunan sedir ağaçları kıymetli değil midir?
Antalya‘nın Kumluca İlçesi Dibek Tabiatı Koruma Alanı‘nda bulunan ve yöre halkının "Ambar Katran" olarak adlandırdığı sedir ağacının 2327 yaşında dünyada bilenen en yaşlı sedir olduğunu, yine Elmalı Çığlıkara Tabiat Parkı sahasında "Koca Katran" isimli sedir ağacının 2023 yaşında Antalya`daki ender anıt ağaçlardan biri olduğunu kaçımız biliyoruz?
Para hırsı uğruna çevreyi öldürmekten insanı öldürmeye geçilmişse durum vahim boyuta ulaşmış demektir. Demek ki artık hem çevre hem de çevreciler tehdit altındadır. Böylesine kıymetli sedir ağaçlarını koruyor diye insan canına kıyılabilir mi? Çevreyi korumanın suç ve cezasının ölüm olduğuna kanaat getirecek kadar beyaz adamın gözü dönmüş müdür?
Dünya Çevre Gününde bu soruların cevaplarına yanıt arayıp doğanın bize verdiği uyarıyı tekrar tekrar hatırlayacağımız bir gün olmasını diliyoruz.
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi