TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
ÇEVRESEL GÜRÜLTÜ KONTROL YÖNETMELİĞİ HAKKINDA ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI GÖRÜŞÜ

 

ÇEVRESEL GÜRÜLTÜ KONTROL YÖNETMELİĞİ

TASLAĞI HAKKINDA ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI GÖRÜŞÜ

Görüşün pdf haline ulaşmak için tıklayız.

Taslağın Geneli Üzerindeki Görüş ve Değerlendirme

Teklif

 

Çevresel Gürültü Yönetimi sürecine dair 17 yıllık mevzuat ve uygulamaları ile çalışmaların geliştirilmesi ve amacına uygun sağlıklı yürütülebilmesi amacı ile bir süreç yürütülmektedir. Mevcut yönetmelik ve 17 yıllık çalışmalar sürecinde bilgi, birikim ve çevresel gürültü konusunda bir bilinç elde edilmesi noktasında kazanımlar oluşmuştur. Bu sürecin geliştirilerek iyileştirilmesi gerekmektedir. Hazırlanan taslak yönetmeliğin mevcut mevzuat ve uygulamalar ile değerlendirildiğinde oldukça yetersiz kaldığı, ÇGDY mevzuatının daraltıldığı görülmektedir. Taslak çalışma değerlendirildiğinde; hazırlanan taslak çalışmanın Çevresel Gürültü Yönetimi konusunda elde edilen kazanımlara yönelik bir kayıp olacağı öngörülmektedir.

 

Taslak yönetmelikte çevresel gürültü seviyesi belirlenmeye çalışılan kaynak seviyelerinde " arka plan gürültü seviyesi" göz ardı edilmiştir. " arka plan gürültü seviyesinin " göz ardı edilerek ortamın kaynak olmadan gürültü kalitesini dikkate almama yaklaşımı çevresel gürültü kavramı ortadan kaldırmaktadır. Özellikte Tablo 1 de verilen sınır değerler ve ölçüm noktasının yerleri; saha şartlarının bilinmeden oluşturulduğu izlenimi yaratmaktadır.

 

Çevresel Gürültü Yönetimi; kentleşme sanayileşme ve diğer faktörler ile birlikte daha etkin ve doğru planlanması gereken bir süreç halini almaktadır. 17 yıllık geçmişi ile mevcut yönetmeliğin oluşturulan taslak ile son derece geniş bir değişime tabii tutulması uygulamada farklı sorunlara da yol açacaktır. Bu nedenle; Bakanlık tarafından Çevresel gürültü yönetimi ile ilgili olarak geçmiş yıllarda da başarılı uygulamalarını gerçekleştirdiği, akademisyenler, uygulayıcılar, yerel yönetimler, meslek odaları gibi tüm paydaşların katılımı ile gerçekleştirilecek geçmiş 17 yıllık tecrübe birikim ve ihtiyaçların değerlendirileceği, daha iyi uygulama sürecine ulaşmak için öneri ve gelişmelerin paylaşılacağı çalıştay toplantı vb. tartışma ortamları ile mevzuat yapılanması sürecinin değerlendirilmesi daha verimli olacaktır.

 

Genel olarak gürültü/titreşim; kurumsal kaynakların sistematik faaliyetlerinden ortaya çıkan sürekli nitelikte ise rahatsız edici (eşik değerleri aşan ses) olarak kabul edilmektedir. Resmi denetim, bu tüzel kişiliklerin ürettiği gürültü/titreşimi, teknik usullerle izlemekte ve gösterge değerlerini aşanlara yaptırım uygulamakta, gürültü kaynağının (belirli saatler arasında) durdurulmasına, sektörel kayıplara yol açabilmektedir. Ancak gürültü/titreşim, bireysel, şahıs etkinliklerinden kaynaklandığında; rahatsız edicilik oranı algıya bağlanmakta, gürültü düzeyleri ölçülmeksizin mali cezalar da uygulanabilmekte, anlık (suçüstü) tespitler yapılamadığından çoğu da yaptırımsız kalabilmektedir.

 

Kırsal kesimdeki mezra tarzı yerleşimlerde konutlar arası mesafelerin büyük olması nedeniyle, vurmalı ve üflemeli çalgılar (davul, zurna) ve düğün konvoyları rahatsız edici düzeyde gürültü yapması beklenmez. Bu tür etkinlikler, köy idaresindeki her vatandaşın ilgili olduğu sosyal faaliyet şekli olup, geleneksel niteliktedir. Eğlencelerde çalgı ve yerel danslar, toplumun vazgeçilmez ritüelleri arasında yer almaktadır. Ancak imar planları ile aralarındaki mesafelerin 10 metreye kadar düşürüldüğü konutlar ve sığ kent yollarındaki düğün konvoyları, kapalı alanlarda vurmalı ve üflemeli çalgılar (davul, zurna) ile yapılan etkinlikler, faaliyetle ilgisi olmayan diğer insanlara gürültü kirliliği olarak yansımaktadır.

 

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği, Kara yolu araçlarında uyulması gereken şartlar için MADDE 9 - (1)/b) "Kamuya açık yerlerde çalıştırılan motorlu kara yolu taşıtlarının dış gürültü seviyesi ve egzoz sistemleri ile ilgili olarak 30/11/2000 tarihli ve 24246 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanan Motorlu Araçların Dış Gürültü Emisyonları ve Egzoz Sistemleri ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği (70/157/AT) kapsamında getirilen esaslar sağlanır. "

 

MADDE 9 - (1)/c) Motorlu kara yolu araçlarının kornaları gibi sesli uyarı cihazları ile ilgili olarak, 1/5/1999 tarihli ve 23682 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanan Motorlu Araçların Sesli İkaz Cihazları ve Bunların Takılması ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği (70/388/AT) kapsamında getirilen esasların sağlanması zorunludur.

 

Gürültüye hassas kullanımlar için gürültü kontrolü için MADDE 26 - (1)/ç) Bir motorlu araç üzerinde veya içinde; korna veya ses çıkaran başka bir cihazın zorunlu haller dışında gürültü rahatsızlığına neden olacak şekilde çalınması yasaktır.

 

Karayolları Trafik Yönetmeliği, (Madde 144/b) Uyarı işareti olarak kullanılan ses cihazlarının;

 

1)Yakın ilerisi görülmeyen, kavşak, dönemeç ve tepe üstü gibi yerlere yaklaşırken gelişini haber verme, yol ve trafik durumunun icabına göre, karayolunu kullananları uyarma ve geçme halleri dışında kullanılması,

 

2) Kamunun rahat ve huzurunu bozacak şekilde gereksiz veya gereğinden uzun ve ayarsız olarak seslendirilmesi ile şehir içinde havalı klakson kullanılması, yasaktır.

 

Aynı Yönetmelikteki 1 SAYILI CETVEL ile Bisiklette techizat olarak İhbar aleti, normal olarak 30 metreden duyulabilecek ses çıkarabilen zil, korna veya benzeri ses aleti şartı vardır.

 

Kompresörlü havalı korna genellikle tır, kamyon, otobüs ve van gibi ağır vasıta araçlarda kullanılmaktadır. Kent ortamında, inşaat makinelerinin birbirini ikaz etmesi için gerekenden çok az düzeyde ses gerekir. Bu nedenle, sesi daha etkili aktaran ve bir kilometre uzaktan bile duyulan bir kornaların, kentsel alanlarda kullanımı, trafik veya yayalar için gereksiz olup, insan sağlığını olumsuz etkileyecektir.

 

Yerel idareler, araç sürücülerinin gereksiz klakson çalmamalarını yasaklayıp, şikayet halinde araç sahipleri hakkında cezai işlem uygulamaktadırlar. Ancak bu tür yaptırımların caydırıcılığı, hem mali cezaların düzeyi ve hem de gürültü algı farklarından dolayı, oldukça düşük olmaktadır. İstanbul Valiliği tarafından 05.02.1951 tarihinde yürürlüğe konulan ‘klakson çalma yasağı‘, giderek uygulanamaz duruma gelmiştir.

 

Mevcut taslakta; inşaat faaliyetleri üzerindeki denetimi il müdürlüklerinin kabiliyetine indirgeyerek özellikle metropoller de hafifletmekte, eğlence yerlerinden kaynaklanan müzik faaliyetlerinin denetimi hususunda büyük boşluklar içermektedir.

 

Bunun dışında inşaat faaliyetlerine 22:00‘a kadar izin verilmesi hassas ve çok hassas kullanım alanları için pek çok sorunu (gürültü, titreşim, toz, trafik vb.) beraberinde getirecektir.

Önceki yönetmeliklere nazaran hassas, çok hassas kullanım alanı gibi tanımların bu yönetmelikten kaldırılmış olması ve taslağın emrettiği gürültü ölçüm metodu, özellikle konutlarla eğlence yerlerinin iç içe geçtiği zonlarda konutlar için oldukça dezavantajlı sonuçlar doğuracaktır.

 

Arka Plan gürültü ölçümleri ile ilgili sadece teknik terimlerin tanımı yapılmıştır. Arka plan ölçümlerin nasıl yapılacağı konusunda hiçbir ifade yer almamıştır. Bu durum ölçümler konusunda belirsizliğe neden olmaktadır.

 

İletim yolları ile ilgili hiçbir ifade yer almamaktadır. Bu konuda açıklayıcı bir tanımlamaya yer verilmemiştir.

 

Bitişik nizamda yapılması gereken ölçüm metotları ile ilgili hiçbir ifade yer almamaktadır. Bitişik nizamda sınır değerleri ilgili herhangi bir ibare bulunmamaktadır.

 

Çevresel ölçümlerin dayanağı konumunda ki "Çevresel Gürültü Ölçüm ve Değerlendirme Kılavuzu" yok sayılmıştır.

 

Yönetmelikte bahsedilen kurum ve kuruluşların temsilcilerinin uzmanlaşmasını sağlamak için sadece bakanlığın eğitim düzenlemesinin eksik ve yeterli olmayacağı değerlendirilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İnşaat faaliyetlerinin önünü açan hükümlerin taslaktan kaldırılarak hassas ve çok hassas kullanım alanlarının gözetildiği bir düzenlemeyle işletme faaliyetlerine ve müzik yayınlarına izin verilen bir taslak için başta meslek odaları olmak üzere toplumdan en geniş görüşlerin alınarak bu yönetmeliğin düzenlenmesi gerekmektedir.

 

Taslak Yönetmelik Tablo 1 de belirtilen Azami Çevresel Gürültü Seviyesi Sınır Değerleri Konut, Hastane vb. alanlarda toplum sağlığını etkileyebilecek düzeyde olduğu düşünülmektedir. Huzurevi, Hastane, Okul gibi çok hassas / hassas alanlar Yönetmelikte tanımlanması gerekmektedir.

 

Taslak Maddesi

Görüş ve Değerlendirme

Teklif

Tanımlar

MADDE 4

 

Bu bölümde "Müzik Yayını İzin Belgesi" / "Canlı Müzik İzin Belgesi" tanımının eklenmesi gerekmektedir.
İlgili tanım 10/8/2005 tarih ve 25902 sayılı R.G.‘de yayımlanan "İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik" ile Çevre Ve Orman Bakanlığı‘nın 2011/11 sayılı genelgesi göz önünde bulundurulmalıdır.

  

Tanımlar

MADDE 4 - (1)

a)  Akustik planlama: Çevresel gürültü seviyesinin arazi kullanımı, trafik düzenlenmesi, gürültü kaynaklarının kontrolü ve ses yalıtım tedbirleri kullanılarak planlanmasını,

Taslak metinde atıf yapılan "trafik düzenlemesi", "arazi kullanımı" terimleri esas itibariyle kaynak bazlı gürültü kontrolü içerisinde yer almakta olup taslak metin verilen ifadeler TS ISO 8297 standartı içerisinde incelenen gürültü kaynaklarını içermemektedir. Bu durumda "kaynak bazlı gürültü kontrolü" ifadesi Çevresel Gürültüyü oluşturan tüm gürültü kaynaklarını kapsamaktadır. Ayrıca "ses yalıtım tedbirleri" ifadesi ise Çevresel Gürültü Yönetimi kapsamında değerlendirilememekle birlikte tamamen alıcı nokta (yapı kabuğu ve yapı içi) gürültü kontrolü içerisindedir. Çevresel Gürültü Kontrolünün temel ilgi alanı gürültünün kaynakta ve iletim yolunda kontrolü ile ilişkilidir. Ses yalıtım tedbirleri ile ilgili olarak "Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik" hükümleri mevcut durumda bulunmaktadır. Anılan sebeplerle taslak metinde bulunan maddenin yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi uygun olacaktır.

Tanımlar

MADDE 4 - (1)

a)  Çevresel akustik planlama: Çevresel gürültü seviyesinin, kaynak bazlı gürültü kontrolü tedbirleri kullanılarak planlanmasını,

Tanımlar

MADDE 4 - (1)

b) Akustik rapor: Öngörülen çevresel gürültü seviyelerinin belirlendiği ve sınır değerlerin aşılıp aşılmadığını gösteren raporu,

"Akustik rapor" ifadesi genel olarak kullanılan bir ifade olup "akustik proje", "mimari akustik rapor" ile karışıklıklara neden olacağı gibi Taslak Yönetmeliğin MADDE 18 - (2) bendinde Taslak Yönetmeliğin EK-8‘ine yapılan atıfta bulunan standartların tümünün çevresel gürültünün belirlenmesi, hesaplanması ve gözlemine yönelik olmasından dolayı taslak metinde bulunan maddenin yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi uygun olacaktır.

Tanımlar

MADDE 4 - (1)

b) Çevresel Gürültü Raporu: Kaynak bazlı olarak hazırlanan, gürültünün kaynağı ve yayılımı ile ilgili bilgilerin verildiği, bu yönetmelik ile verilen sınır değerlerin aşılıp aşılmadığı ve gürültü azaltım önlemlerini teknik dayanakları ile gösteren raporu,

Tanımlar

MADDE 4 - (1)

f) Çevresel gürültü: Endüstriyel faaliyetler, ulaşım araçları, eğlence ve rekreasyon, inşaat ve işyerlerinden kaynaklanan istenmeyen sesleri,

Çevresel gürültünün belirlenmesinde kaynak bazlı gürültü kadar gürültü olarak algılanan sesin alıcı noktadaki seviyesi ve göreceli etkisi de önemlidir. Bu nedenle Taslak Maddede anılan konumlarda oluşan gürültünün (ses basıncının) çevreye yayılması veya alıcı noktaya ulaşması halinde çevresel gürültü meydana gelmektedir. Bu sebeple çevresel gürültü tanımının yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi uygun olacaktır.

 

Çevresel gürültü/titreşim için kaynak belirtmek, öngörülemeyen farklı gürültülerin/titreşimlerin kaynağının mevzuat dışı kalmasına yol açarak, yasaklanamayan veya cezalandırılamayan gürültü/titreşim türlerine izin verebilir.

 

Bu nedenle, kaynakları belirtilmeksizin, kriterlere göre gürültü/titreşim kabul edilenlerin genelini kapsayacak şekilde bir tanım yapılmalıdır.

 

Tanımlar

  

ÖNERİ 1

  

MADDE 4 - (1)

f) Çevresel gürültü: Endüstriyel faaliyetler, ulaşım araçları, eğlence ve rekreasyon, inşaat ve işyerlerinden kaynaklanan ve alıcı noktayı olumsuz etkileyen, istenmeyen sesleri,

 

ÖNERİ 2

  

f) Çevresel gürültü: Bakanlıkça bilimsel raporlara dayalı olarak belirlenen kriterlerdeki (gürültü göstergesi) eşik değerlerini geçen her türlü gürültüyü,

  

Tanımlar

MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;

...

 

g)  Çevresel titreşim: Maden ve taş ocakları, ulaşım araçları, sanayi ve inşaat makineleri gibi işlemlerden doğan ve yapılarda kullanım alanı dışında başka maksatlarla kullanılan hacimlerdeki faaliyetler sırasında oluşan genellikle katı, sıvı ve gaz ortamlarda yayılan ve insan vücudunca hissedilen mekanik salınım hareketlerini,

 

Çevresel gürültü/titreşim için kaynak belirtmek, öngörülemeyen farklı gürültülerin/titreşimlerin kaynağının mevzuat dışı kalmasına yol açarak, yasaklanamayan veya cezalandırılamayan gürültü/titreşim türlerine izin verebilir.

 

Bu nedenle, kaynakları belirtilmeksizin, kriterlere göre gürültü/titreşim kabul edilenlerin genelini kapsayacak şekilde bir tanım yapılmalıdır.

 

Tanımlarda, "...insan vücudunca hissedilen ..." gibi sübjektif kriterlere yer verilmemelidir.

 

(Ayrıca, "...inşaat makineleri gibi işlemlerden doğan ..." anlam düşüklükleri düzeltilmelidir)

Tanımlar

MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;

...

 

g)  Çevresel titreşim: Bakanlıkça bilimsel raporlara dayalı olarak belirlenen kriterlerdeki eşik değerlerini geçen her türlü mekanik salınım hareketlerini,

 

Tanımlar

MADDE 4 - (1)

h)  Eğlence yeri: Bir konaklama tesisi bünyesinde veya müstakil olarak faaliyet gösteren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliği kapsamında yer alan müzik yayını yapan işyerini,

Taslak metinde bulunan "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliği" ifadesinin "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik" şeklinde değiştirilmesi gerektiği, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte eğlence yerlerinin ayrıntılı olarak tanımlanmasından dolayı ilgili yönetmelikteki tam ifade olan "umuma açık istirahat ve eğlence yeri" ifadesinin tanıma eklenmesi ayrıca özellikle ilgili yönetmeliğin tanımları arasında bulunmayan ancak müzik yayını yapan faaliyetlerinde tanım içinde değerlendirilmesi amacıyla ilgili taslak maddesinin yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi uygun olacaktır.

Tanımlar      

MADDE 4 - (1)

h)Eğlence yeri: Bir konaklama tesisi bünyesinde veya müstakil olarak faaliyet gösteren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında umuma açık istirahat ve eğlence yeri kapsamında olan ve müzik yayını yapan işyerini,

Tanımlar

MADDE 4 - (1)

m) Sessiz alan: Bakanlık ve/veya yetkili idare tarafından belirlenmiş; kırsal alanda trafik, endüstri veya rekreasyon faaliyetlerinden kaynaklanan her türlü gürültü rahatsızlığına maruz kalmayacak şekilde ayrılan alanı, şehirleşmiş alanda ise belirlenmiş bir çevresel gürültü gösterge değerinin üzerinde etkilenmenin olmadığı alanı,

Taslak maddesinde "yetkili idare" terimi yerine, gürültü haritası ve eylem planı yapmakla yetkili idare ifadesinin kullanılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Buna dayanak; olarak il içerisinde bir bölgenin sessiz alan olarak belirlenebilmesi için uzun dönemli ses seviyesi bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için kullanılabilecek kaynaklar gürültü haritaları ve eyleme planlarıdır. Bu sebeple gürültü haritaları ve eylem planları esas alınarak MÇK kararı ile belirlenecek sınırın altında uzun dönemli ses seviyesine maruz kalan alanların sessiz alan tanımı içerisine alınmasının uygun olacağı ve ilgili taslak maddesinin yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi uygun olacaktır.

Tanımlar

MADDE 4 - (1)

m) Sessiz alan: Bakanlık ve/veya gürültü haritası ve eylem planı yapmakla yetkili idare tarafından belirlenmiş; kırsal alanda trafik, endüstri veya rekreasyon faaliyetlerinden kaynaklanan her türlü gürültü rahatsızlığına maruz kalmayacak şekilde ayrılan alanı, şehirleşmiş alanda ise MÇK kararı ile belirlenmiş bir çevresel gürültü gösterge değerinin üzerinde ses seviyesinin olmadığı alanı,

  

Taslak Yönetmelik içerisinde "yetkili idare" tanımlanmamıştır. Yetki ve sorumlulukların belirlenmesi için "Yetkili idare" tanımının yapılması gerekmektedir. Bu amaçla Taslak Yönetmeliğin uygulanmasında izleme ve denetim faaliyetleri ile idari yaptırım uygulama konusunda yetkili idarenin belirlenmesi 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında Bakanlığın yetki devri yapmasına bağlanması ve yetki devri yapılan idarenin izleme ve denetim faaliyetleri ile idari yaptırım uygulama konusunda yetkili idare olarak anılmasının, idarelere söz konusu Yönetmelik Taslağı ile verilen görevlerin (gürültü haritası ve eylem planı yapmak) icrasından kaynaklanan "yetkili idare" olmaları durumu ile karıştırılmasını engelleyeceği değerlendirildiğinden Taslak Yönetmeliğe yukarıda teklif edilen bendin eklenmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

Tanımlar

MADDE 4 - (1)

p) Yetkili idare: Bakanlık tarafından izleme ve denetim faaliyetleri ile idari yaptırım uygulama konusunda yetki devri yapılmış idareleri, yetki devri yapılmayan yerlerde İl Müdürlüklerini,

Tanımlar

MADDE 4 - (1)

...

Taslak Yöneliğin Tanımlar kısmında bulunan eylem planları tanımıyla uyum ve  eşgüdüm sağlamak amacıyla gürültü haritası tanımının eklenmesinin uygun olacağı, buna dayanak olarak; kısa vadeli saha gözlemleri ve ölçümleri ile tespitin mümkün olmadığı gürültü dağılım ve maruziyet sorunlarının ancak gürültü haritaları ve eylem planları ile ortaya çıkarılabileceği ve Taslak Yönetmeliğin amaçlarına katkı sağlayacağı açık olan ifadelerin tanımlar bölümünde yer almasının faydalı olacağı değerlendirildiğinden Taslak Yönetmeliğe yukarıda teklif edilen bendin eklenmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

Tanımlar

MADDE 4 - (1)

r) Gürültü haritası: Uzun dönemli olarak hazırlanan belirli bir alandaki ses seviyesi dağılımını ve sesin yayılımını gösteren tematik haritaları,

Tanımlar

MADDE 4

...

Bu bölüme açık eğlence yeri, yarı açık eğlence yeri ve kapalı eğlence yeri tanımları eklenmeli ve yönetmelikte işletmelerin müzik yayın faaliyetleri bu kriter de göz önüne alınarak düzenlenmelidir.

 

 

Açık eğlence yeri: Oluşan sesin, bütün cephelerden atmosfere direk geçişine izin verecek şekilde olan eğlence mekânlarını,

Yarı açık eğlence yeri: En az bir cephesi veya üstü açık olan veya kullanılan yapı elemanı portatif veya açılıp kapanabilir özellikte olan, içeride oluşan sesin atmosfere direkt geçişine imkân verecek şekilde açıklık (kapı, pencere, havalandırma ve benzeri) bulunan eğlence mekânlarını,

Kapalı eğlence yeri: Bütün cepheleri ve üstü yapı elemanları (beton, tuğla, cam ve benzeri) ile kapalı olan ve içeride oluşan sesin; kapı, pencere ve benzeri açıklıklardan atmosfere direkt geçişine imkân vermeyecek şekilde önlem alınmış eğlence mekânlarını,

İfade eder.

 

Görev, Yetki ve Sorumluluklar

MADDE 5 - (2) İl Müdürlükleri;

a) Bakanlıkça belirlenen usuller çerçevesinde bu Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, izleme ve denetim faaliyetlerini gerçekleştirmekle,

Yetki devri bulunmayan Büyükşehir, İl, İlçe Belediye Başkanlıkları ve İl Özel İdarelerinin sınırları içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün Taslak Yönetmelik kapsamında görevlendirildiği izleme ve denetim faaliyetleri neticesinde idari yaptırım uygulayabilmesi ayrıca Taslak Yönetmeliğin 20 nci maddesi ile uyum ve eşgüdüm sağlanması amacıyla yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Görev, Yetki ve Sorumluluklar

MADDE 5 - (2) İl Müdürlükleri;

a) Bakanlıkça belirlenen usuller çerçevesinde bu Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, yetki devri yapılmamış alanlarda izleme ve denetim faaliyetlerini gerçekleştirmekle, bu yönetmeliğin ihlalinin tespiti halinde idari yaptırım uygulamakla,

Görev, Yetki ve Sorumluluklar

MADDE 5 - (3) Büyükşehir, İl, İlçe Belediye Başkanlıkları ve İl Özel İdareleri;

Yetki sahaları içinde;

a)  Bakanlıkça belirlenen usuller çerçevesinde bu Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik izleme ve denetim faaliyetlerini gerçekleştirmek, gürültü kaynakları için akustik rapor hazırlattırmak, bu raporları incelemek ve değerlendirmekle,

"Akustik rapor" ifadesinin (4. Md/b) kapsamında değişikliği talep edildiğinden ve Büyükşehir, İl, İlçe Belediye Başkanlıkları ve İl Özel İdareleri‘nin Taslak Maddesinin ilgili bendinde belirtilen faaliyetleri gerçekleştirmesi, gürültü kaynakları için hazırlatılacak çevresel gürültü raporu ile ilgili iş ve işlemleri gerçekleştirilmesinin yetki devri şartına bağlanmasının çevresel gürültünün kontrolünün etkin ve kamu kaynaklarının verimli kullanılması noktasında son derece önemli olması sebebiyle Taslak Maddede anılan idarelerin personel ve teknik kapasitelerin de değerlendirilmesinin temini bakımından Taslak Maddenin (a) bendinde anılan görevlerin yetki devri şartına bağlanması ve taslak maddesinin yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Görev, Yetki ve Sorumluluklar

MADDE 5 - (3) Büyükşehir, İl, İlçe Belediye Başkanlıkları ve İl Özel İdareleri;

Yetki sahaları içinde;

a) Bakanlıkça belirlenen usuller çerçevesinde yetki devri yapılması halinde bu Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik izleme ve denetim faaliyetlerini gerçekleştirmek, gürültü kaynakları için çevresel gürültü raporu hazırlattırmak, bu raporları incelemek ve değerlendirmekle,

Görev, Yetki ve Sorumluluklar

MADDE 5- g) Bu Yönetmeliğin uygulanmasından sorumlu kurum ve kuruluş temsilcilerinin uzmanlaşmasını sağlayıcı eğitim programlarını uygulamakla,

  

Söz konusu eğitimler bakanlık ile yapılmış protokoller ile uzun yıllardır ilgili odalar tarafından verilmektedir. Uzun yılların bu deneyim ve donanım birikiminin devre dışında bırakılması sorunlu bir bakıştır.

Görev, Yetki ve Sorumluluklar

MADDE 5 - g) Bu Yönetmeliğin uygulanmasından sorumlu kurum ve kuruluş temsilcilerinin uzmanlaşmasını sağlayıcı eğitim programlarını uygulatmak ve denetlemek,

Görev, Yetki ve Sorumluluklar

MADDE 5- ...

Gürültü haritalarıyla ilgili olarak farklı yazılımlar olması ve ücretlerinin çok yüksek olması nedeniyle Bakanlığın belirliyeceği ve web sitesinden ilgili kuruluş ve kişiler tarafından belirlenecek şartlar dahilinde kullanıma sunması sağlanmalıdır. Böylelikle kuruluş ve kişilerin münferiden yazılım temininin önüne geçilerek, tasarruf ve standardizasyon sağlanır. Bunun örneği Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı‘nın web sayfasında kullanıma sunduğu bina ısı yalıtım ile ilgili yazılım kullanımıdır.

MADDE 5(1)- ğ) Gürültü haritaları çıkarılmasında kullanılacak yazılımın Bakanlık WEB sayfasından yüklenmesi ve bu yazılımın kullanılmasını,

Görev, Yetki ve Sorumluluklar

MADDE 5 -(3) Büyükşehir, İl, İlçe Belediye Başkanlıkları ve İl Özel İdareleri;

Yetki sahaları içinde;

b)  Bu Yönetmeliğin ihlalinin tespiti halinde idari yaptırım uygulamak ve yapılan denetim ve idari yaptırım sonuçlarını İl Müdürlüklerine iletmekle,

Büyükşehir, İl, İlçe Belediye Başkanlıkları ve İl Özel İdareleri‘nin Taslak Maddesinin ilgili bendinde belirtilen faaliyetleri gerçekleştirmesi, gürültü kaynakları için hazırlatılacak çevresel gürültü raporu ile ilgili iş ve işlemleri gerçekleştirilmesinin yetki devri şartına bağlanmasının çevresel gürültünün kontrolünün etkin ve kamu kaynaklarının verimli kullanılması noktasında son derece önemli olması sebebiyle Taslak Maddede anılan idarelerin personel ve teknik kapasitelerin de değerlendirilmesinin temini bakımından Taslak Maddenin (a) bendinde anılan görevlerin yetki devri şartına bağlanması ve taslak maddesinin yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Görev, Yetki ve Sorumluluklar

MADDE 5 - (3) Büyükşehir, İl, İlçe Belediye Başkanlıkları ve İl Özel İdareleri;

Yetki sahaları içinde;

b)         Yetki devri yapılmış ise bu Yönetmeliğin ihlalinin tespiti halinde idari yaptırım uygulamak ve yapılan denetim ve idari yaptırım sonuçlarını İl Müdürlüklerine iletmekle,

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Gürültü Haritaları, Eylem Planları ve Akustik Raporlar

"Akustik rapor" ifadesinin (4. Md/b) kapsamında değişikliği talep edildiğinden taslak maddesinin yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi gerektiği düşünülmektedir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Gürültü Haritaları, Eylem Planları ve Çevresel Gürültü Raporları

İşyerlerinin Sorumlulukları

MADDE 6

(1) Çevresel gürültü ve titreşime asgari düzeyde neden olacak şekilde faaliyetlerini yürütmekle,

 (2) Yetkili idare tarafından istenen akustik raporu hazırlatmakla,

 (3) Yetkili idare tarafından belirlenen gürültü azaltım tedbirlerini uygulamakla,

 (4)      Yetkili idarenin talebine istinaden gürültü haritaları hazırlanması için gerekli olan verileri vermekle,

 (5) Çevresel gürültü seviyesinin belirlenmesi çalışmalarına destek olmakla,

 (6) Bu Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapmakla,

sorumludur.

Daha önceki yönetmelikte olan ve 7 Ocak 2022 Sayı:31712 de revize olan işyerinin sorumluluğunda olan ve mevcut şu anki uygulamada da çok hassas kullanım alanlarındaki açık ve yarı açık eğlence yerlerinde canlı müzik yayını yapılması yasaktır. Bu alanlarda, açık ve yarı açık eğlence yerlerinin kurulmasına izin verilmez. Bu alanlardaki mevcut açık ve yarı açık eğlence yerleri kapalı hale getirilir ibaresi bulunmaktadır.

Çok Hassas konut, Hassas konut, Açık, Yarı açık ifadeleri artık bağlayıcı değildir.

Çok hassas konutta Yarı açık olup, ölçüm değerlerinin uygun olması durumu nasıl değerlendirilecektir.

İşletmenin çok hassas konutlara yakın olduğu durumlarda tamamen kapalı olması ile ilgili bir tanımlama yapılmamıştır. Uygulama açısından eğlence yerlerine ön tespit çalışmasında bilgi vermek açısından tekrar aynı ibare getirilebileceği değerlendirilmektedir.

 

 

Gürültü haritaları

MADDE 7 - (1) Gürültü haritaları Ek-3‘de yer alan usul ve esaslar çerçevesinde hazırlanır.

 (2) Farklı gürültü kaynaklarından yayılan gürültü etkilerinin il bazında toplu olarak değerlendirilmesi için il gürültü haritaları hazırlanır.

 (3) İl gürültü haritaları uygun iletişim araçlarından yararlanılarak yayımlanır.

 (4) Kaynak bazında gürültü yönetimini sağlamak üzere yetkili idare kaynağa özgü gürültü haritası hazırlattırabilir.

  

Stratejik gürültü haritaları ile ilgili olarak, illerin gürültü haritalarını hangi periyot ile yenilemeleri gerektiği ifade edilmemiştir.

 

Ek 3 incelendiğinde hangi kurumların gürültü haritalarını hazırlaya yetkili olduğu belirtilmemiştir. Gürültü eylem planları ile ilgili olarak bu kriterler belirtilmektedir.

 

Eylem planları

MADDE 8 - (1) Gürültü azaltım ve kontrol tedbirleri Bakanlık tarafından belirlenir ve yayımlanır.

Gürültü haritalarının yapılması sonrası elde edilen veriler kullanılarak hazırlanan eylem planlarında ortaya konacak gürültü azaltım ve kontrol tedbirlerinin çoğunlukla konum ve zaman bazlı olması ve gürültünün ortaya çıktığı kaynağın işletme koşulları ile yayılım yolunun özel durumundan etkilendiği bilindiğinden gürültü azaltım ve kontrol tedbirlerinin, gürültü haritası ve eylem planı yapmakla görevli idarelerin sahadaki özel durumlarla birlikte tedbirleri değerlendirme potansiyelinden faydalanmak ve Taslak Yönetmelik ile ulaşılmak istenen amaca erişmek için taslak maddesinin yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi önerilmektedir.

Eylem planları

MADDE 8 - (1) Gürültü azaltım ve kontrol tedbirleri Bakanlık tarafından gürültü haritası ve eylem planı yapmakla görevli idarelerin görüşü alınarak belirlenir ve yayımlanır.

Eylem planları

MADDE 8 - (3) Eylem planları kapsamında belirlenen gürültü azaltım tedbirlerine yönelik yetkili idare tarafından kamuoyunun görüşü alınır.

Taslak Yönetmelik maddeleri arasında "yetkili idare" terimi açıklanmamıştır. Bu sebeple izleme ve denetim faaliyetleri ile neticesinde idari yaptırım uygulamakla yetkili idareler ile gürültü haritası ve eylem planı yapmak/yaptırmakla görevli idarelerin karıştırılmamasını temin etmek amacıyla taslak maddesinin yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi gerektiği önerilmektedir.

Eylem planları

MADDE 8 - (3) Eylem planları kapsamında belirlenen gürültü azaltım tedbirlerine yönelik gürültü haritası ve eylem planı yapmakla görevli idare tarafından kamuoyunun görüşü alınır.

Müzik yayını yapan işletmeler için çevresel gürültü kriterleri

MADDE 11

(1) Müzik yayını yapan işletmelerden kaynaklanan çevresel gürültünün önlenmesine ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir:

 

d) Müzik yayını yapan işletmelerden çevreye yayılan çevresel gürültü seviyesi, Ek-2‘de yer alan sınır değerleri sağlar.

 

 

d) Müzik yayını yapan işletmelerden çevreye yayılan çevresel gürültü seviyesi, Ek-2‘de yer alan sınır değerleri sağlar.

 

Buradaki Tablo 1: Azami Çevresel Gürültü Seviyesi Değerleri Saf Kaynak Gürültüsü değerleri midir, açıklık getirilmesi gerektiği düşünülmektedir.

 

İşletme faaliyet gürültüsü değerleri midir? Ses Gücü Seviyesi değerleri midir bilinmemektedir?

 

Çünkü sahada özellikle sahili olan İllerde deniz kenarlarında bulunan araç trafiği, müzik olmasa dahi, müzik yayını yapan işyeri gece 75 dbA seviyelerini sağlamaktadır.

 

Şikayet durumlarında değerlendirme nasıl olacaktır?

 

Bitişik nizam olan yerlerde ölçüm çalışmaları nasıl olacak ve nasıl değerlendirme yapılacaktır?

 

Ölçüm raporlama kıstasları ne olacaktır?

 

Tablo 1 de bulunan, İşyeri, Müzik Yayını yapan işyeri, Müzik yayını yapan deniz araçları, Endüstriyel Tesisler için İşyeri sınırından itibaren 3m ifadesi geçmektedir.

 

Endüstriyel bir tesis için ISO 8297 Standardında di: ölçüm noktası uzaklık (m)  hesaplanan değere göre yazılmaktadır. Burada direk 3m mi alınacaktır? Müzik yayını yapan tesisler içinde tek cephede mi yapılacaktır?

 

Tablo 1: Azami Çevresel Gürültü Seviyesi Değerleri tablosunda Lgag sınır değer olarak nasıl değerlendirilecektir?

 

Bu standartlara göre, özellikle eğlence ve işyerleri için ölçüm haritalamasından kaynaklı fiyat artışları da olacağından ekonomik boyutu da ele alınması gereken bir konudur.

         

 

 

 

 

Müzik yayını yapan işletmeler için çevresel gürültü kriterleri

MADDE 11 - g) Birden fazla müzik yayını yapan işletmenin veya müzik yayını yapan deniz aracının aynı anda faaliyet gösterdiği alanlarda, eylem planları hazırlanarak ilave gürültü kontrol tedbirleri değerlendirilir.

Değerlendirme

 

Müzik yayını yapacak olan işletmelerin bitişik nizamda yer aldığı pek çok örnek ülkemizde mevcuttur ve ilgili işletmelere her geçen gün yenileri eklenmektedir. Alıcıların hassas olduğu, konut ve işyeri komşuluklarına, bitişik İşletmelerin fiziksel şartlarının uygun hale getirilmesi ve bu koşullar altında müzik izni verilmesi uygun olacaktır.  Binaların Gürültüye Karşı Korunması Yönetmeliğinde önerilen, yüksek gürültülü (YG) faaliyetler ile I. derece hassasiyetteki alıcılar için önerilen hacimler arası hava doğuşlu ses yalıtım değerlerinden B sınıfı olan Dn,t,w= 64 dB‘nin sağlanması gereği uygun olacaktır. Bu sayede işletmeler faaliyete başlamadan önce ticari hacimin uygunluğunu test ettirerek, yatırım yapma ve yapmama kararı alabilirler. Ancak bununla birlikte, sonuç olarak gürültünün komşuluklara rahatsız edip etmediği ölçümler ile onaylanmalı ve işletmenin kaynağında ulaşabileceği en yüksek ses seviyesi tanımlanmalıdır.

 

Aynı koşullar, günün farklı saatlerinde hizmet veren pek çok işletme için geçerli olabilir. Örneğin, spor salonları, fırınlar gibi günün erken saatlerinde faaliyete başlayan ancak daha az gürültü üreten işletmelerin bulunacağı ticari hacimlerin, C sınıfı hava doğuşlu ses yalıtım değerini sağlamaları talep edilebilir. Bu şekilde, inşaat aşamasında işletmelerin gerekli tedbirleri almaları ve milli servet korunurken, bina sakinlerinin de konforu sağlanmış olacaktır.

 

Birden fazla işletmenin bir arada bulunduğu yazlık konumlar, alışveriş merkezleri gibi yapılar için ise, belediyelerin bu tip merkezleri - sokaklardaki gürültü düzeylerini kontrol altına almak amaçlı izleme sistemleri kurdurması önem arz etmektedir.  Bu tip konumlarda özellikle, işletmeler sorumluluk almaktan kaçınarak, gürültünün diğer işletmelerce yapıldığı konusunda yetkili otoriteyi ikna cabasında olmaktadır. Görev yapan gerek ölçüm personeli, gerekse idari yetkilikler zor pozisyonlarda kalmaktadır. Sorunların çözümü amaçlı olarak kaynak veya iletim yolu ile şikâyete konu olabilecek alıcı konumlarda izleme yapılmasını önermekleyiz. Özellikle tatil beldelerimiz ve büyük şehirlerimizin tamamında eğlence yerlerinin öbeklendiği bölgeler için bu tip önlemler alınarak, bunların takibi gerekmektedir.

 

Deniz araçları üzerinde müzik yayını yapılması sebebiyle oluşan gürültünün tespit edilmesi, deniz yüzeyinin yansıtıcı yüzey özelliği göstermesi, deniz aracının makinalarının ve deniz suyunun dalgalanması ile oluşan maske gürültüsü ve yansımalar sebebiyle TS ISO 1996-1 ve TS ISO 1996-2 standartları kapsamında değerlendirilememektedir. Bu sebeple müzik yayını yapan deniz araçlarından çevreye yayılan gürültünün tespit edilmesi Çevresel Gürültü kapsamında Taslak Yönetmelikte anılan standartlar kapsamında doğru olarak tespit edilemez. Bu nedenle gürültüye sebep olan deniz araçlarının Taslak Yönetmeliğin (c) bendi kapsamında kıyı hattından belirlenecek bir mesafede faaliyet göstermelerinin sağlanması uygun olacaktır. Ayrıca gürültü haritalaması ve eylem planı hazırlamam süreci, gürültü haritası ve eylem planı yapılacak alanın boyutlarına göre zaman alan ve maliyetli bir mühendislik modelleme ve planlama işi olduğundan kamu kaynaklarının verimli ve etkin şekilde kullanılmasının temini bakımından gürültü haritası ve eylem planı yapılacak alanlar arasında seçilimin sağlanması amacıyla sınır değer konulmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Taslak maddesinin yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi önerilmektedir.

 

 

Müzik yayını yapan işletmeler için çevresel gürültü kriterleri

MADDE 11 - g) Birden fazla müzik yayını yapan işletmenin aynı anda faaliyet gösterdiği alanlarda, işletmelerden kaynaklanan gürültünün, alanın arka plan gürültü seviyesini 9dBA‘dan daha fazla arttırdığının tespiti halinde söz konusu bölgeye özel gürültü haritaları ve müteakip eylem planları hazırlanarak ilave gürültü kontrol tedbirleri değerlendirilir.

Şantiye alanları için çevresel gürültü kriterleri

MADDE 13 (3) İnşaat ruhsatını düzenleyen yetkili idare tarafından, Yönetmeliğe uygun faaliyet gösterip gösterilmediği izlenir, ihlalin tespiti durumunda şantiye yetkilisi uyarılır ve İl Müdürlüğüne bilgi verilir.

İlgili maddenin mevcut haliyle yayınlanması durumunda, mer‘i mevzuata aykırı yürütülen şantiye faaliyetleri üzerinde "uyarı" dışında herhangi bir yaptırım yapılamamaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerinin özellikle metropollerde yürütülen mer‘i mevzuata aykırı şantiye faaliyetlerine zamanında müdahale edebilmesi personel sayısı ve kentlerde yürütülen inşaat faaliyetlerinin yoğunluğu göz önünde bulundurulduğunda mümkün değildir.

Şantiye alanları için çevresel gürültü kriterleri

MADDE 13 (3) İnşaat ruhsatını düzenleyen yetkili idare tarafından, Yönetmeliğe uygun faaliyet gösterip gösterilmediği izlenir, ihlalin tespiti durumunda çevre kanununun emrettiği cezai yatırım uygulanır.

Diğer faaliyetler için çevresel gürültü kriterleri

MADDE 14. ...

(2) Çevresel gürültünün önlenmesi, insanların ve diğer canlıların sağlığının korunması amacıyla her ne şekilde olursa olsun havai fişeklerin kullanımı yasaktır.

  

 

Bu yasaklamaya rağmen ülkemizde hali hazırda havai fişek üretimi, dağıtımı ve satışı için izini alınabiliyor olması çelişkidir.

Bu konu yönetmelik ile değil, kanun ile üretimi dağıtımı ve kullanımı yasaklanması ile çözülebilir.

Diğer faaliyetler için çevresel gürültü kriterleri

MADDE 14. ...

(2) Çevresel gürültünün önlenmesi, insanların ve diğer canlıların sağlığının korunması amacıyla her ne şekilde olursa olsun havai fişeklerin kullanımı yasaktır

  

Çevresel titreşim değerlendirme yöntemleri

MADDE 15 - (1) Maden, taş ocağı ve patlatma yapılan diğer faaliyetlerde; oluşacak hava şoku, taş savrulması, titreşim gibi çevresel etkilerin minimum düzeyde tutulacağı bir patlatma paterni uygulanır. EK-2‘deki usul ve esaslara göre patlatma yapılan alanın yakınındaki bina ve yapıların korunması için alınan tedbirler hazırlanan akustik rapor içerisinde detaylı olarak açıklanır.

"Akustik rapor" ifadesinin (4. Md/b) kapsamında değişikliği talep edildiğinden taslak maddesinin yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi önerilmektedir.. Ayrıca taslak maddede bulunan "patern" ifadesi "örüntü" ifadesi ile değiştirilmesi uygun olacaktır.

Çevresel titreşim değerlendirme yöntemleri

MADDE 15 - (1) Maden, taş ocağı ve patlatma yapılan diğer faaliyetlerde; oluşacak hava şoku, taş savrulması, titreşim gibi çevresel etkilerin minimum düzeyde tutulacağı bir patlatma örüntüsü uygulanır. EK-2‘deki usul ve esaslara göre patlatma yapılan alanın yakınındaki bina ve yapıların korunması için alınan tedbirler hazırlanan çevresel gürültü raporu içerisinde detaylı olarak açıklanır.

Eğitimler

MADDE 17

  

(1) Bakanlık, bu Yönetmeliğin etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak, teknik altyapıyı güçlendirmek amacıyla eğitim programlarının içeriğini belirler.

(2) Bakanlık, bu Yönetmeliğin uygulanması için gerekli olan eğitimleri düzenler.

(3) Eğitim programını başarı ile tamamlayanlara Bakanlık tarafından sertifika verilir. Eğitim sertifikaları beş yıl geçerlidir.

  

Bakanlık, bu Yönetmeliğin etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak, teknik altyapıyı güçlendirmek amacıyla eğitim programlarının içeriğini belirler.

(2) Bakanlık, bu Yönetmeliğin uygulanması için gerekli olan eğitimleri düzenler.

(3) Eğitim programını başarı ile tamamlayanlara Bakanlık tarafından sertifika verilir. Eğitim sertifikaları beş yıl geçerlidir.

 

Uzun yıllardır yetkin eğitmenlerimiz ile Çevre Mühendisleri Odası olarak aktif bir şekilde eğitimlerini düzenlediğimiz gürültü eğitimleri için, Bakanlık ile protokolü olan meslek odalarının aynı şekilde eğitim verme yetkisinin devam etmesinin uygun olduğu değerlendirilmektedir.

Eğitimler

MADDE 17

  

(1) Bakanlık, bu Yönetmeliğin etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak, teknik altyapıyı güçlendirmek amacıyla eğitim programlarının içeriğini belirler.

(2) Bakanlık, bu Yönetmeliğin uygulanması için gerekli olan eğitimleri uygulatır ve denetler

(3) Eğitim programını başarı ile tamamlayanlara Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurumlar tarafından sertifika verilir. Eğitim sertifikaları beş yıl geçerlidir.

 

Yeterlik

MADDE 18 - (1) Çevresel gürültü ve titreşim seviyesi ölçümlerinde görev alan kişiler Bakanlık tarafından verilen sertifikalara sahip olmalıdır.

 

(2) Akustik rapor ve gürültü haritaları hazırlayacak kurumlar, Ek-8‘de yer alan standartlara göre Bakanlık‘tan alınan yeterlik belgesine sahip olmalıdır

Eylem planlarını hazırlayacak kurumların da yeterlik belgesi sahibi olması uygun olacaktır.

Yeterlik

MADDE 18 - (1) Çevresel gürültü ve titreşim seviyesi ölçümlerinde görev alan kişiler Bakanlık tarafından verilen sertifikalara sahip olmalıdır.

                        (2) Akustik rapor ve gürültü haritaları, Eylem Planları hazırlayacak kurumlar, Ek-8‘de yer alan standartlara göre Bakanlık‘tan alınan yeterlik belgesine sahip olmalıdır

İzleme, Denetim ve İdari Yaptırım

 

İzleme

 

MADDE 19        

(1) Eğlence yerlerinin yönetmelik hükümlerine uygunluğu, canlı müzik iznini düzenleyen yetkili idare tarafından izlenir.

 

 (2) İşyerlerinin yönetmelik hükümlerine uygunluğu, işyeri açma ve çalışma ruhsatını düzenleyen yetkili idare tarafından izlenir.

  

 (3) Şantiye faaliyetlerinin yönetmelik hükümlerine uygunluğu, inşaat ruhsatını düzenleyen yetkili idare tarafından izlenir.

 

(1)                    Eğlence yerlerinin yönetmelik hükümlerine uygunluğu, canlı müzik iznini düzenleyen yetkili idare tarafından izlenir.

 

Canlı Müzik ifadesinin genelde yanlış yönlendirilmeye mahal verdiği düşünülmektedir.

 

 

(1) Eğlence yerlerinin yönetmelik hükümlerine uygunluğu, canlı müzik iznini düzenleyen yetkili idare tarafından izlenir.

(2) İşyerlerinin yönetmelik hükümlerine uygunluğu, işyeri açma ve çalışma ruhsatını düzenleyen yetkili idare tarafından izlenir.

(3) Şantiye faaliyetlerinin yönetmelik hükümlerine uygunluğu, inşaat ruhsatını düzenleyen yetkili idare tarafından izlenir

 

Şartlara riayet edilmesi hususunda 24 ayda bir ölçüm raporu yenilenir gibi bir madde ilave edilebileceği düşünülmektedir.

 

(1)      Eğlence yerlerinin yönetmelik hükümlerine uygunluğu, müzik ruhsatı  (canlı müzik ve bant yayını yapan işletmeler)   iznini düzenleyen yetkili idare tarafından izlenir.

 

 

 

 

(4) Eğlence ve İşyerlerinin yönetmelik hükümlerine uygunluğu teyit etmek amacıyla Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlar tarafından 24 ayda bir akustik rapor hazırlatılır.

İzleme, Denetim ve İdari Yaptırım

 

İzleme

MADDE 19 - (1) Eğlence yerlerinin yönetmelik hükümlerine uygunluğu, canlı müzik iznini düzenleyen yetkili idare tarafından izlenir.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin canlı müzik yayınını düzenleyen 38 inci maddesinde "...Canlı müzik izni verilen yerlerde, belirlenen saatler dışında ve ilgili mevzuatta belirtilen ses seviyelerinin üstünde halkın huzur ve sükûnunu bozacak şekilde yayın yapılması durumunda izin iptal edilir. Bu hususlar, canlı müzik izni verilirken işletme sorumlusuna tebliğ edilir..." hükmü bulunmakta olup ses seviyelerini tespit etmekle görevli idare teklifte yetkili idare şeklinde tanımlanmıştır. Ayrıca ses seviyesi denetimi yapan idare ile işyeri açma ve çalışma ruhsatına bağlı olarak canlı müzik izin belgesi düzenleyen idarenin aynı olması taslak yönetmeliğin amaçladığı hedeflerin gerçekleştirilmesinde aksaklıklar oluşturabilecektir. Bu nedenle taslak maddesinin yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi önerilmektedir.

İzleme, Denetim ve İdari Yaptırım

 

İzleme

MADDE 19 - (1) Eğlence yerlerinin yönetmelik hükümlerine uygunluğu, yetkili idare tarafından izlenir. Uygunsuzluk tespit edilmesi halinde canlı müzik izin belgesi düzenlemekle görevli idareye bildirim yapılır.

İzleme, Denetim ve İdari Yaptırım

 

İzleme

MADDE 19 - (2) İşyerlerinin yönetmelik hükümlerine uygunluğu, işyeri açma ve çalışma ruhsatını düzenleyen yetkili idare tarafından izlenir.

Ses seviyesi denetimi yapan idare ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenleyen idarenin aynı olması taslak yönetmeliğin amaçladığı hedeflerin gerçekleştirilmesinde aksaklıklar oluşturabilecektir. Bu nedenle taslak maddesinin yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi önerilmektedir.

İzleme, Denetim ve İdari Yaptırım

 

İzleme

MADDE 19 - (2) İşyerlerinin yönetmelik hükümlerine uygunluğu, yetkili idare tarafından izlenir.

İzleme, Denetim ve İdari Yaptırım

 

İzleme

MADDE 19 - (3) Şantiye faaliyetlerinin yönetmelik hükümlerine uygunluğu, inşaat ruhsatını düzenleyen yetkili idare tarafından izlenir.

Ses seviyesi denetimi yapan idare inşaat ruhsatını düzenleyen idarenin aynı olması taslak yönetmeliğin amaçladığı hedeflerin gerçekleştirilmesinde aksaklıklar oluşturabilecektir. Bu nedenle taslak maddesinin yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi önerilmektedir.

İzleme, Denetim ve İdari Yaptırım

 

İzleme

MADDE 19 - (3) Şantiye faaliyetlerinin yönetmelik hükümlerine uygunluğu, yetkili idare tarafından izlenir.

Veri tabanı oluşturulması

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bakanlık, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren üç yıl içerisinde; çevresel gürültü yönetimi amacıyla hazırlanan akustik rapor, gürültü haritası, eylem planlarının, sürekli izleme sistemi sonuçlarının yer alacağı bir veri tabanı oluşturur.

"Akustik rapor" ifadesinin (4. Md/b) kapsamında değişikliği talep edildiğinden taslak maddesinin yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi önerilmektedir.

Veri tabanı oluşturulması

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bakanlık, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren üç yıl içerisinde; çevresel gürültü yönetimi amacıyla hazırlanan çevresel gürültü raporu, gürültü haritası, eylem planlarının, sürekli izleme sistemi sonuçlarının yer alacağı bir veri tabanı oluşturur.

Gürültü haritaları ve eylem planları

GEÇİCİ MADDE 2- (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren, daha önce gürültü haritası ve eylem planı olmayan illerde, il gürültü haritaları ve il eylem planları üç yıl içerisinde hazırlanır

Gürültü haritası ve eylem planı hazırlamayan kurumlar için yaptırım olmalıdır.

 

Gürültü haritaları ve eylem planları

GEÇİCİ MADDE 2- (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren, daha önce gürültü haritası ve eylem planı olmayan illerde, il gürültü haritaları ve il eylem planları üç yıl içerisinde hazırlar ve Bakanlık İl Müdürlüklerine sunar.

 

Eğitimler

GEÇİCİ MADDE 3

(2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce alınan eğitim sertifikaları, Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren iki yıl geçerlidir.

(2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce alınan eğitim sertifikaları, Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren iki yıl geçerlidir.

 

 

 

Taslak yönetmelik tarihinden önce verilmiş sertifikalara sahip personel sayısı oldukça sınırlıdır. Gürültü denetimleri, çevresel gürültü raporları, gürültü haritaları ve gürültü eylem planlarını yapan, denetleyen ve onaylayan personellerin sertifikalarını yenilemeden iptal edilmesi personel ihtiyacını artıracaktır. Ayrıca il gürültü haritaları ile eylem planları yapım süreci uzun bir süreç olup mevcut durumda sertifika sahibi personelin sertifikalarının kısa sürede yenilenmesi önerisi iş ve işlemlerde aksaklığa yol açacaktır. Bu nedenlerle taslak maddesinin yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi önerilmektedir.

ÖNERİ 1

 

(2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce alınan eğitim sertifikaları (A, A2, B, B1) Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren iki yıl geçerlidir

 

ÖNERİ 2

 

GEÇİCİ MADDE 3- (2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce alınan eğitim sertifikaları, Bakanlık tarafından yayımlanacak tebliği tarihinden itibaren 5 yıl geçerlidir.

 

ÖNERİ 3

 

GEÇİCİ MADDE 3- (2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce alınan eğitim sertifikaları, Sertifika veriliş tarihinden itibaren beş yıl geçerlidir.

TEKNİK TERİMLER

 

EK-1

d) Akustik planlama: Gelecekte var olabilecek gürültülerin arazi kullanım planlaması, trafik ve trafik planlaması için çeşitli mühendislik çözümleri ile ses yalıtımı tedbirleri ve gürültü kaynaklarının kontrolü gibi planlanmış tedbirler kullanılarak kontrol edilmesini,

Taslak Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin (a) bendinde halihazırda "Akustik Planlama" tanımı bulunmaktadır. Taslak Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin (a) bendindeki tanım için "Çevresel akustik planlama" tanımı teklif edilmiş olup Taslak Yönetmeliğin EK-1 (d) bendinde bulunan ikinci tanımın karışıklığa yol açmaması amacı ile kaldırılması önerilmektedir.

TEKNİK TERİMLER

 

EK-1

(d) bendinin kaldırılması teklif edilmektedir.

TEKNİK TERİMLER

  

EK-1

n) Sakin cephe: Bir konutun maruz kaldığı ve belirli bir kaynaktan yayılan gürültü için yerden 4 m yükseklikte ve cephenin 2 m önündeki Lgag değerinin, en yüksek Lgag değerinden 20 dB‘ den daha düşük olduğu cephe,

Taslak Yönetmelik Ek-1 içerisinde bulunan sakin cephe teriminin Avrupa Birliği üye ülkelerinin kullandıkları iyi uygulamalar kılavuzu ile uyumlaşması ve konutlarda yaşayanlar için sağlıklı bir yaşam ortamı sağlanması, binaların yalıtım projelerinin geliştirilmesi amacıyla taslak maddesinin yukarıda teklif edildiği şekliyle değiştirilmesi önerilmektedir.

TEKNİK TERİMLER

  

EK-1

n) değerinin, konut cephelerindeki en yüksek Lgag değerinden 20 dBA‘ den daha düşük olduğu, gürültü seviyesinin Lgag gürültü göstergesi cinsinden 55dBA‘dan ve Lgece gürültü göstergesi cinsinden 45dBA‘dan büyük olmadığı cephe,Sakin cephe: Bir konutun maruz kaldığı ve belirli bir kaynaktan yayılan gürültü için yerden 4 m yükseklikte ve cephenin 2 m önündeki Lgag

 

Çevresel Gürültü Seviyesi Sınır Değerleri Ve Ölçüm Noktaları      

  

EK-2 TABLO-1

  

Ek-2 Tablo-1‘de yer alan ölçüm noktasına ilişkin "İşyeri sınırından /deniz aracı konumundan itibaren 3m mesafede" hükmü, kaynaktan yayılan gürültünün tespit edilmesini zorlaştırmaktadır. Bunun nedenleri şunlardır:

a.            Kaynağın 3 m sınırından yapılacak ölçüm, kaynak sahibi tarafından kolayca fark edilecek ve ses seviyesi düşürülecektir. Bu durum şikayete konu rahatsızlığın tespit edilememesine ve gerekli yaptırımın uygulan

10.05.2022 00:00
Okunma Sayısı: 1531
Fotoğraf Galerisi