ÇMO: ÇERNOBİL BENZERİ KAZADAN TÜM TÜRKİYE ETKİLENİR
ÇEVRE Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, 26 Nisan 1986da Sovyetler Birliğindeki Çernobil Nükleer Santral inde meydana gelen kazayı hatırlatarak, "Akkuyu ve Sinopta kurulması düşünülen nükleer santrallarda meydana gelebilecek bir kazadan tüm Türkiye etkilenir" dedi. Çevre Mühendisleri Odasında basın toplantısı düzenleyen Bozoğlu, nükleer santralın, kamuoyunda yaratılmaya çalışan algı gibi ileri bir teknoloji olmadığını öne sürdü. Baran Bozoğlu şöyle konuştu: "Bir enerji üretim biçiminin karmaşık görünmesi ve kullanılan hammaddesindeki farklılık, o enerji üretim biçimini teknolojik yapmaz. Nükleer santrallerin elektrik üretim biçimi, suyun buharlaştırması ve bu buhardan tribünlerin döndürülmesi ile elektrik üretilmesidir. Suyun buharlaşması için gereken ist nükleer yakıt çubuklarındaki radyoaktif ışımayla oluşan ısıdan elde edilmektedir. Dolayısıyla sistem termik santralden çok da farklı değildir.
Termik santralle arasındaki temel fark hammadde ve atıkların yönetimidir. "WER 1200 model reaktörün Akkuyuda, ATMEA 1 rektörünün de Sinopa yapılmasının planlandığını hatırlatan Bozoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Her iki reaktör de henüz dünyada denenmemiştir ve kullanılmamaktadır.
İlk defa ülkemizde denenecektir. Ote yandan, yeni nesil olarak ifade edilen reaktörler teknolojik olarak bir ilerlemeden ziyade, güvenlik açısında yapılan eklemelerle tanımlanmaktadır. Yani yeni bir teknoloji olarak ifade edilen konular aslında 50 yıl önceki temel nükleer santral biçimlerinden farklı değildir. Dünyada hiç denenmemiş nükleer santrallerin ülkemizde inşa edilmesi zaten varolan riski daha da perçinleyecektir." (DHA)