ÇMODAN ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ
12. Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi, TMMOB`a bağlı Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü işbirliğinde 5-7 Ekim tarihinde ODTÜ`de gerçekleştirildi. Çevre sorunlarının masaya yatırıldığı kongrede 82 sözlü, 24 poster olmak üzere 106 bildiri sunuldu.
ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi`nde gerçekleştirilen kongreye kamu ve özel sektör çalışanı çevre mühendisleri ile akademisyenler ilgi gösterdi. TÜBİTAK, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çankaya Belediyesi`nin desteklediği kongreye TMMOB Başkanı Emin Koramaz, ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, 2. Başkan Zeyneti Bayri Ünal, Genel Sekreter Cem Ferda Tunçer, Genel Sayman Gökşin Tekindor, üyeler Bülent Onat ve Tuğba Uçankuş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Cumali Kınacı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meliha Altunışık ile ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kahraman Ünlü de katıldı. Kongrede Düzenleme Kurulu Başkanı Ertan Öztürk, üyeleri Kumru Kocaman, Yeşim Bek, Erol Özen, Meryem Kayan, Hasan Sarptaş, Erhan Gengenç, Diren Gültekin, Kenan Doğan, Emine Su Turan, Kübra Küçük, Efsun Dindar, Yasin Özay, Fatih Mezarcı ve Salih Taşçı da hazır bulundu.
Çevre ve mühendislik etiği
Kongrede "çevre yönetimi, çevre mühendisliği bilişim teknolojileri, çevre ve enerji, doğal kaynak yönetimi, çevre ve mühendislik etiği, çevre ekonomisi, çevre hukuku, endüstriyel ve tehlikeli atık yönetimi, gürültü ve gürültü yönetimi, önleyici çevre yönetimi, iklim değişikliği" gibi konular tartışıldı. Kongrenin ikinci gününde gerçekleştirilen çevre mühendisliği eğitimi forumunda ise çevre mühendislerinin istihdam sorunu gündeme getirildi. Kongre kapsamında Sanat ve Toplum Derneği tarafından hazırlanan sergi de katılımcılarla buluştu.
Direkt "ÇED olumlu" kararı
Kongrenin açılış konuşmalarını gerçekleştiren ÇMO Genel Başkanı Bozoğlu, yeni torba yasa tasarısının, bütün madencilik faaliyetlerini ÇED sürecinden fiilen muaf tutacağını açıkladı. Bozoğlu, ÇED sürecinin 3 ayda tamamlanamaması durumunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bilim dışı bir şekilde doğrudan ÇED olumlu kararı vermek durumunda kalacağını söyledi. Bozoğlu, "Ortada belki bir ÇED raporu, halkın katılımı toplantısı, herhangi bir bilimsel çalışma, kurumların görüşleri olmayacak ama otomatikman ÇED olumlu kararı olacak. Bu çok büyük bir hata. Bu tasarı hem mesleki alanımızı tahrip ediyor hem meslektaşlarımızın istihdam koşullarını azaltıyor hem de doğayı ciddi risk altına sokuyor. Bu yanlış, Meclis`ten bir an önce dönmeli" dedi.
"Umutsuz olmamak gerek"
Bozoğlu, şunları kaydetti:
"Derelerimiz bugün kirli akıyor. 20. yüzyılın ilk çeyreğinde başkentimizin toprağından tehlikeli atıklar çıkıyor. Ülkemize sökülmek için getirilen gemiler atıklarını toprağımıza bırakıyor. Çevre mevzuatımız her geçen gün tahrip edilmeye çalışılıyor. Ancak Düzce`de, Iğdır`da, Ankara`nın hastane bölgesi olan Sıhhiye`de 297 gün boyunca kirli hava solurken bile umutsuz olmamak gerek. Bizler bu ülkenin bu sorunlarına çözüm üretmesi gereken insanlarız. Bunu başaracağımızdan hiçbir şüphem yok. Elbette bir gün bu ülkenin musluklarından da temiz su akacak. Hepimiz içme suyu anlamında damacana suya muhtaç kalmayacağız. Daha temiz havada yaşama şansımız olacak."
"Toprak bazen aşk bazen de vatandır"
Konuşmasını yaparken sahneye sanatçı Nurdan Taş`ın doğa temalı heykeli ile çıkan Bozoğlu, şöyle konuştu:
"Heykelde alt tarafta kirlenmiş bir toprak var ve üzerinde hiçbir canlı yok. Ortada ise temizliği anlatan su var. Üstte de tertemiz bir toprak ve üzerinde canlı yaşamı var. Bu ülkenin topraklarının böyle temiz olması için çaba harcayacağız. Toprak, Nazım`ın şiirlerinde bazen aşk bazen de vatandır. Ama biliyorsunuz ki Aşık Veysel`in şiirlerinde de karnını kazma ile yardığımız, yüzünü tırnak ile el ile parçalayıp yırttığımız ama buna rağmen bizi sürekli gül ile karşılayan ve bağrına basandır. Topraklarımıza sahip çıkacağız. Doğamızı, havamızı, toprağımızı korumak konusundaki sorumluluklarımızın farkındayız. Bilim insanlarının emekleri ve sizlerin desteği ile mutlaka başaracağız."
Çevre mücadelesi
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz da şunları kaydetti:
"Kongremizde yürütülecek tartışmaların hem çevre sorunlarının çözümüne hem de yurttaşlarımızın çevre bilincinin geliştirilmesine katkı vermesini diliyorum. Biliyorsunuz insan, içinde yaşadığı çevrenin hem yaratıcısı hem de bir ürünüdür. Mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak bizler, insanın çevreyle kurduğu bu yaratıcı ilişkinin bilimsel ilkeler ışığında gelişmesini sağlayan meslek mensuplarıyız. Dolayısıyla çevreye karşı sorumluluğumuz diğer mesleklerden çok daha fazla. Bizler bu sorumluluğun farkında olarak bilimsel ve teknik aklın, çevre ve doğa yararına kullanılması için mücadele veriyoruz. TMMOB ve bağlı odalar olarak bugüne kadar doğal hayatı ve ekolojik dengeyi görmezden gelen, halkın geleceğini tehdit eden tüm uygulamalara karşı mücadele ettik." Koramaz`ın konuşmasının tam metnine https://www.tmmob.org.tr/icerik/12-ulusal-cevre-muhendisligi-kongresi-duzenlendi linkinden ulaşılabilir.
"Çevre bilincini yaygınlaştırmalıyız"
Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Öztürk, "Günümüz dünyasında doğal kaynakların sınırlı olması ve çevresel politikaların yetersiz olması çevrenin önemini bir kez daha göz önüne seriyor" dedi. Öztürk, "Çevre kirliliğinin artması, kirliliği bertaraf tekniklerine olan ihtiyacı da artırdı. Kentsel ve ulusal ölçekte çevre sorunlarının giderilmesi için çalışıyoruz. Çevre bilincini yaygınlaştırmak görevlerimiz arasında" diye konuştu.
Kamuda çevre mühendisi istihdamı
Küresel iklim değişikliği gibi çevre sorunlarının da gündeme geldiği kongrede konuşan Birpınar da, üniversitelerdeki çevre mühendisliği bölümünün önemine değindi. Birpınar, "Bundan sonraki süreçte kamuda daha fazla çevre mühendisi istihdamının yapılmasını arzu ediyoruz" dedi. Birpınar, "İklim değişikliği, bütün sektörleri içine alan kapsamlı bir konu ve her ülkenin gündeminde. Dünyada ortalama sıcaklıklar yaklaşık 1 derece arttı, deniz seviyesi de 19 santimetre yükseldi". Dünyanın ortalama sıcaklığı 14-15 derece civarında. Bu sıcaklık arttığında sonuçlarının neler olacağını tam olarak bilemiyoruz sadece kestirebiliyoruz. Ancak birçok ekstrem olayın meydana geldiğini görebiliyoruz" diye konuştu. Sıcaklıkların, karbondioksit ve metan gazı gibi atmosferde bulunan gazların miktarındaki artış nedeniyle giderek yükseldiğini ifade eden Birpınar, nüfus arttıkça bu gazların da çoğaldığına ve iklim dengesinin bozulduğuna işaret etti.
"En önemli sorun istihdam"
Müsteşar yardımcısı Kınacı ise şöyle konuştu:
"Çevre mühendisliği eğitimi verilirken temel bilim ve temel mühendislik konularına önem verilmesi gerekiyor. Öğrencilere yeni konuları ve bazı formülleri öğretmek yeterli değil. Bilgiye nasıl ulaşılacağını öğretmeliyiz. Bu konuda öğretim üyelerinin de kendini yenilemeleri gerek. Çevre mühendislerinin en önemli sorunu istihdam. Bunun nedeni de çevre mühendisliğinin iş tanımının etkili bir şekilde yapılmaması. Çevre mühendisliği etkili bir şekilde tanımlanıp, üniversitelerin bu tanıma göre eğitim vermeleri ve buna göre de istihdam sağlanması gerekiyor. Çevreyle ilgili sorunlar ve diğer ülke problemlerinde kamu ve üniversitelerin iş birliği içerisinde çalışması gerekiyor."
Anıtkabir ziyareti
Kongrede müsteşar Öztürk de, döngüsel ekonomi üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Kongre ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesisleri`nde gerçekleştirilen gala yemeği ile devam etti. İkinci gün ise çevre mühendisliği eğitimi forumunda sektörün sorunları konuşuldu. Kongrenin son gününde ise ÇMO birim başkanları ve üyeleri, Mustafa Kemal Atatürk`ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir`i ziyaret etti. ÇMO üyeleri ve ODTÜ çevre mühendisliği öğrencileri Anıtkabir ziyaretinin ardından Eymir Gölü`nde bir araya geldi.
12. Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi, başarıyla gerçekleştirildi. ÇMO, söz konusu bilimsel kongreyi, çevre mühendisliği mesleği ve çevre alanında üretilen çalışmaların en geniş kapsamda paylaşılması ve tartışılması amacıyla 1992 yılından bu yana her iki yılda bir farklı kentlerde düzenliyor.
Katılımcıların konuşmalarına şu linkten ulaşabilirsiniz.
Emin Koramaz https://youtu.be/d4P4iN52_kg
Baran Bozoğlu https://youtu.be/vGRPYCob5XA
Ertan Öztürk https://youtu.be/O5cTZzZlQiI
Kahraman Ünlü https://youtu.be/HqWHfYi0KeM
Meliha Altunışık https://youtu.be/dAlhCYNBBXs
Cumali Kınacı https://youtu.be/T4IoyLi0dzg
Mehmet Emin Birpınar https://youtu.be/P2vUSAgDYm0