ÇMODAN MÜSTEŞAR ÖZTÜRKE ZİYARET
Bozoğlu: Çevre mühendisi istihdamı arttırılmalı
Ünal: ÇED raporları halka sürekli açık olmalı
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu ile İkinci Başkan Zeyneti Bayri Ünal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satılmış`ı makamında ziyaret etti. Bozoğlu, "ÇED denetimi hakkında yapılacak düzenlemeye Çevre Mühendisleri Odası olarak katkı vermek istiyoruz. Çevre sorunlarının çözümü için Bakanlıklarda çevre mühendisi istihdamı mutlaka arttırılmalı" dedi. Ünal ise ÇED raporlarının Bakanlığın web sitesinde sadece bir ay yer almasını eleştirerek, "Raporların halka sürekli açık olması bu bilgi çağında bir ihtiyaç" diye konuştu.
Ziyarette Endüstriyel Yatırımlar ÇED Daire Başkanı Cihan Tatar ile Altyapı Yatırımları ÇED ve Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD) Dairesi Başkanı Ahmet Malkoç da hazır bulundu. Görüşmede ÇED denetimine ilişkin düzenleme masaya yatırıldı.
"Elimizi taşın altına koyarız"
ÇMO Genel Başkanı Bozoğlu, çevre sorunlarının çözümü konusunda Bakanlıklarda, kamu kurumlarında çevre mühendisi istihdamının arttırılması gerektiğine dikkati çekti. Bozoğlu, şunları kaydetti:
"ÇED izleme ve denetimi hakkında yapılacak düzenlemeye Çevre Mühendisleri Odası olarak katkı vermek istiyoruz. Bu sorunun çözülmesi için Oda olarak elimizi taşın altına koyma konusunda kararlıyız. 2017 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak çalışma alanımızı geliştirmekten mutluyuz. 2018`de de bunu geliştirmeyi diliyoruz.
Danışmanlık hizmeti için fiyat tarifesi
Çevre konusunda danışmanlık hizmetinin çok düşük ücretlere yapılması meslektaşlarımızın hizmet kalitesini etkiliyor. Bu konuda Oda olarak bir fiyat tarifesi hazırladık. Bakanlığımızın bu fiyat tarifesine atıf yapması durumunda sorunu çözmek adına daha fazla katkı verebiliriz. Bu zamana kadar edinilen deneyimler üzerinden yeni bir ÇED yeterliliği tebliği gündeme gelebilir. Bunun için bizim de olmazsa olmazlarımız var. Öncelikle kamuda çevre mühendisi istihdamı artırılmalı. Ayrıca ÇED firmalarının mühendislik firmaları olarak devam edebilmesi önemli bunun için de alınan büro tescil belgesi zorunluluğunun devam ettirilmesi gerek."
"ÇED raporları her zaman ulaşılabilir olmalı"
Çevre Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Ünal ise ÇED raporlarının Bakanlığın web sitesinde sadece bir ay kalmasının halkın sürece katılımı açısından yetersiz olduğunu belirtti. Ünal, "Raporların halkın ulaşımına sürekli açık olması bu bilgi çağında bir ihtiyaç. ÇED raporları her zaman ulaşılabilir olmalı. Halkın katılımı süreçleri, daha da geliştirilerek sürdürülmeli" dedi.
"Birlikte daha güzel işler başarabiliriz"
Müsteşar Öztürk ise "ÇED yönetmeliği konusundaki düzenlemeyi Çevre Mühendisleri Odası ile birlikte yapmak isteriz. Birlikte çalışarak daha güzel işler başarabiliriz" diye konuştu. Danışmanlık hizmetinin çok düşük ücretlerle yapıldığını ifade eden Öztürk, bu konuda çalışma yapabileceklerini söyledi.